Sernik z rosą
Przepis na sernik złota rosa, czyli sernik z bezą na wierzchu
Dziś zapraszam Was na klasyczny polski sernik – sernik z charakterystyczną złotą rosą na wierzchu. Ten pieczony sernik z bezą na wierzchu, a złota rosa to rozpuszczony i wytrącony cukier. Jeśli się więc zastanawialiście jak zrobić sernik z rosą, to zobaczcie mój przepis i upieczcie go na weekend do kawy :) Z tym przepisem upieczenie sernika będzie bardzo proste!
Spis treści
Sernik z rosą sprawdzony przepis
Jeśli lubisz lekkie, aksamitne serniki i uwielbiasz sernik z bezą, to koniecznie zrób ten pyszny idealny sernik z rosą. Sprawdź mój przepis i zobacz jak go zrobić, aby się udał!
Sernik z rosą przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika z rosą
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo (rozmiar L)
- 50 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 100 g masła
- 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie – jeśli ciasto nie chce się zlepić)
składniki na sernik z rosą
- 1 kg twarogu (z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego)
- 750 ml mleka ((3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe – proszek)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika:
- Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
- Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
- Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach – tryb góra/dół.
Jak zrobić sernik złota rosa
- Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj – masa będzie płynna – tak ma być.1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
- Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach (w trybie góra/dół).
- Pod koniec – tak około 10 minut przed końcem – pieczenia zacznij ubijać bezę.
- Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.6 białek
- Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.200 g cukru
- Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki – ładnie się w nich zbierze rosa :)
- Podpiecz przez około 10-15 minut 150 -160 stopniach – tryb góra/dół – uważaj, aby nie przypalić bezy – ma się tylko "zezłocić".
- Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
- Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
- Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jak zrobić sernik złota rosa żeby się udał?
Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości. Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian. Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka. Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony. Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać. Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.
Jak zrobić rosę na serniku?
Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec. Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki. Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni. Mam nadzieję, że moje zdjęcia i przepis zachęcą was do zrobienia takiego puszystego sernika z bezą – szczególnie, że jest on wyjątkowo smaczny. Do tego to sernik na dużą blachę, więc będziecie mogli się nim podzielić z innymi.
Dlaczego nie wychodzi rosa na serniku?
Rosa na bezie na serniku może nie wystąpić jeśli beza jest zapiekana w złej temperaturze. Musisz tu pamiętać o tym, żeby obniżyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni po wyłożeniu bezy na sernik. Jeśli beza będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze, to się mocno spiecze i rosa nie wystąpi.
Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki.
A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)
Polecane przepisy na sprawdzone serniki
Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz ich całą masę. Tutaj podaję na szybko trzy z nich:
Przepis na popularny sernik pod rosą to idealny sernik na różne okazje. Sernik pieczemy w dużej blaszce, więc otrzymujecie dużo porcji, które można podzielić między wielu gości. Ten tradycyjny polski sernik z bezą jest bardzo lubiany przez wszystkich i zawsze znika jako pierwszy ze stołu. Jak powstaje rosa na serniku? To zasługa bezy na serniku. Sernik z bezą podpiekamy już tylko krótko, gdy nabierze lekko złotego koloru wyjmujemy sernik z piekarnika i po około 30 minutach na wierzchu bezy zaczynają się pojawiać złociste kropelki rozpuszczonego cukru - to jest ta rosa na serniku. Ten sernik musicie przygotować z dobrego, najlepiej tłustego twarogu. Ja używam tłusty twaróg z wiaderka, ale możecie też użyć twaróg w kostce. Wtedy musicie go trzykrotnie zmielić - tak aby nabrał aksamitnej konsystencji. Dobry, tłusty twaróg to podstawa sernika z rosą, bo do masy twarogowej dodajemy sporo mleka. Przy twarogu gorszej jakości - takim luźnym i wodnistym sernik wyjdzie zbyt płynny. Mój sernik rosa przygotowany jest na lekkim cieście półkruchym, który idealnie komponuje się z lekkim sernikiem. Możecie tu również użyć swój ulubiony przepis na kruche ciasto na spód do sernika. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na z rosą sernik i zobaczcie, że to nie jest trudne. Zakupcie tylko dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka i przygotujcie sobie wszystkie składniki. Samo zrobienie sernika nie sprawi wam większych problemów - tylko nie bójcie się spróbować. Sprawdź również w moich wskazówkach dlaczego nie wychodzi rosa na serniku. Sernik z pianą z białek to świetny sernik na Wielkanoc oraz na różne inne okazje. Możecie go przygotować na Komunię św., Chrzest i różne rodzinne uroczystości. Wspaniały smak, proste przygotowanie oraz piękny wygląd sprawiają, że sernik z rosą zawsze będzie się pięknie prezentował i wszystkim będzie smakował. Koniecznie zajrzyjcie do mojego przepisu na sernik pod rosą i sprawdźcie jak zrobić sernik z rosą. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku upieczenie sernika rosa nie będzie stanowiło żadnego problemu. Przy okazji polecam wam również inne klasyczne serniki, które zawsze smakują każdemu. Na blogu znajdziecie przepis na rewelacyjny sernik wiedeński, przepis na seromakowiec, czyli sernik z makiem, albo przepis na sernik z brzoskwiniami. Wszystkie te przepisy są warte wypróbowania. Sernik z rosą i inne serniki na pewno znajdą wielu wielbicieli. Spróbujcie koniecznie!
24 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na sernik z rosą
Sernik złota rosa przepis
Jak zrobić sernik z rosą?
Mega ciacho❤️ pół dnia i ciacho znikło
Bardzo się cieszę :)
Witam. Czy ten przepis wyjdzie jak mam blache 33×23 ? Użyłam przeliczarki ale wychodzą mi mniejsze proporcje niż podane w przepisie .
Pewnie, że wyjdzie, możesz zrobić go z mniejszej porcji – tak jak pokazała przeliczarka. Wtedy pieczesz go tak jak podaje przepis. Jeśli nie zmniejszysz ilości składników, to sernik będzie wyższy. Wtedy powinnaś go piec trochę dłużej.
Witam. Czy sernik można piec góra-dół bo niestety nie mogę ustawić na sam dół tylko ponieważ nie mam takiej funkcji w piekarniku. Wtedy też włączyć termoobieg? I ostatnie pytanie : Czy ciasto dać troszkę niżej żeby góra się nie przypiekła czy po środku wystarczy? Dziękuję za odpowiedzi :) pozdrawiam.
Cicho dziś zrobiłam na jutrzejsze urodziny córki dodatkowo moja 11-latka zrobiła Twoje ciacho bananowo – czekoladowe. Wszystko wyszło super. Będę Cię polecać znajomym.
Dziękuję bardzo Justynko
Ja do masy serowej dodaje właśnie pół szklanki cukru. Sernik pierwsza klasa, pychotka.
Pychotka :)
[…] Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą […]
witam a do masy serowej nie dajemy cukru bo juz sama nie wiem pozdrawiam Agata
Cześć Agata, oryginalnie w przepisie nie było cukru do masy twarogowej – beza nadrabia slodkością, ale że to może wydawać się dziwne – ten brak cukru, to dopisałam pół szklanki do przepisu – na pewno sernik nie będzie od tego za słodki, a masa będzie za to smaczniejsza :) Pozdrawiam, Beata
czy do spodu moge dodac brazowy cukier zamiast bualego ?
a jakbym zmieniła proporcje na :
spód:
2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtko
1/2 szklanki cukru
110 g masła
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
300 ml mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
7 żółtek
beza:
7 białek
około 150 g cukru
??? zależy mi na wysokim…
dziekuje za szybka odpowiedz ;)
powinno być ok :) dla pewności możesz przeliczyć sobie foremki wtedy będziesz wiedzieć ile razy trzeba pomnożyć produkty, aby było dobrze – tutaj znajdziesz przelicznik https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
witam :)mam blache 25cm na 40 cm… moze byc na ten przepis??? prosze o szybka odpowiedz :)
Ja go piekłam na odrobinę mniejszej blaszce, ale myślę, że spokojnie ta porcja może być upieczona w większej foremce – po prostu sernik będzie odrobinę niższy :) Pozdrawiam, Beata
o rany! sorki za ta mrówe :/
ciężko mi okreslić ile razy twoje przepisy ratowały nasze imprezy i swieta. W kuchni mam 2 lewe ręce, ale z Twoich… Waszych :) przepisow zawsze mi wychodzi. Dobrze,ze jestescie :)
Bardzo dziękuję:). Małżowi również jest miło :)
ja ten przepis dostałam od teściowej i jest to moje popisowe ciasto!!!!! zawsze wychodzi i zawsze robi wrazenie na gościach!!! dodam tylko, ze ja nie używam serków z wiaderka, jakoś im nie ufam, za to zawsze mam swojski twaróg który już nie wymaga 3krotnego mielenia :) polecam !
a Twoja strona Beatko jest swietna !!! już robiłam kilka ciast, a trafiłam na Ciebie szukając przepisu na coasto z masłem orzechowym. przywiozłam sobie oryginalne prosto ze stanow :) ale jakos rodzince nie zasmakowalo, wiec zrobiłam ciasto i palce oblizywali… pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę i zapraszam do daleszego korzystania :)
Piękne zdjęcia, sernik wygląda obłędnie :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
chyba najlepszy robi moja babcia :]