Ananasowe crumble
Przepis na bezglutenowe crumble z ananasem
Masz ochotę na coś dobrego i słodkiego, ale nie chce ci się piec całego ciasta? Wtedy ananasowe crumble jest świetnym rozwiązaniem. Co to jest crumble? Otóż crumble to taka nasza polska kruszonka. Jak zrobić crumble? Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż owoce i posyp je dużą porcją kruszonki. Tak je upiecz, a potem zjedz na ciepło w towarzystwie lodów. Zobacz mój sprawdzony przepis na bezglutenowe crumble z ananasem i przygotuj je na deser dla swojej rodziny.
Spis treści
Ananasowe crumble przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie desery podawane na ciepło w towarzystwie lodów, to konieczni zróbcie takie tropikalne crumble z ananasem.
Ananasowe crumble przepis
Składniki
składniki na nadzienie z ananasa do crumble
- 1 ananas (duży świeży )
- 1 łyżka masła
- ok 50 ml rumu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 garść wiórek kokosowych
składniki na kokosową kruszonkę do crumble
- 100 g masła
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g cukru kokosowego (możesz użyć też cukier trzcinowy, albo zwykły)
- 50 g wiórek kokosowych
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe crumble z ananasem
- Anasasa obierz, pokrój w plastry, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.1 ananas
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ananasa, wlej rum, dodaj cukier i wiórki kokosowe – podsmaż razem całość przez kilka minut.1 ananas, 1 łyżka masła, ok 50 ml rumu, 50 g cukru kokosowego, 1 garść wiórek kokosowych
- Masło zmiksuj z mąką kokosową (możesz też użyć zwykłą mąkę – wtedy weź jej 150 g), cukrem kokosowym i wiórkami.100 g masła, 50 g mąki kokosowej, 50 g cukru kokosowego, 50 g wiórek kokosowych
- Dno foremki żaroodpornej wysmaruj masłem, wyłóż do niej podsmażonego ananasa, a na nim ułóż kruszonkę.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję, do dość szybkiego przypalania, więc w trakcie możesz przykryć foremkę folią aluminiową).
- Podawaj crumble na ciepło z lodami :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowa kruszonka z ananasem – uwagi
Ananasowe crumble to dla mnie taka egzotyczna kwintesencja lata – szczególnie, że tegoroczne lato w Polsce nas nie rozpieszczało. Świeży, soczysty mocno aromatyczny ananas aż prosił się aby zrobić z niego coś pysznego. Podsmażyłam go chwilkę z cukrem i rumem, a w międzyczasie przygotowałam kokosową kruszonkę – wykorzystałam do niej mąkę kokosową i cukier kokosowy. W ten sposób zrobiłam deser inspirowany likierem pinacolada.
Jak zrobić crumble z ananasem – wskazówki
Jeśli używasz świeżego ananasa jak ja to musisz go najpierw obrać ze skórki i pokroić w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Ja kroiłam go ze środkiem, bo nie był twardy i zwłókniony – jeśli twój jest twardy to wcześniej możesz go wyciąć np. narzędziem do drążenia ogryzków. Jeśli używasz ananasa z puszki, to go odlej z zalewy i dalej postępuj zgodnie z przepisem. Podsmażone nadzienie z ananasa przełóż do szczelnej żaroodpornej formy (u mnie o średnicy 26 cm) i posyp kruszonką. Piecz crumble w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 40 minut.
Jak zrobić kruszonkę do crumble z mąki pszennej?
Jeśli nie masz mąki kokosowej i nie potrzebujesz przygotowywać bezglutenowego crumble, to możesz zrobić zwykłą kruszonkę. Użyj tu wtedy 150 g mąki pszennej (1 szklanka), zmieszaj ją z masłem, 100 g zwykłego cukru (pół szklanki) i wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną sypką kruszonką posyp ananasa i piecz podobnie jak wersję bezglutenową.
Jak podać crumble z ananasem?
Takie ananasowe crumble najlepiej jeść na ciepło – oczywiście z lodami – a do tego polecam jeszcze domowy sos karmelowy (ja użyłam solony karmel – bo go wręcz uwielbiam). Pamiętaj, aby zaraz po upieczeniu odstawić crumble na około 15 minut, aby lekko przestygło. Wtedy nałóż porcje crumble do miseczek, albo na talerze i podaj rodzinie lub gościom. Ten deser będzie idealny na chłodne, pochmurne dni, bo swoim słonecznym kolorem skutecznie poprawi humor (nie wspominając o słodyczy owoców i karmelu). Nie będę was również powstrzymywać jeśli zapragniecie polać dodatkowo deser odrobiną pinacolady – o – na pewno nie będę. Mogę wam już tylko życzyć smacznego i dużo słońca!
Zapraszam was również po inne przepisy na crumble – każdy jest pyszny. Polecam Wam między innymi przepis na crumble truskawkowe z malinami albo na czekoladowe crumble z wiśniami.
Polecane przepisy na crumble
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne crumble pieczone z różnymi owocami i nie tylko! Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ananasowe crumble przepis
Crumble to nic innego jak nasza swojska kruszonka. Więc ten deser to ananas zapiekany pod kruszonką kokosową. Świeży, dojrzały ananas smakuje wyśmienicie w towarzystwie kokosowego ciasta, szczególnie jeśli podacie go na ciepło z lodami i sosem karmelowym :)
Bezglutenowa kokosowa kruszonka z ananasem smakuje prawdziwie tropikalnie i przenosi nas swoim smakiem na ciepłą rajską plażę. Koniecznie musicie spróbować tego smaku!
Ananas pod kruszonką kokosową
Ten bezglutenowy deser z ananasa smakuje wyśmienicie, szczególnie gdy podacie go jeszcze na ciepło z lodami. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie! Jeśli nie macie świeżego ananasa, to możecie użyć ananasa z puszki.
Wypróbujcie także moje inne przepisy na takie zapiekane owoce, polecam wam między innymi pijane crumble wiśniowe z wiśniami z nalewki, truskawki pod kruszonką, owsianą kruszonkę z rabarbarem albo rabarbar pod kruszonką.