Ciasto maślane z makiem
Przepis na proste i szybkie puszyste ciasto z dodatkiem maku
Ciasto maślane z makiem i lukrem to pyszna i klasyczna kombinacja smaków. Delikatne i puszyste maślane ciasto jest wypełnione aromatycznym makiem, a całość zwieńczona jest słodkim lukrem. To idealna propozycja na słodki poczęstunek do popołudniowej herbaty lub kawy. Spróbuj samodzielnie przygotować to ciasto w domu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem! Sprawdź mój przepis umieszczony na dole pod zdjęciami i obejrzyj krótki film z przygotowań.
Spis treści
Maślane ciasto z makiem – film z przygotowań
Zobacz jak łatwo i szybko możesz przygotować takie niezwykle pyszne i puszyste ciasto z ziarenkami maku. Obejrzyj mój krótki filmik.
Ciasto maślane z makiem PRZEPIS ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli szukasz szybkiego i prostego ciasta z makiem, a do tego bardzo smakowitego, puszystego i wilgotnego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj koniecznie!
Ciasto maślane z makiem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na puszyste ciasto z makiem
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku (niemielonego)
- 200 g masła (miękkiego)
- 250 ml mleka (letniego)
- 3 jajka (- rozmiar L – w temperaturze pokojowej!)
- 100 g jogurtu naturalnego (- w temperaturze pokojowej!)
składniki na lukier do ciasta
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3-4 łyżki śmietany kremówki (do konsystencji – może też być mleko)
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto z makiem krok po kroku
- W misie miksera zmieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mak.350 g mąki pszennej, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki maku
- Dodaj porcjami miękkie masło i miksuj na niskich obrotach.200 g masła
- Dodaj letnie mleko miksując na niskich obrotach.250 ml mleka
- Dodaj pojedynczo jajka oraz jogurt – zmiksuj tylko do połączenia składników – nie mieszaj za długo, bo może wyjść zakalec.3 jajka, 100 g jogurtu naturalnego
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Przygotuj lukier – cukier przesyp do miseczki i dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę lub mleko – lukier ma być gęsty, ale lekko lejący.150 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietany kremówki
- Posmaruj lukrem ciasto – możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta suchym makiem.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste ciasto z makiem – wskazówki
Zapraszam na przepyszne i bardzo proste ciasto maślane z makiem.
To ciasto wychodzi mega puszyste i ma świetną teksturę.
Aby ciasto było puszyste istotne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową.
Najlepiej więc wyjąć ze dwie godziny wcześniej masło, jajka, mleko i jogurt naturalny z lodówki.
Możecie też mleko, jogurt i masło podgrzać krótko w mikrofalówce, aby się ociepliły.
Jajka możecie włożyć na trochę do bardzo ciepłej wody.
Poza tym będziecie tu oczywiście potrzebować mak.
Do tego ciasta z makiem używamy niemielony mak – taki w ziarenkach.
Ja go dodałam 3 łyżki i mak utworzył w cieście urocze piegi.
Możecie dodać go o łyżkę więcej, jeśli bardzo lubicie ciasta z makiem :)
Moje puszyste ciasto z makiem dodatkowo zaromatyzowałam odrobiną aromatu migdałowego.
Jak zrobić maślane ciasto z makiem?
Na załączonym filmie możecie zobaczyć, że przygotowanie tego ciasta jest niezmiernie proste.
Tutaj mamy troszkę odwrócony sposób miksowania składników.
Najpierw łączymy razem suche składniki i wtedy dodajemy do nich miękkie masło w kawałkach i dodajemy mleko, które łączy składniki w jednolitą i gładką masę.
Jeszcze tylko dodatek jajek i jogurtu i pyszne puszyste ciasto z makiem jest już praktycznie gotowe.
Ciasto możecie dodatkowo zaromatyzować.
Uwielbiam połączenie maku z migdałowym smakiem, dlatego tu mi to idealnie pasowało.
Jeśli nie macie aromatu migdałowego, to możecie użyć inny – np. waniliowy lub cytrynowy.
Maślane ciasto z makiem fajnie jest po upieczeniu posmarować lukrem. Ja swój lukier zrobiłam z dodatkiem śmietany kremówki – zapewnia ona bardziej biały i gęstszy lukier.
Możecie również wykorzystać mleko, albo sok z cytryny jeśli chcecie otrzymać lukier cytrynowy.
Mam nadzieję, że to ciasto maślane z makiem zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)
Dodam, że to ciasto świetnie się przechowuje i idealnie nadaje do transportu. Ja go zabierałam na nasz wyjazd w góry gdzie jak co roku braliśmy udział w Festiwalu Biegów Rzeźnik i ciasto dotarło w stanie nienaruszonym. Do tego długo zachowało świeżość i było cudnie miękkie i puszyste przez kilka dni.
Jeśli interesują Wam biegi górskie i bieganie ogólnie, to gorąco polecam Wam blog mojego męża, gdzie relacjonuje on swoje biegi. Relacja z ultramaratonu Rzeźnik 2022 też jest tam do przeczytania :)
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z makiem – jak np. makowiec japoński, albo najlepsze bułeczki drożdżowe z makiem :)
A jeśli lubicie książki kucharskie, to gorąco polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie wypieki na różne okazje.
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto maślane z makiem
Uwielbiam ciasta z makiem i makowce, a jak do tego ciasto jest super proste i szybkie do zrobienia, to już jest pełne szczęście. A to ciasto makowe takie właśnie jest! Super proste i szybkie. Nagrywałam filmik z przygotowań i samo ciasto zajęło mi niecałe 5 minut! Jeśli sobie odpowiednio wcześnie wszystko przygotujcie, to też wam tak szybko to pójdzie. Pamiętajcie, aby wyjąć ze dwie godziny wcześniej rzeczy z lodówki - jajka, jogurt, masło i mleko. Bo wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową, aby w cieście nie wyszedł zakalec. Jeśli będziecie mieli ciepłe te produkty, wtedy otrzymacie mega puszyste i przepyszne maślane ciasto z makiem. Co zrobić jeśli ciasto musicie już robić, a produkty nie są ocieplone? No cóż - z tym też sobie poradzimy - jajka włóżcie do gorącej wody (może być z kranu), mleko i jogurt podgrzejcie krótko w mikrofalówce. Masło też możecie podgrzać w mikrofalówce, albo włożyć do miski z podgrzaną wodą.
Proste ciasto z makiem przepis
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasto z maku opisany krok po kroku. Do tego do przepisu dodane są zdjęcia z przygotowań oraz krótki filmik. Z pomocą zdjęć i filmu na pewno uda się wam przygotować pyszne puszyste ciasto z makiem. A to ciasto jest tak pyszne, że nawet jeśli nie macie maku, to koniecznie upieczcie! Ciasto jest tak smaczne i aksamitne, że nawet bez dodatku maku będzie wam rewelacyjnie smakowało. Proponuję wam również dodanie do niego ulubionego aromatu. Ja tu dodałam trochę aromatu migdałowego, bo uwielbiam połączenie smaku migdałów i maku. Świetnie się również sprawdzi aromat cytrynowy albo pomarańczowy. Ciasto cytrynowo-makowe to zawsze świetne połączenie. A pomarańcza i mak przypomina mi o świętach Bożego Narodzenia. Zamiast aromatu możecie dodać skórkę startą z cytryny lub pomarańczy oraz trochę wyciśniętego soku. Moje migdałowe ciasto z makiem smakuje rewelacyjnie z prostym lukrem. Jak zrobić lukier na ciasto? Zobaczcie mój przepis i filmik i zobaczcie jakie to proste!
Puszyste ciasto z makiem
Jeśli lubisz ciasta z makiem tak jak ja, to szybko przygotuj to rewelacyjne proste i szybkie ciasto z niemielonym makiem. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako ciasto na weeekend do kawy. Możecie je nawet upiec na święta - sprawdzi się zarówno jako ciasto na Boże Narodzenie jak i jako ciasto na Wielkanoc. Koniecznie przygotujcie takie ciasto maślane z makiem i zachwyćcie się jego smakiem i teksturą. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z makiem.