Chlebki naan
Sprawdzony przepis na chlebki naan
Zapraszam Was dziś po przepis na chlebki naan. Ten indyjski chleb drożdżowy wyglądające jak placki to idealny dodatek do obiadu, czy też przekąska. Ten przepis został już wielokrotnie sprawdzony i wszyscy są nim zachwyceni. Wy również przygotujcie chleb naan z mojego przepisu. Podajcie chlebki z patelni do mięsa z sosem, do dań indyjskich, albo zjedzcie nawet same z odrobiną pasty kanapkowej.
Spis treści
Proste chlebki naan przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszną i szybką przekąskę idealną do zjedzenia samodzielnie albo z dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chlebki naan przepis
Składniki
składniki na chlebki naan:
- 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml wody (ciepłej – 1/2 szklanki)
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki))
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 ml jogurtu naturalnego ((w temperaturze pokojowej) – 1/2 szklanki)
- 1 łyżka oleju
Instrukcja
Jak zrobić chlebki naan krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.120 ml wody
Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na chlebki
- W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.350 g mąki pszennej, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 – formowanie chlebków naan
- Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
- Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
- Uformuj z ciasta kule.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4 – smażenie chlebków naan
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
- Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut.
- Zdejmij chlebek i połóż na kratkę.
Krok 4 – przygotowanie masła z ziołami
- Rozpuszczone masło zmieszaj w miseczce z ziołami i solą – wymieszaj łyżeczką.2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki oregano, natka pietruszki
- Przy pomocy pędzelka silikonowego smaruj gorące chlebki naan masłem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Indyjski płaski chleb drożdżowy naan – uwagi
Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry, jako dodatek do posiłku. Chleb naan z czym podawać? Takimi chlebkami możecie również np. wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :) Chlebek naan, to typ podpłomyków, które są w naszej polskiej kuchni trochę bardziej znane i popularne.
Jak zrobić chlebki naan – wskazówki
Przede wszystkim chleb naan przygotowujemy z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego. Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje. Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie. Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki. Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza. Mimo że to ciasto drożdżowe, to smażenie placków naan przebiega szybko. Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.
W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na najlepsze domowe pieczywo – znajdziesz tu przepisy na różne chleby, bułki, a nawet tortille! Zobacz te trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chlebek naan przepis
Wiele słyszałeś o chlebkach naan, lecz nie wiesz jak się za nie zabrać? Nie różnią się one zbyt wiele od zwykłego chleba, bo wykonasz je z tych samych składników – drożdży, mąki, soli i wody. Przepis jest dosyć prosty, z pewnością sobie poradzisz. Do mojego przepisu na chlebek naan dodałam jogurt naturalny, aby wzbogacić smak oraz konsystencję. To typowe pieczywo dla kuchni indyjskiej, jednak możesz je również spotkać w wielu krajach azjatyckich.
Dodatkową różnicą jaką dzieli chleb naan od zwykłego chleba jest to, że smaży się go na patelni, a nie piecze w piekarniku. Dzięki temu przyrządzisz go dużo szybciej, a głodni domownicy, nie będą musieli długo czekać.
Chlebek naan świetnie komponuje się z różnymi smarowidłami. Będzie to doskonała przekąska w szkole, w pracy, a nawet podczas spędzania czasu w ogrodzie. Gwarantuję Ci, że wrócisz do tego przepisu nie raz!
Jeśli nigdy nie piekłeś domowego chleba, a chciałbyś spróbować swoich sił, koniecznie sprawdź co jeszcze przygotowałam. Przepisy, które tam znajdziesz poinstruują Cię, jak upiec różne chleby, croissanty, a nawet jak wykonać ciasto na pizzę. Nawiązując dalej do pieczywa, oprócz chlebów, istnieją przecież jeszcze bułeczki! Domowe bułki, chałki, rogale to wyroby, które wręcz uwielbiam piec. Są nie tylko zdrowe, ale i jakie smaczne! A widok zajadających dzieci niesamowicie cieszy oko i duszę.