Ciasto malinowa pianka

 

ciasto malinowa pianka

 

Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.

Zapraszam na ciasto z malinową pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.

Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko :)

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.

Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku :D

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami :)

 

ciasto z budyniową pianką i malinami kruche ciasto z malinami
 

malinowe ciasto z budyniową pianką ciasto z malinami i kruszonką
 

kruche ciasto z pianką i malinami kruche ciasto z malinami
 

Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka

Wypieki Beaty
Przepis na większą blachę o wymiarach około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 211 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie porcje - o wielkości mniej więcej 2/3 i 1/3 - owiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - przestudź.
  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
  • Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  • Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
  • Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do ładnego zrumieniania.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 211kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit