Nalewka truskawkowa
Owoce pod karmelem

 

Crumble, czyli nic innego jak nasza polska kruszonka 🙂

Ja sobie zrobiłam crumble truskawkowo-malinowe wykorzystując ostatnie już chyba świeże truskawki w tym roku.

Jest to według mnie idealny wakacyjny deser – masa owoców przykryta kruszonką i razem upieczona.

Gdy owoce puszczą sok, wszystko zaczyna buzować i nieziemsko pachnieć 🙂

Ja się do mojego deseru dobrałam na gorąco (jedynie kilka zdjęć mu kliknęłam).

Świetnym dodatkiem będzie tu bita śmietana, albo po prostu kulka lodów – mniam.

Możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe, a zimą owoce z puszki lub mrożone.

Dzięki prostocie i niewielu składnikom – nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia sobie poradzą i zabłysną przed rodziną i znajomymi 🙂

 

crumble truskawkowo-malinowe2

crumble truskawkowo-malinowe5

crumble truskawkowo-malinowe3

Crumble truskawkowo-malinowe
 
Autor:
Składniki
kruszonka:
  • około 125 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów)
dodatkowo:
  • około kilograma truskawek
  • około 250 g malin
  • około 50 g masła
  • 5-6 łyżek brązowego cukru
Wykonanie
  1. Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
  3. Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.
  4. Składniki kruszonki zagnieć razem - jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę masła.
  5. Nałóż kruszonkę na owoce.
  6. Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut - aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
  7. Podawaj na ciepło.

 

Przepis własny.

Nalewka truskawkowa
Owoce pod karmelem

Related Post