Ciasto makowa panienka
Przepis na ciasto wiśniowa panienka z makiem i kokosem
Dziś mam dla Was przepis na ciasto idealne na imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, więc bardzo podzielne. Ciasto makowa panienka, to lekkie i puszyste ciasto makowe z wiórkami kokosowymi przełożone kremem śmietankowym i wiśniami w żelu. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto makowa panienka przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto z kremem, które zachwyci wszystkich bliskich i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto makowa panienka przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na ciasto makowo-kokosowe:
składniki na wiśnie w żelu
- 500 g wiśni ((użyłam mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
składniki na krem śmietanowy do ciasta
- 500 g śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (schłodzony)
- 100 g białej czekolady
- sok z jednej cytryny
składniki na poncz do nasączenia ciasta
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
- około 500 ml wody (ciepłej )
składniki na polewę czekoladową do ciasta makowa panienka
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- wiórki kokosowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z makiem i kokosem:
- Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj do nich stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta i lśniąca.8 białek, 100 g cukru
- Mak zmieszaj z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami (jeśli nie masz mielonych migdałów, to zmiksuj blenderem całe migdały na drobny proszek).150 g maku, 100 g migdałów, 100 g wiórek kokosowych
- Bo ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj, wsyp suche składniki i zmiksuj na wolnych obrotach.8 żółtek
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 27/36 cm.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwa blaty.
Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta
- Wymieszaj razem składniki ponczu i odstaw do wystudzenia, jeśli jest za ciepły.sok z połowy cytryny, około 500 ml wody, 2 łyżeczki cukru
Jak zrobić wiśnie w żelu
- Wiśnie włóż do rondelka – jeśli używasz mrożone owoce, to dodaj trochę wody – maksymalnie pół szklanki – oraz cukier.500 g wiśni, 1/4 szklanki wody, 100 g cukru
- Zagotuj całość.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niedużej ilości wody, a następnie dodaj do wiśni – całość energicznie wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
- Białą czekoladę rozpuść razem ze 100 ml śmietany kremówki – lekko przestudź.100 g białej czekolady
- Do serka mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz sok z cytryny – zmiksuj.500 g serka mascarpone
- Ubij na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone.500 g śmietany kremówki
Ciasto makowa panienka – wykończenie:
- Spodni blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż na niego wiśnie, a na nie nałóż krem.
- Przykryj krem drugim blatem, który również nasącz.
- Białą czekoladę na polewę rozpuść razem z kremówką – kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Przestudź czekoladę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
- Ciasto posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
Notatki
Prywatne
Warstwowe ciasto wiśniowa panienka z makiem – uwagi
Za ciasto makowa panienka zabierałam się już od jakiegoś czasu.
Na początku nie miałam do niego przekonania – to przez krem maślano-budyniowy i mocno cytrynowy smak.
Ale w sumie, kto mnie zmusza do robienia i jedzenia oryginalnej wersji? Nikt :)
Dlatego przygotowałam swoją wersję.
Zrobiłam krem na bazie serka mascarpone, dodałam tylko trochę cytryny, a ciasto dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową.
Moja makowa panienka wyszła delikatna, leciutka i przepyszna – nie za słodka, lekko kwaskowata od cytryny i wiśni.
Jak dla mnie w tej wersji jest idealna!
Jeśli Wy również nie przepadacie za kremami na bazie masła, to koniecznie zróbcie moje ciasto makowa panienka – obiecuję, że Wam zasmakuje :)
Do ciasta przygotowałam domową frużelinę wiśniową – te ze sklepów, są po prostu okropne.
Użyłam mrożone drylowane wiśnie, ale możecie też użyć wiśnie z kompotu – wtedy nie dodawajcie już do owoców cukru, tylko przełóżcie wiśnie do garnka i dodajcie sok, w którym pływały – to podgrzejcie i dodajcie mąkę ziemniaczaną :)
Możecie również skorzystać z innych moich przepisów na ciasta z makiem :D
Polecane przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem, które sprawdzą się idealnie na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makowa panienka przepis
Ciasto makowa panienka to przepis idealny na Boże Narodzenie. To ciasto przekładane to połączenie kilki smaków, które wspaniale ze sobą współgrają. Podstawą makowej panienki jest ciasto biszkoptowe zrobione z makiem, wiórkami kokosowymi i migdałami. Ciasto przełożone jest wiśniami w żelu oraz lekkim kremem mascarpone z białą czekoladą. To ciasto makowe z kremem z białej czekolady smakuje wyśmienicie w takim wydaniu. Kwaskowate wiśnie wspaniale łączą się z białą czekoladą i makiem. Przygotujcie makową panienkę na święta, a rodzina i goście będą nią zachwyceni!
Przepis makowa panienka
Ten przepis na ciasto z makiem jest prosty do zrobienia, a ciasto smakuje rewelacyjnie. Wszyscy wielbiciele makowców pokochają to ciasto. Makowa panienka jest bardzo smaczna i jednocześnie lekka. A do tego przepis na dużą blachę zapewni dużą porcję ciasta dla każdego. Upieczcie w te święta makową panienkę z wiśniami. Zachowajcie sobie także na później ten przepis na ciasto makowa panienka, bo może się wam przydać jeszcze nie raz!
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z makiem, szczególnie na czekoladowe ciasto euforia albo na prosty makowiec.