Minipavlova pinacolada
Tort mocno czekoladowy

sernik oreo na zimno

 

Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad zrobieniem sernika z Oreo na zimno – w sieci jest mnóstwo przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Honey Bee Sweets, tylko postanowiłam zrobić go z podwójnej porcji twarogu 🙂

Co prawda ja do swojego wcale nie użyłam Oreo 🙂 – tylko ich tańszej wersji z Lidla – ciasteczek Neo (uważam, że w niczym nie ustępują oryginałowi :)). Myślę, że możecie tu użyć dowolne markizy – najlepiej z nadzieniem waniliowym lub śmietankowym, ale w sumie nadzienie orzechowe lub kokosowe, może wnieść fajną nutkę do smaku sernika 🙂

Wracając do tematu – sernik wyszedł pyszny – lekki i aksamitny. Ciasteczka zmiękły od sera i nie było żadnych problemów, aby ukroić ładne kawałki 🙂

Myślę, że będzie bardzo smakowało dzieciom, które w większości uwielbiają ciastka Oreo i desery na zimno.

Z podanej porcji otrzymacie ciasto o średnicy około 22 cm.

sernik oreo

 

sernik oreo bez pieczenia

 

sernik z ciasteczkami oreo

 

no bake oreo cheesecake

 

sernik oreo na zimno wspolne

 

sernik oreo na zimno

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego serniczka 🙂

sernik oreo

sernik oreo no bake cheesecake

sernik oreo bez pieczenia

oreo cheesecake no-bake

 

 

Sernik Oreo bez pieczenia
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
  • 65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)
Wykonanie
  1. Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
  2. Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  3. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
  4. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.
  5. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  6. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  7. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.
Notatki
Do ciasta użyłam gęsty twaróg sernikowy, niektóre twarogi wiaderkowe są bardzo rzadkie i luźne, wtedy radzę dać więcej żelatyny, bo mogą być problemy ze ścięciem się masy. Ja tradycyjnie polecam najbardziej Piątnicę (z nią nigdy nie miałam problemów).

Minipavlova pinacolada
Tort mocno czekoladowy

Related Post