Ciasteczka z powidłami i orzechami
Przepis na krucho-drożdżowe ciastka z powidłami i orzechami laskowymi
wpis sponsorowany
Jeśli lubisz domowe ciasteczka to przygotuj dziś pyszne kruche ciasteczka z powidłami i orzechami. Te ciastka z ciasta kruchego z dodatkiem drożdży są fajnie chrupiące, a jednocześnie lekko puszyste. Do tego świetnie smakują z powidłami śliwkowymi i siekanymi orzechami. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe do ciasteczek.
Spis treści
Ciasteczka z powidłami i orzechami laskowymi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste lekko kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów, czy też owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasteczka z powidłami i orzechami przepis
Składniki
składniki na ciastka krucho-drożdżowe z powidłami
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła (miękkiego)
- 130 g jogurtu (użyłam grecki – pół szklanki – w letniej temperaturze)
- 20 g drożdży (świeżych)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ok 100 g powideł (śliwkowych Stovit)
- 50 g orzechów laskowych (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka krucho-drożdżowe z powidłami
- Drożdże i cukier puder wymieszaj w letnim jogurcie (ja go podgrzałam chwilę w mikrofalówce i dokładnie wymieszałam przed dodaniem drożdży).20 g drożdży, 1,5 łyżki cukru pudru, 130 g jogurtu
- Do dużej misy wsyp mąkę i cynamon oraz dodaj w kawałkach miękkie masło.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła
- Wlej jogurt z drożdżami i wyrób gładkie ciasto – jeśli ciasto nie chce się ładnie połączyć w całość, to dodaj odrobinę mleka.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie porcje.
- Rozwałkuj cienko na placek o wielkości około 20/30 cm.
- Przetnij wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze prostokąty – u mnie to było 12 prostokątów z jednej porcji.
- Posmaruj po środku każdy prostokąt powidłami i posyp odrobiną posiekanych orzechów.ok 100 g powideł, 50 g orzechów laskowych
- Sklej mocno ze sobą dwa z przeciwległych rogów i ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciastka z powidłami śliwkowymi – uwagi
Dziś mam dla was fajne ciasteczka z powidłami i orzechami.
Lekko puszyste, delikatnie słodkie i chrupiące od orzechów.
Idealne do jesiennej gorącej herbaty albo kakao :)
Jako podstawę wykorzystałam tu ciasto krucho-drożdżowe z dodatkiem cynamonu.
Dzięki drożdżom w cieście ciasteczka rosną delikatnie podczas pieczenia i są puszyste i bardziej miękkie niż typowe kruche ciastka.
Do ciasta dodałam minimalną ilość cukru, dlatego ciasteczka posmarowałam słodkimi i pysznymi powidłami śliwkowymi od Stovit :)
Dodatkowo posypałam ciastka orzechami laskowymi – jeśli nie macie takich, to użyjcie inne.
Ciasteczka najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to mogą poleżeć kilka dni.
Z przepisu otrzymacie około 24 spore ciasteczka z powidłami i orzechami.
Koniecznie zajrzyjcie także do innych przepisów na domowe ciastka.
Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit
Polecane przepisy na kruche ciastka
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i chrupiące ciasteczka i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasteczka z powidłami i orzechami
Przygotuj dziś razem ze mną pyszne chrupiące ciasteczka z posiekanymi orzechami laskowymi i pysznymi śliwkowymi powidłami. Te ciastka z ciasta krucho-drożdżowego wspaniale smakują w towarzystwie kubka rozgrzewającej herbaty albo aromatycznej kawy. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe do ciasteczek. Takie ciasto jest szybsze i prostsze do zrobienia niż tradycyjne ciasto drożdżowe, a drożdże dodane do ciasta na ciasteczka sprawia, że przy pieczeniu delikatnie rosną i robią się lekko puszyste. Spróbujcie koniecznie.
Krucho-drożdżowe ciastka z orzechami
Jeśli nie wiecie jak zrobić kruche ciasto z drożdżami to mówię Wam, że to nic trudnego! Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotujcie niezawodne ciasto na ciastka. Jeśli nie lubicie powideł śliwkowych, to możecie je zastąpić marmoladą albo konfiturą o ulubionym smaku. Świetnie się tu również sprawdzi np. nutella. Myślę, że ciastka z nutellą i orzechami będą smakowały wyśmienicie :) A jeśli uwielbiacie powidła śliwkowe, to koniecznie zobaczcie inne moje wypieki z powidłami :)