Gofry twarogowe
Babeczki z czekoladą

Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.

Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.

Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.

Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.

Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).

Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie 🙂

Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).

truskawkowe scones_1

truskawkowe scones_3

truskawkowe scones_7

truskawkowe scones_5

Truskawkowe scones
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 115 g zmrożonego masła (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru (80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchego, niemielonego maku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 120 ml kremówki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g pokrojonych truskawek
Wykonanie
  1. Zmieszaj w misce suche składniki.
  2. Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
  3. Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  4. Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
  5. Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką - krótko - tylko do połączenia składników.
  6. Wmieszaj delikatnie truskawki.
  7. Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  8. Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  9. Upiecz scones w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź.
  11. Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.

 

Gofry twarogowe
Babeczki z czekoladą

Related Post