Domowy ekstrakt z wanilii
Maślankowe pancakes

Tort bezowy jest bardzo smaczny i lekki zarazem, a do tego dość łatwy w wykonaniu 🙂

Najlepiej dzień wcześniej upiec blaty bezowe, wtedy praca przy nim pójdzie jak z płatka 🙂

Gotowe bezy przekładamy bitą śmietaną i owocami – mogą być świeże, albo z puszki. Z mrożonych owoców można zrobić mus – ja właśnie zrobiłam tu mus z truskawek 🙂

Spróbujcie – pycha 🙂

 

 

 

 

Tort bezowy
 
Autor:
Składniki
  • 6 białek
  • 300g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrezygnować)
  • pół litra śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (ewentualnie do kremówki)
  • ¼ szklanki wody (do żelatyny)
  • 0,5-1 kg owoców (ja użyłam pół kilograma świeżych malin i zrobiłam mus z 300 g rozmrożonych malin i dwóch łyżek cukru pudru)
Wykonanie
  1. Przygotuj blachy - na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20-22 cm (możesz użyć talerzyka).
  2. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.
  3. Gotową pianę wyłóż na przygotowany papier tworząc dwa okrągłe blaty (wielkości narysowanego wzoru).
  4. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz je przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do zupełnego ostudzenia (najlepiej na całą noc).
  5. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że śmietana może popłynąć, to możesz dodać do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę rozpuść najpierw w zimnej wodzie i odstaw ją do napęcznienia, wtedy całość zagrzej - ja to robię w mikrofalówce - przez około 10 sekund - albo w kąpieli wodnej).
  6. Śmietanę wyłóż na jeden z blatów, na wierzchu ułóż owoce i jeśli masz - to polej musem owocowym, przykryj drugim blatem i udekoruj tort - możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i porobić nią zygzaki 🙂

Domowy ekstrakt z wanilii
Maślankowe pancakes

Related Post