Ciasto malinowa pianka
Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.
Zapraszam na ciasto z malinową pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.
Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko :)
Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.
Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku :D
Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami :)






Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

Ciasto malinowa pianka
Składniki
kruche ciasto:
- 375 g (2,5 szklanki) mąki
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g (3 łyżki) cukru pudru
- 5 żółtek - jaja rozmiar L
- trochę zimnej wody
malinowa pianka:
- 5 białek z jaj rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 budynie malinowe - proszek
- pół szklanki oleju
dodatkowo:
- słoiczek konfitury malinowej Stovit
- około 500 g malin
Instrukcja
- Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
- Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
- Podziel ciasto na dwie porcje - o wielkości mniej więcej 2/3 i 1/3 - owiń w folię i schłódź przez około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - przestudź.
- Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
- Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
- Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
- Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
- Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
- Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do ładnego zrumieniania.
- Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Ja na wierzch dałabym kruszonkę z masłem orzechowym. Bardzo lubię słodko-słone połączenia i lubię eksperymentować w kuchni. Ewentualnie pokombinowałabym coś z pistacjami.
Fajny pomysł z tym masłem orzechowym :)
Wygląda niezwykle kusząco. Zwłaszcza o tej porze, kiedy dostępne są wszędzie świeże maliny :)
Warto upiec to ciasto :)
Ciasto wygląda wyśmienicie.
Dziękuję