Bułeczki pomidorowe
Przepis na drożdżowe bułeczki pomidorowe
wpis zawiera lokowanie produktu
Odkryj prosty i aromatyczny przepis na drożdżowe bułki pomidorowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego, które doskonale sprawdzą się jako przekąska lub bazowy składnik kanapek. Te puszyste bułeczki, wypełnione intensywnym smakiem pomidorów, będą doskonałym uzupełnieniem posiłku. Spróbuj tego przepisu już dziś i delektuj się świeżością i smakiem w każdym kęsie!
Spis treści
Bułeczki pomidorowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz świeże, ciepłe i chrupiące pieczywo, to koniecznie upiecz w swojej własnej kuchni te aromatyczne bułki.
Bułeczki pomidorowe przepis przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto na bułeczki
- 15 g świeżych drożdży ((lub opakowanie suszonych))
- 100 ml mleka (ciepłego (ale nie gorącego))
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej ( typ 650 (1 i 2/3 szklanki))
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g oleju
składniki na nadzienie do bułeczek
- 50 g koncentratu pomidorowego ((2 bardzo czubate łyżeczki) Pudliszki)
- 50 g twarożku ((2 czubate łyżki) )
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz (do smaku)
dodatkowo:
- 20 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki z nadzieniem pomidorowym
- Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął „pracować”.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 jajko, 50 g oleju
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół – tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
- Zmieszaj razem składniki nadzienia – posól i popieprz do smaku – sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być :)50 g koncentratu pomidorowego, 50 g twarożku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz
- Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
- Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół – jeden koniec zostaw nie przecięty.
- Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między nimi odstępy.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) – wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.20 g masła
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pomidorowe bułki – uwagi
Powiem wam jedno – te bułeczki pomidorowe wytrzymały u mnie jakieś pół godziny. A to i tak tylko dlatego, że im najpierw robiłam zdjęcia i zakazałam dobierania się do nich. Jak tylko padło hasło – można jeść, to już ich nie było – a wystarczyły do tego trzy głodne piranie w postaci moich dzieci i koleżanki córki. Mam więc dla was jedną radę – róbcie od razu z podwójnej porcji!
Składniki niezbędne do przygotowania bułek pomidorowych
Bułeczki pomidorowe zrobiłam z dodatkiem nadzienia przygotowanego z lekkiego twarożku i koncentratu pomidorowego Pudliszki. Koncentrat pomidorowy ma bardzo intensywny smak i kolor, nie trzeba go więc używać dużo, aby uzyskać rewelacyjny efekt. A do tego jest łatwy w użyciu :) nie musicie „babrać” się z pomidorami – zdejmować skórek, wydrążać, przesmażać. Możecie od razu przystąpić do pracy.
Przygotujcie ciasto drożdżowe, dajcie mu porządnie wyrosnąć, zróbcie bułeczki i poczekajcie aż ładnie się napuszą. Dopiero wtedy je pieczemy! Dzięki temu są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne – idealne. A ten smak ………….. nikt się nie oprze!
Wypróbujcie również te przepisy na pyszne pieczywo:
Polecane przepisy na domowe bułki
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki idealne jako przekąska, czy też na kanapki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pomidorowe bułki przepis
Upiecz dziś ze mną proste i jednocześnie przepyszne, lekko pomidorowe bułeczki drożdżowe. Takie bułki doskonale smakują, a ich puszyste wnętrze sprawia, że sprawdzą się idealnie do przygotowania kanapek, a nawet zjedzenia ich samych jako przekąska w ciągu dnia. Zobacz mój przepis opisany krok po kroku i upiecz te bułki z koncentratem pomidorowym już dziś!