Mufinki z czarnymi porzeczkami
Tort skrzynia skarbów

Paszteciki z pieczarkami i cebulą

drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Tradycyjne drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu, ale również świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy 🙂

Ostatnio mój mąż przy prawie każdej wizycie w Lidlu kupuje tam sobie paszteciki z pieczarkami (a muszę dodać, że on nie za bardzo lubi grzyby) i się nimi zajada.

Korzystając z tej niespodziewanej miłości do pieczarek i nadzienia pieczarkowego postanowiliśmy zrobić sobie zamiast tradycyjnego obiadku paszteciki z tymi nieszczęsnymi pieczarkami (mąż zrobił sobie jeszcze do nich barszczyk, aby tradycji stało się zadość :)).

Przepis jest bardzo prosty i dość szybki (bądź, bo bądź mamy tu do czynienia z ciastem drożdżowym).

Z podanej porcji otrzymacie około 8-10 sztuk pasztecików.

Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z kapustą i grzybami.

paszteciki do barszczu

 

paszteciki z pieczarkami

 

paszteciki z pieczarkami i cebuląpaszteciki postne

 

A tu pierwsze moje zdjęcia zrobione do tego przepisu 🙂

paszteci z pieczarkami

paszteci z pieczarkami

paszteci z pieczarkami w drożdżowym cieście

Paszteciki z pieczarkami
 
Autor:
Ilość: 8-10
Składniki
składniki ciasta:
  • 20 g drożdży
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
składniki farszu:
  • około 500 g pieczarek (jeśli je lubicie, to możecie dać wiecej)
  • 1 duża cebula
  • ulubione przyprawy do smaku
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • zioła, ziarenka
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i całość dokładnie wymieszaj i zagnieć (ja tradycyjnie skorzystałam z pomocy miksera).
  3. Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i będzie ładnie odchodzić od rąk i miski - przykryj miskę ręczniczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj farsz.
  5. Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, gdy będzie szklista dodaj pieczarki.
  6. Przesmażone warzywa dopraw tak jak lubisz - raczej nie ma co żałować soli, bo ciasto jest mało słone.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i krótko zagnieć.
  8. Podziel je na dwie części.
  9. Jedną z nich rozwałkuj na placek o grubości około pól centymetra. Wyłóż na niego połowę farszu (pozostawiając brzegi puste).
  10. Zwiń ciasto w rulon, a następnie ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki (około 4-5).
  11. Ułóż tak przygotowane paszteciki na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
  12. Podobnie postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
  13. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp po wierzchu ziołami, solą lub ziarenkami.
  14. Odstaw paszteciki na około 30 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  15. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Notatki
Moje dzieci nie przepadają za pieczarkami, dlatego część ciasta po rozwałkowaniu podzieliliśmy na mniejsze kawałki i zawinęliśmy w nie kawałki parówek.

 

Mufinki z czarnymi porzeczkami
Tort skrzynia skarbów

Related Post