Truskawkowy tort mrożony
Naleśniki jogurtowe

makaron czekoladowy z truskawkami 8

 

Jedliście kiedyś czekoladowy makaron?

Nie wiem, czy wiecie, ale bardzo łatwo przygotujecie taki makaron w domu 🙂

Ja do swojego użyłam mąki pełnoziarnistej, aby był zdrowszy i podałam go z jogurtem naturalnym, miodem, truskawkami i miętą – mniam 🙂

Jeśli lubicie dania na słodko i na myśl o słodkim obiedzie nie bolą Was zęby to spróbujcie koniecznie – myślę, że taki obiad szczególnie zasmakuje dzieciakom – w końcu to czekolada i truskawki 😉

Samo przygotowanie makaronu jest na prawdę łatwe i poradzi sobie z tym każdy.

Możecie go przygotować trochę wcześniej, bo makaronowe wstążki będą potrzebować trochę czasu na podeschnięcie (ale już w sumie godzina schnięcia i „odpoczywania” wystarczy).

Zamiast truskawek możecie użyć dowolne owoce, ale możecie też zrobić twaróg z cukrem (to taki ukłon w stronę szkolnej stołówki ;)).

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie prawie 400 g makaronu – więc w zupełności wystarczy na 4-5 porcji.

 

makaron czekoladowy z truskawkami 1

 

makaron czekoladowy z truskawkami 2

 

makaron czekoladowy z truskawkami 4

 

makaron czekoladowy z truskawkami 5

 

makaron czekoladowy z truskawkami 6

 

A tu jeszcze filmik z przygotowywania makaronu 🙂


Czekoladowy makaron z truskawkami
 
Autor:
Składniki
makaron:
  • 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistą pszenną)
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • około 3-4 łyżki ciepłej wody
dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • miód do smaku
  • około 300-400 g świeżych truskawek
  • świeża mięta
Wykonanie
makaron:
  1. Mąkę, kakao, cukier i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek i wbij do niego dwa jajka.
  2. Dodaj olej i ekstrakt z wanilii.
  3. Zmieszaj wszystko razem widelcem.
  4. Zacznij ugniatać ciasto - w razie potrzeby dodawaj po trochu wodę.
  5. Gdy ciasto ładnie się połączy i będzie elastyczne, to przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny.
  6. Po tym czasie ciasto rozwałkuj bardzo cienko (możesz podzielić je na porcje - będzie łatwiej) - w trakcie wałkowania często podsypuj ciasto mąką.
  7. Cienki placek zwiń w rulon i ostrym nożem ukrój wąskie wstążki makaronu (ich grubość zależy już od ciebie :)).
  8. Makaron dodatkowo posyp mąką, przemieszaj delikatnie i rozłóż do wyschnięcia - przynajmniej na pół godziny.
  9. Po podeschnięciu ugotuj makaron w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru.
  10. Ja gotowałam swój makaron około 10 minut.
  11. Po ugotowaniu od razu nałóż na talerze, na wierzch nałóż jogurt naturalny, polej miodem i posyp pokrojonymi truskawkami z miętą.
  12. Jeśli makaronu nie będziesz jeść od razu, to przelej go zimną wodą i odcieknij na durszlaku.

 

Oryginalny przepis na makaron znajdziecie tutaj.

Truskawkowy tort mrożony
Naleśniki jogurtowe

Related Post