Ciastka twarogowo-truskawkowe
Przepis na super ciasteczka twarogowe z truskawkami
Zapraszam na ciastka twarogowo-truskawkowe idealne na słodką przekąskę. Twaróg występuje tu w dwóch postaciach – po pierwsze jest dodany do ciasta na ciasteczka, a po drugie jest również nadzieniem razem z truskawkami. Same ciastka są proste do zrobienia i poradzi sobie z nimi każdy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis krok po kroku
Przygotujcie razem ze mną przepyszne i proste ciasteczka twarogowe nadziane truskawkami i twarożkiem.
Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis
Składniki
składniki na twarogowe ciasto na ciasteczka
- 250 g twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej)
- 230 g masła (miękkiego )
- 300 g mąki pszennej (przesianej – 2 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
składniki na nadzienie z twarogu
- 250 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki lub do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowe składniki do ciasteczek
- cukier puder (do posypania)
- dżem (lub konfitura truskawkowa)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto twarogowe na ciasteczka
- Zmiksuj twaróg z masłem, aż dobrze się połączą.250 g twarogu sernikowego, 230 g masła
- Dodaj porcjami mąkę z solą i miksuj do połączenia.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Blat wysyp cukrem pudrem, wyłóż na niego ciasto .
- Lekko zagnieć, podziel na 4 części, każdą lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
Jak zrobić ciastka twarogowe
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.250 g twarogu sernikowego, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Schłodzone ciasto wyjmij na blat wysypany mąką, posyp z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
- Wykrój z ciast kwadraty lub trójkąty, na każdy nałóż trochę twarogu i po łyżeczce dżemu truskawkowego.dżem
- Złóż koperty lub zwiń rogaliki.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do zrumienienia).
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Twarogowe ciastka z truskawkami – uwagi
Mam dla Was pyszne, rozpływające się w ustach ciastka twarogowo-truskawkowe.
Twaróg dodałam do ciasta (dzięki temu ma świetny smak oraz delikatną, listkowaną fakturę – trochę podobnie do ciasta francuskiego).
Ciasteczka nadziane są dodatkowo masą twarogową i dżemem truskawkowym.
Samo ciasto rewelacyjnie się wałkuje i kroi, więc możecie upiec sobie ciasteczka w różnych kształtach – ja upiekłam część jako koperty, a część jako rogaliki.
Obydwie wersje są przepyszne ;)
Z tej porcji otrzymacie około 30 ciastek.
Ps. Użyłam kupny dżem i oczywiście pod wpływem temperatury jego część wypłynęła. Jeśli chcecie tego uniknąć, to możecie wykorzystać konfiturę.
I jeszcze jedno – zrobiłam zdjęcia w dwóch stylizacjach i nie mogłam się zdecydować na jedną, więc macie zdjęcia z obu :D
Koniecznie spróbujcie również truskawkowych scones oraz ciasteczek z truskawkami i czekoladą.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciastka domowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis
Przepis na kruche ciastka z twarogiem i dżemem truskawkowym to świetny pomysł na pyszne ciasteczka dla całej rodziny. Tutaj twaróg nie jest jedynie w nadzieniu. Również do ciasta dodajemy twaróg. Sprawia on, że ciasto jest bardziej chrupiące i jednocześnie bardziej warstwowe. I oczywiście smaczniejsze :) Dla wszystkich wielbicieli twarogu to niezła gratka. Koniecznie spróbujcie!
Przepis na ciasteczka z twarogiem
Zobaczcie mój przepis na ciastka z twarogiem i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka twarogowe z truskawkami. Te ciasteczka pokochają dzieciaki i nie tylko! Możecie je spakować do szkoły albo zabrać do pracy. Sami się przekonajcie! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciastka.