Ciasto czekoladowo-karmelowe
Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe
Czekoladowe ciasto z kremem karmelowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z kuszącą słodyczą karmelu. Inspiracją do jego stworzenia były popularne ciasta typu „poke cake”, które charakteryzują się głębokimi dziurami w cieście napełnionymi smakowitymi kremami. To czekoladowe cudo zachwyca już na pierwszy rzut oka. Kiedy przebijesz widelcem wilgotne czekoladowe ciasto, zobaczysz w środku obłędny krem karmelowy wręcz wypływający z każdego kęsa. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i karmelu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i jednocześnie efektowne ciasta czekoladowe, to koniecznie upieczcie to niezwykłe dziurawe ciasto czekoladowe i podajcie je z obłędnym kremem kajmakowym i pyszną polewą czekoladową. Na pewno zachwycicie nim wszystkich!
Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki
składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:
- 210 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g kefiru lub maślanki ((1 szklanka) )
- 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 1 szklanka ciepłej kawy (- ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
składniki na krem kajmakowy
- 1 puszka masy kajmakowej (moja miała 530 g)
- 150 ml śmietany kremówki
składniki na polewę czekoladową
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-kajmakowe
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – oprócz kawy.240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę – ciągle miksując.1 szklanka ciepłej kawy
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek – odstaw do wystudzenia.
- Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź – tak aby wypełnił dziurki.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – tak aby czekolada się rozpuściła.100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Wylej polewę na wierzch ciasta – końcówką noża zrób esy floresy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto poke cake – uwagi
Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)
W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.
Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.
Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)
Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.
Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)
Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.
Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.
Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.
Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.
Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D
Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.
Ps. Jeśli lubicie ciasta i wypieki czekoladowe to koniecznie zobaczcie mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 apetycznych przepisów na czekoladowe słodkości :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wszystkich wielbicieli pysznych ciast czekoladowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, a jest ich już znaczna ilość :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Przepis na wilgotne czekoladowe ciasto z kajmakiem i polewą czekoladową. To ciasto to popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto poke cake, czyli ciasto dziurawione. Na czym polega ciasto poke cake? Otóż pieczemy ciasto - u mnie to ciasto czekoladowe - i od razu po upieczeniu robicie w całym cieście dość grube dziurki. Ja do tego użyłam trzonka drewnianej łyżki. Ciasto studzicie, a potem wylewacie na niego jakiś krem - u mnie krem kajmakowy - i smarujecie, tak aby krem wszedł w te dziurki. Na koniec ciasto z dziurkami polałam jeszcze polewą czekoladową i gotowe.
Przepis na ciasto poke cake
Ciasto czekoladowo-karmelowe smakuje rewelacyjnie. Mocno czekoladowe ciasto ze słodkim kajmakiem i polewą z gorzkiej czekolady zasmakuje każdemu. Zobaczcie mój przepis na ciasto z kajmakiem i sprawdź jak zrobić ciasto poke cake. Takie ciasto z dziurami to fajna sprawa i dzięki kremowi karmelowemu jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Polecam wam również mój przepis na torcik z musem kajmakowym oraz pyszne ciasto minotaur, które też łączy w sobie smaki czekoladowy i kajmakowy.