Beza z musem czekoladowym
Przepis na bezę z musem czekoladowym
Beza z musem czekoladowym to kulinarna uczta dla miłośników słodkości. Delikatna i chrupiąca beza spotyka się z intensywnym smakiem musu czekoladowego, tworząc niebiańskie połączenie tekstur i aromatów. To eleganckie i efektowne ciasto, które sprawdzi się doskonale na specjalne okazje czy podczas uroczystych spotkań. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie bezowego cuda z musem czekoladowym staje się dostępne dla każdego pasjonata słodkich smaków. Odkryj radość smakowania w tym wyjątkowym przepisie na bezę z musem czekoladowym!
Spis treści
Beza z musem czekoladowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy, to wypróbuj tego słodko-czekoladowego przysmaku!
Beza z musem czekoladowym przepis
Składniki
składniki na bezę
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady ( dobrej jakości)
- 2 białka
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej )
- 5 łyżek cukru
dodatkowe składniki do bezy (opcjonalnie):
- dżem ( lub frużelina z kwaskowatych owoców – np. wiśni lub żurawiny)
- wiórki z czekolady
Instrukcja
Jak zrobić bezę krok po kroku
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (tryb termoobiegu) – piecz bezę przez 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić mus z czekolady do bezy
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.200 g gorzkiej czekolady
- Utrzyj żółtka z cukrem aż będą puszyste.2 żółtka, 5 łyżek cukru
- Zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę – delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki – delikatnie wymieszaj łyżką.2 białka
- Nałóż mus na wystudzoną bezę, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj.dżem, wiórki z czekolady
Prywatne
Beza z kremem czekoladowym – uwagi
Powiem tak, nie wiem ile kalorii ma ta beza z musem czekoladowym, ale wolę nie wiedzieć. Sądzę, że Wam ta wiedza jest również do niczego nie potrzebna. Za to musicie wiedzieć, że jest przepyszna, rewelacyjna i strasznie kusząca. Słodka, ogromna beza, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku, a do tego aksamitny mus z gorzkiej czekolady – połączenie idealne.
Dla „podkręcania” smaku wierzch deseru udekorowałam frużeliną z żurawiny – lekko kwaskowatą w smaku – oraz startą białą i mleczną czekoladą. Beza robi ogromne wrażenie i będzie królową na każdym stole – świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego.
Ps. Możecie zrobić też mus jako samodzielny deser (spójrzcie na mój przepis na mus czekoladowy), wypróbujcie też przepis na bezę z owocami i kremem :)
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne bezy o różnych smakach i podane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Beza z musem czekoladowym przepis
Przepis na przepyszną bezę z kremem czekoladowym i kwaskowatymi żurawinami to strzał w 10! Taka beza pavlova z kremem czekoladowym na pewno zasmakuje każdemu. Słodka beza świetnie smakuje z mniej słodkim musem z gorzkiej czekolady i kwaśnymi owocami. Całość tworzy przepyszne połączenie. Dodam jeszcze, że taka czekoladowa pavlova wygląda rewelacyjnie i możecie ją przygotować na urodziny zamiast tortu. Nie bójcie się - przygotowanie bezy nie jest trudne! Z moim dokładnym przepisem krok po kroku upieczecie bezę bez większych problemów.
Czekoladowa pavlova z musem
Ta beza z musem czekoladowym i żurawinami smakowała mi bardzo i znikła nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie czekoladę i ciasta bezowe, to koniecznie przygotujcie taką bezę z kremem czekoladowym dla swojej rodziny. Polecam wam także inne przepisy na bezy z mojego bloga. Między innymi norweskie ciasto bezowe, bezy rocher, bezę malinową, pavlovą banoffee albo torcik bezowy z jagodami.