Babka z mango
Przepis na babkę z mango – niesamowicie wilgotną i słoneczną
Dziś u mnie niezwykle piękna babka z mango i rewelacyjnym żółtym kolorze. Ta babka swoją wilgotność i smak zawdzięcza dodanej do ciasta pulpie z mango. To ciasto ucierane, więc tajemnica jego udanego wykonania tkwi w składnikach o pokojowej temperaturze! Pamiętajcie więc o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki.
Spis treści
Babka z mango przepis krok po kroku
Jeśli lubisz fajnie wilgotne i apetyczne ciasta, to koniecznie zrób taką babkę z pulpą z mango.
Babka z mango przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto z mango
- 170 g masła (miękkiego )
- 140 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3 jajka (rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki (2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 420 g pulpy z mango (w temperaturze pokojowej)
składniki na lukier do babki z mango
- 150 g cukru pudru
- 60 g jogurtu naturalnego
Instrukcja
Jak zrobić wilgotną babkę z mango
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę – aż masło będzie białe i puszyste.170 g masła, 140 g cukru pudru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej razem przez sito.375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.3 jajka
- Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.420 g pulpy z mango
- Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników!
- Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
- Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym – dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.150 g cukru pudru, 60 g jogurtu naturalnego
- Posmaruj lukrem ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotne ciasto z mango – uwagi
Babka z mango będzie idealna w pochmurne dni – bo sami tylko popatrzcie na jej piękny słoneczny kolor.
Przepis wypatrzyłam u Dorotki z bloga Moje wypieki i ten kolor ciasta tak mnie zafascynował, że przy najbliższej okazji kupiłam w Tesco puszkę pulpy z mango i upiekłam tą babkę.
Ciasto z mango jest rewelacyjne w smaku – wyraźnie owocowe i wilgotne – myślę, że długo zachowuje świeżość, ale tak na prawdę trudno mi powiedzieć, bo za szybko znikło ;)
Wierzch tej babki z mango udekorowałam lukrem z jogurtem naturalnym, bo jakoś samo nasunęło mi się skojarzenie z mango lassi, a na lukier dodałam tartą skórkę z pomarańczy – wyszło mega owocowo i aromatycznie.
Zachęcam was również do upieczenia ciasta czekoladowego z mango (tu jest użyte w kawałkach) a do niego wypicie smoothie z mango – pycha.
Polecane przepisy na ciasto z mango
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z mango. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na wilgotne żółte ciasto z mango i lekkim lukrem jogurtowym. To pyszne ciasto z mango wygląda mega słonecznie i jest do tego pyszne. Prosty przepis krok po kroku pozwoli przygotować wam wilgotną babkę z mango. Taka babka będzie idealna na Wielkanoc, ale również na weekend do kawki. Spróbujcie koniecznie. Wypróbuj prosty przepis na wilgotną babkę i zobacz jak jest pyszna! Pamiętaj o pokojowej temperaturze składników - w ten sposób unikniesz zakalca! Wypróbuj również inne moje wypieki z mango i babki, polecam między innymi ciasto z żelką mango, sernik na zimno z mango, czekoladowe ciasto z mango, babkę trójkolorową, babkę zaparzaną albo babkę tęczową.
17 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z mango
Babka z mango przepis
Smak jest w porządku jednak wyszedł zakalec. Zjem po kryjomu żeby żona nie widziała.
Płynne ,wciąż płynne. To nie wina piekarnika,tylko przepis do dupy!!!
Nie wiem, czemu ciasto ci nie wyszło – bo jak widać, moje jest upieczone dobrze. Może to kwestia użytej pulpy z mango i jej „wodnistości”. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Moje Wypieki i tam też nie mieli problemów z płynnością ciasta.
A ja piękę już godzinę i wciąż jest płynne…Nie wiem co jest nie tak, bo wszystko zrobiłam według przepisu♀️
piekarniki są różne. Piecz do suchego patyka, włącz termoobieg.
Super przepis ! Smak i konsystencja genialna :)
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Polałam lukrem z marakui + polewą z gorzkiej czekolady:) Pycha!
Dziękuję bardzo :)
Chciałabym zwrócić uwagę, na autora przepisu. Podajesz siebie, a ewidentnie przepis pochodzi z bloga Doroty – Moje Wypieki. Zmieniłaś jedynie pomysł lukru. Myślę, że warto coś z tym zrobić i wziąć pod uwagę prawa autorskie.
Hej Wiki.
Spójrz na treść posta. Piszę jasno, że przepis pochodzi od niej i linkuję do niego bezpośrednio.
Do masy jajecznej dodaj jajka?
Hihi – do masy maślanej :) już poprawiam – dziękuję za spostrzegawczość, pozdrawiam, Beata
Dobrze wiedzieć, że ze świeżych owoców też wychodzi pysznie :)
daj znać jak zrobisz :)
Beato, tylko i wyłącznie pulpa? Świeże dojrzałe mango nie wchodzi w grę?
Pewnie, że wchodzi, tylko musisz go użyć mniej więcej tyle co pulpy i miąższ wcześniej zmiksować.
Raczej mango czy pulpy z mango używamy do kremów do ciast lub galaretek i jeszcze nie dodawałyśmy tego owocu bezpośrednio do ciasta :) Bardzo ciekawe połączenie :)
Ciasto smakuje dzięki niej nieziemsko, więc warto wypróbować :)