Ciasto czekoladowo-waniliowe
Ciastka cynamonowe świderki

quiche

Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską 🙂

Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku :)).

Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca – my z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze :)).

Skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim.

Gorąco polecam na obiad, albo na treściwszą kolację.

Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? 🙂

quiche

quiche

tarta wiejska z pieczarkami 5

quiche

Tarta wiejska z pieczarkami
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (użyłam L)
nadzienie:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
  • 160 g tartego sera - użyłam goudę
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki kremówki
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia - użyłam masło klarowane
Wykonanie
spód:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
  4. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
  5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  6. Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.
nadzienie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
  3. Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
  4. W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
  6. W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
  7. Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
  8. Wlej masę do tarty.
  9. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.
  10. Podawaj na ciepło

 

Ciasto czekoladowo-waniliowe
Ciastka cynamonowe świderki

Related Post