Babeczki miodowe przepis
Przepis na miodowe babeczki z kremem 3M
Na specjalne okazje polecam Wam babeczki miodowe udekorowane tak zwanym kremem 3M. Same babeczki są fajne, puszyste i lekko wilgotne. O lekkim smaku miodu. Krem 3M, którym je udekorowałam to połączenie masła, mascarpone i mleka skondensowanego. Udekorujcie babeczki przy użyciu różnych tylek, a na pewno będą się prezentować zjawiskowo!
Spis treści
Babeczki miodowe z kremem 3M przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na piękne i smaczne babeczki na słodki stół na różne rodzinne imprezy i święta, to koniecznie wypróbuj te babeczki z miodem udekorowane kremem 3M. Sprawdź przepis i zrób je koniecznie!
Babeczki miodowe z kremem 3M przepis z filmem
Składniki
składniki na babeczki miodowe
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka – jeśli używasz cukier kryształ to użyj 3/4 szklanki)
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L – lekko ocieplone)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g miodu (- 1/4 szklanki)
- 120 g maślanki (- najlepiej w temp. pokojowej – 0,5 szklanki)
składniki na krem 3M
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g mleka skondensowanego słodzonego (w temp. pokojowej)
- 200 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić miodowe babeczki
- Masło utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę – przez kilka minut.100 g masła, 150 g cukru pudru
- W tym czasie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj miód i krótko zmiksuj.80 g miodu
- Dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki – zmiksuj do połączenia składników.2 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę reszty mąki i krótko zmiksuj.
- Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.120 g maślanki
- Przełóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki – nie nakładaj za dużo, aby ciasto nie uciekło podczas pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
Jak zrobić krem 3M do babeczek
- Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj do białości – ja miksuję około 10 minut.100 g masła
- Zeskrob masło ze ścianek miski, dodaj mleko skondensowane i krótko zmiksuj.100 g mleka skondensowanego słodzonego
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.200 g serka mascarpone
- Jeśli krem ci się zwarzył, to przeczytaj moje wskazówki odnośnie ratowania kremu nad zdjęciami!
- Gotowy krem możesz zabarwić na dowolny kolor.
- Przełóż go do rękawa cukierniczego i dekoruj babeczki.
- Jeśli będą podane tego samego dnia, to nie musisz ich przechowywać w lodówce – chyba że jest bardzo gorąco.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki z miodem i kremem – wskazówki
Przygotowałam ostatnio takie fajne babeczki miodowe i udekorowałam je kremem zwanym krem 3M. Co oznacza krem 3M? To masło, mascarpone i mleko skondensowane słodzone. W cieplejsze dni, taki krem maślany jest lepszy do dekoracji babeczek niż krem na bazie śmietany kremówki. A to dlatego, że stanie poza lodówką mu nie przeszkadza. Dodatkowo krem maślany lepiej trzyma kształt, więc dekoracje nim wykonane są bardziej trwałe. Mogłabym oczywiście udekorować moje babeczki z miodem zwykłym kremem maślanym, ale nie przepadam za nim. To jak jedzenie masła z cukrem. Za to krem 3M dzięki użyciu mleka skondensowanego i serka mascarpone smakuje wg mnie dużo lepiej. A teraz trochę moich wskazówek dla was.
Jak zrobić miodowe babeczki z kremem?
Zaczynamy oczywiście od przygotowania babeczek. Będziecie tu potrzebować miękkie masło, miód i maślankę (najlepiej w temperaturze pokojowej), poza tym zwykłe podstawowe składniki. Jajka przed dodaniem do ciasta na babeczki umyjcie dokładnie, włóżcie do miseczki i zalejcie gorącą wodą z kranu – zostawcie ja tak na około 5 minut – w tym czasie lekko się ogrzeją.
Te babeczki to babeczki ucierane, tutaj ucieramy miękkie masło z cukrem. Ja najchętniej używam w takim przypadku cukru pudru. Masło dużo ładniej i szybciej uciera się z cukrem pudrem niż cukrem kryształem. Ale oczywiście możecie też użyć zwykły cukier kryształ (wtedy jego użyjcie 3/4 szklanki). Masło ucierajcie z cukrem przez kilka minut – jeśli używacie zwykły cukier, to dłużej. Aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek.
Mąkę potrzebną do miodowych babeczek przesiejcie przez sito razem z proszkiem do pieczenia. To doda jej puszystości. Dodajcie do utartego masła miód, a potem po jednym jajku i łyżce mąki i krótko zmiksujcie – tylko do połączenia. Wtedy dodajcie maślankę i resztę mąki – pamiętajcie, że ciast ucieranych nie można miksować zbyt długo z mąką, bo może wyjść zakalec, albo babeczki nie będą puszyste.
Ja zwykle wyłączam mikser, gdy jeszcze widzę resztki mąki. Wtedy ciasto już tylko lekko mieszam łopatką. Gotowe ciasto nakładamy do foremek do pieczenia babeczek i pieczemy w piekarniku do suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu studzimy.
Babeczki miodowe możecie udekorować w dowolny sposób. Może to być zwykły cukier puder, bita śmietana lub rozpuszczona czekolada. Na specjalne okazje polecam wam przygotować krem 3M.
Jak zrobić krem 3M do babeczek i dekoracji – wskazówki i film
Będziecie tu potrzebować masło, słodzone mleko skondensowane i serek mascarpone w temperaturach pokojowych! Jest to niezmiernie ważne, inaczej krem może się wam zwarzyć. Dlatego wszystkie produkty musicie wyjąć z lodówki przynajmniej 2-3 godziny wcześniej (zależy jak ciepło jest w domu). Ten krem ma zwykle podstawową proporcję – równe części w gramach masła i mleka skondensowanego słodzonego i dwa razy tyle serka mascarpone. Ja tu użyłam 100 g masła, 100 g mleka i 200 g mascarpone.
Masło musicie porządnie zmiksować aż będzie wręcz prawie białe – ja miksuję nawet 10 minut. Potem zmniejszam obroty i dodaję słodzone mleko skondensowane – miksuję do połączenia. Wtedy dodaję po łyżce serek mascarpone i miksuję tylko do połączenia. Gotowy krem możecie zabarwić barwnikami spożywczymi – wystarczy niewiele barwnika, aby krem nabrał fajny kolor. Jeśli krem się wam jednak zwarzy to możecie go próbować uratować.
Jak uratować zwarzony krem maślany?
Do garnka wlejcie na dno wodę i wstawcie go do gotowania. Na górze ustawcie miskę z kremem i podgrzewajcie go na parze jednocześnie miksując. Może to potrwać kilka minut, ale z reguły taki krem udaje się uratować. Jeśli krem nabierze odpowiedniej konsystencji – nie będzie wodnisty – wtedy możecie go użyć do dekoracji.
Jak udekorować babeczki miodowe na słodki stół?
Ja przygotowałam sobie trzy woreczki do dekorowania (trójkątne) oraz dwie większe tylki gwiazdki oraz jedną mniejszą tylkę gwiazdkę. Do jednego woreczka nałożyłam krem w podstawowym kolorze, do reszty dodałam odrobinę niebieskiego barwnika i lekko przemieszałam. Ale tylko tak aby kolor był marmurkowy i mniej więcej połowę przełożyłam do drugiego woreczka z większą tylką. Resztę kremu wymieszałam już dokładnie, tak aby otrzymać jednorodny niebieski kolor i przełożyłam do woreczka z mniejszą tylką. Na babeczki wycisnęłam róże z jasnego kremu – możecie zobaczyć na moim filmiku jak zrobić róże z kremu.
Z marmurkowego kremu wycisnęłam proste kleksy przy różach, a na koniec wolne przestrzenie uzupełniłam kleksami z małej tylki. Dodatkowo udekorowałam babeczki drobnymi kuleczkami cukrowymi. Taka dekoracja z kremu 3M jest bardzo prosta do zrobienia, ale za to wygląda bardzo efektownie. Dlatego takie miodowe babeczki z kremem możecie przygotować jako babeczki na słodki stół na różne święta i okazje :) Babeczki miodowe są bardzo smaczne, a do tego mogą długo postać.
Jeśli chcecie je przygotować na słodki stół, to upieczone babeczki przechowajcie w szczelnym pojemniku i udekorujcie je kremem w dniu imprezy. Mam nadzieję, że ten przepis na babeczki z miodem się wam spodoba i skorzystacie z moich porad dotyczących dekoracji. Dodam, że pod przepisem na babeczki znajdziecie również krótki filmik z ich przygotowania – serdecznie zapraszam do obejrzenia.
Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki oraz polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie 100 najfajniejszych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki :)
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne babeczki udekorowane kremem. Takie babeczki możecie podać na słodki stół i zachwycić nimi wszystkich gości. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki miodowe
Zapraszam na pyszne i bardzo proste miodowe babeczki, które zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ta babeczki z miodem to babeczki ucierane, gdzie masło ucieramy z cukrem. Dlatego wszystkie pozostałe składniki miksujemy już krótko, tak aby masło nie straciło swojej puszystości. Dzięki temu miodowe babeczki są puszyste i nie wyjdzie w nich zakalec. Babeczki mają lekko wyczuwalny smak miodu i długo zachowują świeżość. Zobaczcie mój film z przygotowania babeczek, to się przekonacie jakie proste jest ich zrobienie.
Miodowe babeczki z kremem
Moje babeczki udekorowałam kremem 3M. Gotowy krem przełożyłam do woreczków do dekorowania i wycisnęłam kremowe róże z jasnego kremu. Takie kremowe róże są bardzo proste do zrobienia, a zawsze wyglądają bardzo ładnie i elegancko. Dlatego te miodowe babeczki z kremem możecie podać jako babeczki na słodki stół. Zgodzicie się chyba ze mną, że tak udekorowane babeczki wyglądają przepięknie i przyciągną wzrok u każdego :)
Przepis na babeczki z miodem
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na babeczki miodowe i sprawdźcie jak zrobić babeczki z miodem. Moja córka bardzo polubiła babeczki miodowe i zjadła ich trzy jeszcze bez kremu. Pamiętajcie, że miodowe babeczki z kremem możecie zrobić z również z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Wtedy pamiętajcie, aby serek i śmietana były mocno schłodzone przed ubijaniem. Jeśli podobają się wam moje babeczki miodowe, to zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.