Tropikalne babeczki czekoladowe
Rolada bezowa

 

Przepis na ten niezwykły krem ananasowy – angielski pienapple curd – wypatrzyłam na blogu Kornik w kuchni.

Bardzo lubię świeże ananasy, więc nie dziwcie się, że szybko go wypróbowałam (miałam nosa, bo akurat kupiłam ananasa – a trafił się super, dojrzały, mocno żółty, wspaniały w smaku).

Trafił się mi spory okaz, więc z połowy zrobiłam krem, a resztę zjadłam (praktycznie sama – jakoś tak wyszło ;))

Krem ananasowy jest bardzo prosty do zrobienia, a jego smak powala – ostrzegam, że trudno się od niego oderwać 🙂

Spróbujcie koniecznie.

Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd 🙂

pineapple curd1


pineapple curd4 pineapple curd2

Krem ananasowy (pineapple curd)
 
Autor:
Składniki
  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie
  1. Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
  2. Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  3. Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  4. Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  5. Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  6. Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).

 

Tropikalne babeczki czekoladowe
Rolada bezowa

Related Post