Chłodnik z botwinki
Truskawkowe tiramisu

truskawki pod ciastem 6

 

Truskawki pod ciastem to trochę taka wariacja na temat truskawkowego crumble – tylko zamiast kruszonki zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu, a do chrupkości dodałam wiórki kokosowe.

Do tego oczywiście masa pysznych truskawek 🙂

Możecie ten deser zjeść jeszcze na ciepło – wtedy koniecznie z lodami, ale równie pyszne jest jak ostygnie 🙂

Truskawki z ciastem wzięłam na grilla i były hitem – cała porcja zniknęła (chociaż muszę się przyznać, ja również byłam współwinowajczynią tego znikania ;)).

A jeszcze na dodatek zaklasyfikowaliśmy całość do owoców, a nie ciast, bo „nie ma spodu” – sami więc widzicie, że deser należy do dietetycznych 😉

truskawki pod ciastem 2

 

truskawki pod ciastem 4

 

truskawki pod ciastem 5

 

truskawki pod ciastem 7

 

truskawki pod ciastem 8

 

Truskawki pod ciastem
 
Autor:
Składniki
truskawki:
  • 1 kg truskawek
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g gładkiego serka - typ mascarpone, filadelfia, bieluch
  • 40 g miękkiego masła
  • około ¼ szklanki mleka
  • 50 g wiórek kokosowych - opcjonalnie
Wykonanie
truskawki:
  1. Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.
  2. Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego - moje ma mniej więcej 20/30 cm.
  3. Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.
ciasto:
  1. Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji - ma być gęste - nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.
  2. Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  4. Po upieczeniu lekko ostudź - owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.

Chłodnik z botwinki
Truskawkowe tiramisu

Related Post