Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi
Przepis na chrupiące ciastka z orzeszkami ziemnymi
Przygotuj dziś ze mną pyszne ciasteczka z orzeszkami ziemnymi – idealne dla fanów połączenia słodkiego i słonego! Te ciasteczka są delikatne i kruche, a w środku znajdują się kawałki aromatycznych orzeszków ziemnych, które dodają im wyjątkowego smaku. To idealna przekąska na każdą okazję, czy to popołudniowa kawa w pracy, czy słodki dodatek do wieczornej herbaty. Dzięki ich poręcznemu rozmiarowi, można je zabrać ze sobą do pracy, spakować dzieciom do szkoły lub po prostu zjeść w drodze do domu.
Spis treści
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące i smakowite ciastka, których nie trzeba wałkować i wycinać foremkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z orzeszkami
- 100 g masła (miękkiego )
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru ( – użyłam trzcinowy (3/4 szklanki) )
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
- 1-2 łyżki mleka (- opcjonalnie)
- około 50 g orzechów ziemnych ( – użyłam solone – posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z orzeszkami ziemnymi krok po kroku
- Masło zmiksuj z cukrem.100 g masła, 150 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do masła dodaj jajko i krótko zmiksuj.1 jajko
- Zeskrob ze ścianek miski masę maślaną i dalej miksuj dodając mąkę.
- Jeśli ciasto nie chce się połączyć w całość, to dodaj trochę mleka.1-2 łyżki mleka
- Orzeszki posiekaj – dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 i wymieszaj.około 50 g orzechów ziemnych
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na koniec posyp z wierzchu ciastka resztą orzeszków.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12-14 minut – aż będą rumiane.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka z orzeszkami ziemnymi – wskazówki
Uwielbiam proste i szybkie ciacha. Takie, których nie trzeba wałkować i potem wycinać foremkami ;) I właśnie takie są te ciasteczka z orzeszkami ziemnymi. Bardzo proste i szybkie. Ciasto nie wymaga schładzania i jak pisałam już wyżej nie wałkujecie go tylko od razu robicie ciasteczka. Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie podstawowe składniki bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie.
Jak zrobić ciasteczka z orzeszkami ziemnymi – wskazówki
Ja swoje ciasteczka zrobiłam przy użyciu miksera – używam tu końcówki do gęstszego ciasta. Najpierw miksuję miękkie masło z cukrem, a potem dodaję pozostałe składniki. Tutaj w składzie podana jest soda i proszek do pieczenia. Jeśli nie macie sody to możecie użyć w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do ciasta dodajemy lekko posiekane orzeszki ziemne, lepimy lulki i pieczemy.
Jakie orzeszki do ciasteczek?
Ja użyłam solone, bo uwielbiam połączenie słodko-słone. Możecie też oczywiście użyć zwykłe orzeszki. Ciastka z orzeszkami ułóżcie na blaszce zachowując między nimi odstępy, bo podczas pieczenia zaczną się rozpływać!
Ile piec ciastka z orzeszkami?
Orzechowe ciasteczka pieczemy około 12 minut – zaraz po upieczeniu będą jeszcze miękkie. Nie ściągajcie ich od razu z blachy, tylko dajcie im kilka minut na ostygnięcie. Pół godzinki i można zajadać ciepłe ciastka do kubka kawy, herbaty czy też kakao :D Dodam, że dzieci je uwielbiają – mogą się bawić ciastem jak plasteliną, a na koniec mogą to zjeść. Czego chcieć więcej :)
Z podanej porcji otrzymacie około 23-24 ciacha – akurat dla całej rodzinki.
Ps. Polecam wam również inne proste przepisy na ciasteczka – np. ciasteczka z mlekiem w proszku, dyniowe z czekoladą albo ciasteczka z borówkami :)
Polecane przepisy na ciastka bez wałkowania
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na szybkie i pyszne ciastka o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciastka z orzechami ziemnymi
Zapraszam na pyszne i proste ciasteczka z posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Te ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, bo możesz je przygotować przy pomocy miksera. Do tego ciasto na ciasteczka nie musi być schładzane, wałkowane i wycinane foremkami. Wystarczy gotowe ciasto utoczyć w kulki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Do ciastek możecie użyć solone orzeszki ziemne, które dodatkowo podkręcą niezwykły smak. Sól z orzeszków wzbogaca smak ciastek i smakują jeszcze lepiej :) Spróbujcie koniecznie!
Proste ciastka z orzechami przepis
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na ciastka i upieczcie je już dziś w swoim domu. Takie ciastka z orzeszkami możecie zabrać do pracy, do szkoły, czy na uczelnię. Sprawdzą się idealnie na deser do kawy i na piknik na łonie natury. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciastka, na blogu znajdziecie ich całkiem duży wybór - na pewno każdy znajdzie idealny przepis na ciastka.