Ciasteczka cynamonowe

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
ciasteczka cynamonowe

Przepis na proste i pyszne kruche ciastka cynamonowe

Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia upieczcie razem ze mną idealne kruche ciasteczka cynamonowe z migdałami. Te ciastka smakują wyśmienicie i doskonale nadają się do ozdabiania wałkami ze wzorkami. Ciasteczka bardzo ładnie trzymają kształt wycięty foremkami i się nie rozpływają. Po upieczeniu są wspaniale chrupiące i jednocześnie rozpływają się w ustach. Koniecznie, więc zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka cynamonowe z migdałami.

cinnamon cookies

Ciasteczka cynamonowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące i aromatyczne ciasteczka, to na te święta upiecz takie z cynamonem i mielonymi migdałami.

ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z mielonymi migdałami
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Danie Deser
Porcje 2 blachy
Składniki

składniki na ciasteczka cynamonowe z migdałami

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasteczka cynamonowe

  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
    150 g mąki pszennej, 100 g migdałów
  • Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
    100 g masła, 1 cukier waniliowy, 60 g cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu
  • Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
  • Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
  • Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm – podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
  • Wytnij foremkami ciasteczka.
  • Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 175°C (termoobieg) 12-15 minut (na złoty kolor).
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciasteczka z cynamonem, kruche ciastka cynamonowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka cynamonowe_4

Kruche cynamonowe ciasteczka – uwagi

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach :)

Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.

Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam :D

Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić ;)

Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.

A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę :D

Ciasteczka możecie także przełożyć kremem i złożyć po dwa (jak markizy). Ja przygotowałam więcej kremu z ciasteczek orzeszków i nim przełożyłam część ciasteczek :)

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.

ciasteczka cynamonowe_1
ciasteczka cynamonowe_7
ciasteczka cynamonowe_6

Polecane przepisy na kruche ciasteczka świąteczne

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 23 grudnia

Podziel się przepisem

4.20 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasteczka cynamonowe stary przepis

Ciastka cynamonowe to pyszne kruche ciasteczka pieczone z dodatkiem mielonych migdałów i cynamonu. Po upieczeniu pięknie pachną cynamonem i smakują lekko migdałowo. Ciasteczka są kruche, więc świetnie się przechowują i mogą długo poleżeć. Do tego podczas pieczenia ciasteczka z cynamonem nie rosną. Dlatego idealnie nadają się do odciskania na nich wzorów. Wzorki na ciasteczkach możecie zrobić specjalnym grawerowanym wałkiem. Ja używam również stemple. Jeśli nie macie wałka ani stempli, to połóżcie na rozwałkowanym cieście na ciasteczka koronkę, albo szydełkową serwetkę i ją odciśnijcie - efekt będzie zdumiewający!

Ciastka z migdałami i cynamonem to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i inne okazje. Robi się je łatwo, a smakują wyśmienicie.

Ciastka cynamonowe przepis

Warto zapisać sobie ten przepis na migdałowe ciasteczka z cynamonem. Robiąc jedną porcję otrzymacie dwie blachy ciasteczek. Akurat tyle aby się najeść. Te ciasteczka, których nie zjecie przechowujcie w szczelnym pojemniku. Wtedy będą mogły poleżeć nawet kilka miesięcy. Ciasteczka cynamonowe możecie przygotować w lekko różnych wersjach smakowych. Wystarczy, że mielone migdały zastąpicie mielonymi orzechami laskowymi albo włoskimi. Wtedy ciasteczka będą smakować inaczej!

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.