Ciasto malinowa pianka

 

ciasto malinowa pianka

 

Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.

Zapraszam na ciasto z malinową pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.

Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko 🙂

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.

Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku 😀

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami 🙂

 

ciasto z budyniową pianką i malinami kruche ciasto z malinami
 

malinowe ciasto z budyniową pianką ciasto z malinami i kruszonką
 

kruche ciasto z pianką i malinami kruche ciasto z malinami
 

Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

Ciasto malinowa pianka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na większą blachę o wymiarach około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 30
Składniki
kruche ciasto:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g (3 łyżki) cukru pudru
  • 5 żółtek - jaja rozmiar L
  • trochę zimnej wody
malinowa pianka:
  • 5 białek z jaj rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 budynie malinowe - proszek
  • pół szklanki oleju
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury malinowej Stovit
  • około 500 g malin
Wykonanie
  1. Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
  2. Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
  3. Podziel ciasto na dwie porcje - o wielkości mniej więcej ⅔ i ⅓ - owiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  5. Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - przestudź.
  6. Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
  7. Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  8. Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
  9. Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
  10. Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
  11. Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  12. Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do ładnego zrumieniania.
  13. Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 211 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 22 g Białka: 3 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit