Ciasto drożdżowe z bakaliami
Przepis na świąteczne ciasto drożdżowe pełne bakalii
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto drożdżowe z bakaliami. Suszonych owoców jest tu tak dużo, że można powiedzieć że to drożdżowy keks. Każdy kęs smakuje wybornie, a ciasto pęknie się prezentuje. Gorąco polecam na święta i nie tylko.
Spis treści
Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to w te święta upiecz taki drożdżowy keks pełen suszonych owoców.
Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru (- pół szklanki )
- 1 opakowanie cukru waniliowego (- małe)
- 6 żółtek (- u mnie z jajek L)
- 200 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych daktyli
- po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- skórka otarta z jednej cytryny
Instrukcja
- Mleko lekko podgrzej do letniej temperatury, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży
- W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, skórka otarta z jednej cytryny, 6 żółtek
- Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).200 g masła
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj w tym czasie bakalie – figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.100 g suszonych fig, 100 g suszonych moreli, 100 g suszonych daktyli
- Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć.100 g rodzynek, po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
- Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej – wody).
Notatki
Prywatne
Keks drożdżowy – uwagi
Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.
Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem :)
Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.
Ps.
Przy okazji polecam inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne drożdżowe ciasta idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: