Makaron ze szparagami
Kremowy tort z MMS

gofry belgijskie 6

Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam 🙂

Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)).

Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie, a syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole 🙂

Sekretem tych gofrów jest cukier.

Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.

W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się do gorąca gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam 🙂

Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem, rano ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry 😀

Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną 🙂

gofry belgijskie 3

 

gofry belgijskie 4

 

gofry belgijskie 7

 

gofry belgijskie 8

 

gofry belgijskie 9

 

gofry belgijskie 10

 

Gofry belgijskie
 
Autor:
Ilość: 18
Składniki
  • 360 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie, ale gorąco polecam
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g grubego cukru perłowego
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
  5. Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.
  6. Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy - nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy - gofry mają mieć nieregularny kształt.
  7. Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  8. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Dzięki dodatkowi masła w cieście nie musiałam dodatkowo smarować gofrownicy tłuszczem - sprawdź 🙂

gofry belgijskie 1

Przepis znalazłam tutaj – podaję z małymi zmianami.

Makaron ze szparagami
Kremowy tort z MMS

Related Post