Torcik dyniowo-karmelowy

Zaktualizowany: 2023 22 października
Torcik dyniowo-karmelowy

Przepis na jesienny torcik dyniowo-karmelowy

Dziś mam dla was niezwykle pyszny przepis na tort dyniowy z karmelem. Ten torcik składa się z ciasta dyniowego przekrojonego na cztery blaty i przełożonego obłędnym kremem karmelowym. Taki torcik przed podaniem warto dodatkowo polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Tort będzie idealny zarówno na różne okazje jak i na weekend do kawy :) Polecam!

tort z karmelem

Torcik dyniowo-karmelowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne ciasta dyniowe, to w tym roku upiecz ten niezwykle apetyczny torcik z dynią, karmelem i kremem.

torcik z orzechami i karmelem

Torcik dyniowo-karmelowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny torcik dyniowy przekładany kremem karmelowym i polany sosem karmelowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Wyposażenie
  • 2 foremki o średnicy około 16 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe do tortu

składniki na karmelowy krem do tortu

dodatkowe składniki do tortu dyniowo-karmelowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowe do tortu

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki – poza cukrem.
    300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, olej, cukier oraz jajka.
    ok 450 g pure z dyni, 200 g cukru, 180 ml oleju, 4 jajka
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem karmelowy do tortu dyniowego

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
  • Dodaj sos karmelowy do smaku.
    sos karmelowy

Tort dyniowo-karmelowy wykończenie:

  • Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
  • Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
  • Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
  • Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
    orzechy, sos karmelowy
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowy tort z karmelem, tort z kremem karmelowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort z orzechami i dynią

Tort dyniowy z kremem karmelowym – uwagi

Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni :)

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.

Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….

Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….

Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki). A musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy z dynią :D)

Jak zrobić sos karmelowy do tortu?

Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu. Zobaczcie również mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak zrobić sos karmelowy od zera. Nie jest to trudne, wymaga jedynie trochę uwagi, aby się nie oparzyć i nie spalić karmelu.

Sam torcik dyniowy nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.

Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę :)

pumpkin cake with caramel and nuts
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
ciasto dyniowe karmelem
tort z kremem i karmelem
tort z kremem
tort dyniowy
torcik dyniowy

Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.

Polecane przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty domowe o różnych smakach, które sprawdzą się zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje:

Opublikowano: 2016 14 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na ciasto dyniowe z kremem i karmelem

Zapraszam was dziś na niezwykle pyszny jesienny torcik przygotowany z ciasta dyniowego oraz karmelowego kremu. Torcik jest fajnie wilgotny i aromatyczny, a to za sprawą bardzo prostego i szybkiego ciasta dyniowego, które przygotujecie nawet bez użycia miksera. Wystarczy składniki ciasta wymieszać łyżką w misce i przełożyć do foremki do pieczenia. Dyniowe ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie przekrajamy na blaty. Samo ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości puree z dyni oraz olejowi, więc nie musicie go dodatkowo nasączać, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. O nie. Ten torcik jest bardziej zwarty, bardziej "mięsisty" i cięższy, ale uwierzcie mi - smakuje niewiarygodnie. Koniecznie musicie spróbować!

Jak zrobić torcik dyniowo-karmelowy?

Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku. Dzięki niemu upieczecie nie tylko doskonałe ciasto dyniowe, ale również przygotujecie bardzo prosty i pyszny krem karmelowy z serka mascarpone, śmietany kremówki oraz sosu karmelowego. Możecie tu użyć sklepowy sos karmelowy (taki jak do lodów) albo możecie zrobić swój własny sos karmelowy - to nie jest takie trudne :) Przed podaniem koniecznie posypcie torcik posiekanymi orzechami - fajnie sprawdzą się tu orzechy włoskie albo pekan. Możecie dodatkowo wcześniej podprażyć orzechy na suchej patelni. Takie prażone orzechy będą bardziej chrupiące i dodatkowo bardziej aromatyczne.