Tarta z karmelizowaną cebulą
Wybór foremki do pieczenia

Omg – dawno nie jadłam tak dobrej tarty 🙂

Tarta czekoladowa z przepisu Pawła Małeckiego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Powiem tylko tak – gruuuuba warstwa kremu czekoladowego, a do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.

Czy czujecie to, czy jesteście sobie w stanie to wyobrazić? Obłęd, czysty obłęd 🙂

Koniecznie musicie ją sobie zrobić, a ja już planuję jakieś babeczki z tym kremem jako dekoracją 🙂

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” i na pewno nie jest to ostatni przepis, który z niej wypróbuję.

 

tarta czekoladowa_1

tarta czekoladowa_3

tarta czekoladowa_4

tarta czekoladowa_5

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
ganasz czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 ml amaretto
dodatkowo:
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
spód:
  1. Ze składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy - użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
  4. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
  6. Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
  7. Po upieczeniu przestudź.
ganasz:
  1. Śmietanę kremówkę pogrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
  2. Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  3. Dodaj masło i amaretto - wymieszaj.
  4. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .
wykończenie:
  1. Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody - ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam - u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
  2. Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
  3. Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.

 

Tarta z karmelizowaną cebulą
Wybór foremki do pieczenia

Related Post