Ciasto Kilimandżaro
Przepis na biszkoptowe ciasto Kilimandżaro z jabłkami
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na niezwykle pyszne, a do tego bardzo ładnie się prezentujące ciasto z jabłkami na zimno. Ciasto zrobiłam na lekkim i puszystym biszkopcie, który na w środku masę jabłkową, a na koniec udekorowany jest bitą śmietaną. Ciasto Kilimandzaro dzięki dużej warstwie owocowej świetnie orzeźwi w upalne letnie dni. Taki biszkopt przekładany jabłkami z galaretką i bitą śmietaną będzie idealny na weekend albo na specjalne okazje.
Spis treści
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, a do tego lekkie i orzeźwiające ciasta serwowane na zimno, to ciasto Kilimandżaro sprawdzi się znakomicie!
Ciasto Kilimandżaro przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta Kilimandżaro
- 4 białka (z jajek rozmiar L )
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 75 g mąki pszennej (- pół szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (- 3 łyżki lekko czubate)
składniki na masę jabłkową
- 2 słoiki jabłek prażonych (Stovit – użyłam ze skórką pomarańczową – każdy po 720 g)
- 2 galaretki (jasne – np. pomarańczowa, cytrynowa)
składniki na bitą śmietanę
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej, użyłam 30%)
- 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 100 g białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta Kilimandżaro
- Białka ubij z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej razem przez sito obydwie mąki.75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić jabłka prażone do ciasta Kilimandżaro
- Przełóż jabłka ze słoików do garnka i podgrzej.2 słoiki jabłek prażonych
- Gdy będą gorące wsyp galaretki (proszek) i dokładnie wymieszaj razem.2 galaretki
- W blaszce umieść jeden blat biszkoptu – możesz go delikatnie nasączyć wodą z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny.
- Wyłóż na biszkopt jabłka i przykryj drugim blatem ciasta (jego też możesz nasączyć).
- Odstaw ciasto do wystudzenia i stężenia masy (najlepiej schowaj ciasto do lodówki).
Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – na dno garnka wlej trochę wody i postaw do gotowania.100 g białej czekolady
- Na górze garnka postaw miskę i dodaj do niej połamaną czekoladę, poczekaj aż rozpuści się od pary wodnej – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj z ostygniętą czekoladą, a następnie zmiksuj razem z ubitą śmietaną.125 g serka mascarpone
- Udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami – uwagi
Ciasto Kilimandżaro, to popularne w internecie ciasto.
Głównym składnikiem są tu jabłka prażone, które połączone są z kakaowym biszkoptem.
Ja postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.
Zamiast ciasta czekoladowego upiekłam delikatny biały biszkopt.
Przełożyłam go dwoma słoikami Jabłek prażonych z nutą pomarańczy od Stovit i na koniec dołożyłam śnieżną czapę z bitej śmietany.
Stabilność masie jabłkowej nadają galaretki.
Możecie „podkręcić” pomarańczowy smak jabłek i użyć galaretki pomarańczowe.
Świetnie się sprawdzą tu wszystkie żółte i pomarańczowe, a także krystaliczne galaretki.
Jak zrobić jabłkowe ciasto Kilimandżaro?
Najpierw upieczcie biały biszkopt, ostudźcie go i przekrójcie na dwa blaty.
Biszkopt możecie upiec 2-3 dni wcześniej, zawinąć go w folię spożywczą i zostawić tak do dnia, kiedy będziecie robić ciasto.
Taki odstany biszkopt lepiej się kroi na blaty i mniej się rwie podczas przekrajania.
Gdy już będziecie mieć biały biszkopt, to zróbcie masę jabłkową.
Jabłka ze słoika przełóżcie do garnka i podgrzejcie.
Do lekko gorących jabłek wsypcie dwie galaretki – sam proszek (nie rozpuszczajcie wcześniej galaretki w wodzie).
Dokładnie wymieszajcie galaretki z jabłkami.
Do formy do pieczenia włóżcie jeden z blatów biszkoptu (możecie go delikatnie nasączyć wodą z odrobiną cukru).
Na biszkopt wyłóżcie jabłka i przykryjcie je drugim blatem ciasta.
Teraz trzeba poczekać, aż jabłka stężeją – najlepiej schować ciasto do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem udekorujcie ciasto bitą śmietaną.
Ja do swojej dodałam dla większej stabilności serek mascarpone i białą czekoladę :)
Mam nadzieję, że moja wersja ciasta Kilimandżaro przypadnie wam do gustu – dajcie znać w komentarzach.
Ps.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami, a także na ciasta z kremem.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami, które zachwycą całą rodzinę i gości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto Kilimandzaro
Kilimandżaro to pyszne i proste ciasto biszkoptowe przekładane masą jabłkową i udekorowane bitą śmietaną. Tradycyjnie ten jabłecznik na biszkopcie przygotowywany jest na czekoladowym biszkopcie, ale mi on tu zupełnie nie pasuje. Dlatego moje ciasto z jabłkami zrobiłam na białym biszkopcie. Dodatkowo mój jabłecznik na biszkopcie udekorowałam kremem śmietankowym z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Wszystko razem stworzyło przepyszne ciasto z jabłkami i bitą śmietaną - spróbujcie koniecznie!
Przepis na ciasto z jabłkami i kremem
Zobaczcie mój przepis na ciasto Kilimandżaro i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z jabłkami w galaretce. Taki jabłecznik z galaretką na zimno smakuje wyśmienicie i ma niewiele kalorii! Jabłecznik na biszkopcie jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjny jabłecznik na kruchym cieście. Bo w końcu biszkopt jest niskokaloryczny w porównaniu z kruchym ciastem. Dlatego każdy może zjeść kawałek, a nawet dwa kawałki jabłecznika bez wyrzutów sumienia :)
Jabłecznik na biszkopcie przepis
Sprawdźcie więc mój przepis na Kilimandżaro ciasto z jabłkami. Zakupcie dwa słoiki jabłek prażonych i dwie jasne galaretki. Do tego serek mascarpone i białą czekoladę na krem śmietankowy. Gotowe ciasto kilimandżaro z jabłkami schowajcie do lodówki, tak aby masa jabłkowa ładnie stężała. Mam nadzieję, że ten przepis na ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym będzie często przez was wykorzystywany! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.