Przepis na pyszne ciasto z malinową pianką

wpis sponsorowany

ciasto malinowa pianka


Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.

Zapraszam na ciasto malinowa pianka z puszystą pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.

Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko :)

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.

Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku :D

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto z budyniową pianką i malinami kruche ciasto z malinami

malinowe ciasto z budyniową pianką ciasto z malinami i kruszonką

kruche ciasto z pianką i malinami kruche ciasto z malinami

Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i mocno owocowe ciasto malinowe z pianką malinową i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 211 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na większą blachę o wymiarach około 20/30 cm.

Składniki

kruche ciasto:

  • 375 g mąki (2,5 szklanki)
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 5 żółtek - jaja rozmiar L
  • trochę zimnej wody

malinowa pianka:

  • 5 białek z jaj rozmiar L
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 budynie malinowe - proszek
  • 0,5 szklanki oleju

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie porcje - o wielkości mniej więcej 2/3 i 1/3 - owiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - przestudź.
  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
  • Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  • Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
  • Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do ładnego zrumieniania.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 211kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ciasto owocowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit