Lemoniada rabarbarowa
Kokosowe pancakes

cytrynowo-makowe ślimaczki 8

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przygotowałam z pokazywanym Wam już wcześniej lemon curdem oraz cytrynowym lukrem na bazie mascarpone 🙂

Bułeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i rewelacyjnie cytrynowe – nie za mocno cytrynowe, tylko tak w sam raz 🙂

A że do cytryn bardzo pasuje mak, to do ciasta drożdżowego dodałam również trochę niemielonego maku i posypałam nim również wierch bułeczek 🙂

Takie cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się sprawdziło.

Wersja z ciastem drożdżowym również jest przepyszna – spróbujcie koniecznie 🙂

Z tej porcji otrzymacie 9 sporych drożdżowych ślimaczków – możecie je przechować w szczelnym pojemniku (mam jeszcze małą podpowiedź – jeśli ciasto drożdżowe poleży dłużej i się obeschnie, to podgrzejcie je chwilkę w mikrofalówce lub w piekarniku, to znowu zmięknie i będzie jak zaraz po upieczeniu :)).

cytrynowo-makowe ślimaczki 1cytrynowo-makowe ślimaczki 2cytrynowo-makowe ślimaczki 3cytrynowo-makowe ślimaczki 5cytrynowo-makowe ślimaczki 6

 

Cytrynowe ślimaczki drożdżowe
 
Autor:
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki
  • 2 jajka (użyłam L)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g oleju lub roztopionego masłą
  • 80 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
lemon curd:
  • 2 cytryny - sok plus skórka
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 żółtko
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
ciasto drożdżowe:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
  4. Przygotuj lemon curd.
  5. Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  6. Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
  7. Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  8. Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  9. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  10. Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
  11. Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  12. Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  13. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  14. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  15. Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
  16. Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
  17. Lukrem polej przestudzone ciasto.

 

Lemoniada rabarbarowa
Kokosowe pancakes

Related Post