Brzoskwiniowe ciasto w słoiku
Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami pieczone w słoiczkach
Zapraszam dziś na pyszny choć może trochę nietypowy deser – brzoskwiniowe ciasto w słoiku. To proste kruche ciasto z brzoskwiniami i odrobiną jagód upiekłam w indywidualnych słoiczkach, tak aby każdy dostał swój własny deser. Taka forma przygotowania będzie doskonała gdy ciasto chcecie zabrać ze sobą np. na piknik, albo na przyjęcie w ogrodzie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis krok po kroku
Jeśli lubicie niebanalne desery, to zróbcie ciasto w słoiczkach – mogą też być upieczone w kokilkach lub małych foremkach silikonowych.
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis
Wyposażenie
- 4 żaroodporne foremki – słoiczki, kokilki, foremki silikonowe
Składniki
składniki na kruszonkę do deseru
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
składniki na owoce do deseru
- 2 brzoskwinie ( – w sumie o wadze około 250 g)
- 100 g jagód (lub borówek)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- migdały ( lub orzechy – posiekane )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami w słoiczkach
- Składniki kruszonki zagnieć razem tworząc grudkowate ciasto.150 g mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Brzoskwinie pokrój w kostkę, dodaj jagody.2 brzoskwinie
- Do owoców dodaj cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny – wymieszaj.2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki cynamonu, łyżka soku z cytryny
- Na dno słoiczków (około 4 sztuki) wyłóż mniej więcej połowę kruszonki i lekko ją dociśnij.
- Nałóż owoce i przykryj resztą kruszonki.
- Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.migdały
- Ciasta piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź – uważaj, bo słoiki będą gorące.
- Podawaj na ciepło z lodami.
Prywatne
Kruche ciasto z brzoskwiniami w słoiczkach – uwagi
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku poleca się Waszej uwadze :)
To mała porcja słodkości, ale za to jaka dobra – dużo kruszonki (na dole – jako spód i na górze), do tego soczyste brzoskwinie i pyszne świeże jagody, a na koniec do chrupania siekane migdały.
A cała ta dobroć zamknięta w niedużym słoiku :)
Ciacho polecam zjeść jeszcze na ciepło z kulką lodów, ale taki słoiczek możecie zakręcić i zabrać na piknik, do pracy, a nawet możecie go podarować komuś bliskiemu :D
Podaję Wam porcję na około 4 słoiczki ciasta.
W czym można upiec ten deser?
Ja piekłam w niedużych słoiczkach, możecie też użyć kokilki albo mniejsze foremki silikonowe. Jeśli nie macie takich małych foremek, to użyjcie tortownicę i upieczcie jedno większe ciasto (zadbajcie o to, żeby foremka była szczelna, bo owoce podczas pieczenia mogą puścić sporo soku).
Przy okazji polecam wam również ananasowe crumble albo truskawki pod kruszonką.
Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne letnie ciasta owocowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku
Przepis na brzoskwiniowe crumble przygotowane w słoiku to świetny pomysł na deser, który bardzo łatwo zabrać z sobą. Taki deser brzoskwiniowy możecie po ostudzeniu zakręcić i zabrać na piknik, albo postawić na słodkim stole na przyjęciu w ogrodzie. Niekonwencjonalne przygotowanie i podanie deseru w słoiku sprawia, że crumble w słoiku wygląda super. Zamiast słoików możecie wykorzystać również jakieś żaroodporne naczynka, albo w ostateczności upiec całość w jednej foremce. Wtedy brzoskwinie pod kruszonką nałóżcie łyżką na talerzyki i dodajcie lody.
Brzoskwiniowe crumble przepis
Crumbe z brzoskwiniami i jagodami to super deser na lato, szczególnie jeśli podacie je z lodami i sosem czekoladowym. Taki deser smakuje wyśmienicie, spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój dokładny przepis na kruszonkę z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić crumble z brzoskwiniami. Zobacz również mój przepis na truskawki pod ciastem, albo gruszki pod kruszonką.