Wybór foremki do pieczenia
Deser jogurtowy z mango

Ryż zapiekany z jabłkiem, to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa 🙂

Pewnie dlatego, że uwielbiam jabłka pod każdą postacią.

Połączenie ryżu i jabłek obsypanych cynamonem, to jest to co tygryski lubią najbardziej 🙂

Moja mama przygotowując te danie układała warstwami ryż kawałeczki masła i tarte jabłka. Potem już po upieczeniu porcję polewaliśmy dużą ilością posłodzonej śmietany.

Ja tym razem postanowiłam wypróbować przepis Pawła Małeckiego z książki „Cukiernia Lidla”, który nieznacznie różni się od przepisu mojej mamy.

Główna różnica jest taka, że ryż zapieka się już ze śmietaną.

Niezależnie od wersji ryż jest pyszny i będzie smakował wam i waszym dzieciom 🙂

Podaję przepis na około 5-6 porcji (chyba że trafi się prawdziwy pożeracz ryżu ;)).

 

ryż zapiekany_1

ryż zapiekany_2

ryż zapiekany_6

 

Ryż zapiekany z jabłkiem
 
Autor:
Składniki
ryż z jabłkami:
  • 200 g ryżu
  • 600 ml mleka
  • 2 szczypty soli
  • 4 średnie jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
sos śmietanowy:
  • 150 ml śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut - często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
  2. Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut - ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.
  4. Smaż jabłka aż zmiękną.
  5. Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
  6. Na dno połóż połowę ryżu.
  7. Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
  8. Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.
  9. Zapiecz danie w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
  10. Podawaj na ciepło.

 

Wybór foremki do pieczenia
Deser jogurtowy z mango

Related Post