Ciasto piernikowo-migdałowe – prosty przepis

Zaktualizowany: 2025 25 listopada
ciasto piernikowe z marcepanową masą i migdałami

Przepis na proste i aromatyczne ciasto piernikowe z masą migdałową

Jeśli marzysz o aromatycznym, miękkim i niezwykle prostym w przygotowaniu wypieku, to ciasto piernikowo-migdałowe będzie strzałem w dziesiątkę. To wyjątkowe połączenie korzennego ciasta piernikowego z delikatną, słodką masą migdałową oraz chrupiącymi płatkami migdałów sprawia, że każdy kawałek smakuje jak mała porcja świątecznej magii. Ciasto nie wymaga skomplikowanych przygotowań, a efekt zawsze zachwyca – idealne na święta, zimowe popołudnie czy szybki deser do kawy. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak prosto można przygotować coś naprawdę wyjątkowego!

ciasto piernikowo-migdałowe przepis krok po kroku

Ciasto piernikowo-migdałowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne, korzenne ciasta oraz uwielbiasz migdały i marcepan, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

ciasto piernikowe z masą migdałową i piernikami

Ciasto piernikowo-migdałowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Piernikowe ciasto z kremową masą migdałową i chrupiącymi płatkami. Prosty przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku.
Brak ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 12 porcji
Kalorie 365 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto piernikowe

składniki na masę migdałową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto piernikowo-migdałowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).

    Krok 2 – przygotowanie ciasta piernikowego

    • Do większej miski wsyp suche składniki i wymieszaj je rózgą lub łyżką.
      150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 100 g cukru
      mieszanie suchych składników na ciasto piernikowe
    • Dodaj do miski mokre składniki.
      60 ml oleju, 120 g jogurtu greckiego, 2 jajka
      składniki na ciasto piernikowe
    • Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą lub łyżką.
      mieszanie ciasta piernikowego
    • Przełóż ciasto do formy, wyrównaj.
      wykładanie ciasta piernikowego do foremki do pieczenia
    • Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 20 minut.

    Krok 3 – przygotowanie masy migdałowej do ciasta

    • Gdy ciasto piernikowe się piecze przygotuj masę migdałową.
    • Do miski przełóż składniki na masę.
      100 g cukru pudru, 100 g masła, 100 g migdałów, 2 jajka
      jak zrobić masę migdałową
    • Dokładnie wymieszaj – możesz też zmiksować składniki mikserem.
      przygotowanie masy migdałowej frangipane

    Krok 4 – pieczenie ciasta z masą migdałową

    • Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i od razu wyłóż na nie masę migdałową.
      wykładanie masy migdałowej na podpieczone ciasto
    • Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
      ok 30 g płatków migdałowych
      posypywanie wierzchu ciasta płatkami migdałowymi przed jego pieczeniem
    • Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15 minut.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 365kcalWeglowodany: 33gBiałko: 7gTłuszcz: 23g
    Słowo kluczowe ciasto piernik z masą frangipane, piernik z migdałami
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    alomond gingerbread cake

    Dlaczego warto upiec ten piernik z masą migdałową?

    Wszędzie dookoła już się robi świątecznie mimo, że dalej trwa listopad. W internecie świąteczne reklamy, świąteczne przepisy i pierniczki zaczynają dominować i mi też przez to się udzielił już taki przedświąteczny nastrój. U mnie na razie „spokojnie” z tymi wszystkimi Jingle Bells, ale w smaku już tak bardziej zimowo i świątecznie. A to za sprawą aromatycznego piernikowego ciasta zapiekanego z migdałową masą frangipane. Samo ciasto jest niebywale proste i szybkie do przygotowania – można je zrobić nawet bez użycia miksera (chociaż można i z nim ;)). Do tego jest pyszne, wilgotne i wspaniale się prezentuje. Spokojnie można ja upiec na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :)

    proste i szybkie ciasto piernik z migdałami i masą migdałową

    Zobacz mój dokładnie opisany krok po kroku przepis – ze zdjęciami z przygotowań. Obejrzyj też mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto piernikowo-migdałowe i koniecznie upiecz to ciasto swoim bliskim!

    piernik z marcepanem i migdałami

    Składniki potrzebne do upieczenia piernikowego ciasta z migdałami

    Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które albo już masz, albo bez problemu kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki;

    • przyprawa do piernika – najlepsza będzie oczywiście domowa przyprawa do piernika, bo będzie mocna i bardzo aromatyczna. Jeśli nie masz na nią składników, albo nie masz jak ją zrobić, to możesz oczywiście użyć taką ze sklepu. Pamiętaj jednak, aby najpierw sprawdzić skład kupowanej przyprawy – jeśli na pierwszym miejscu w składnikach jest wymieniona mąka, to ta przyprawa będzie słaba w smaku i mało aromatyczna. Nie kupuj takiej przyprawy! Ja osobiście polecam tu przyprawę od Kotanyi.
    • jogurt – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz też użyć gęsty (!) jogurt naturalny albo np. naturalny skyr
    • migdały – do masy frangipane potrzebujesz tzw. mączkę migdałową, czyli bardzo drobno mielone migdały, dostaniesz je w każdym Lidlu czy też Biedronce, możesz też zmielić (np. w młynku do kawy) zwykłe migdały
    • masło – użyłam tu masło extra 82% i ono będzie tu najlepsze, ale ostatecznie możesz użyć masło typu mix
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale może też być inny olej i delikatnym smaku
    świąteczne piernikowe ciasto z migdałami

    Czym zastąpić płatki migdałowe?

    Nie masz płatków i nigdzie nie możesz ich dostać? Nie ma sprawy. Posiekaj nożem na małe kawałki zwykle migdały i posyp nimi wierzch ciasta. W sklepach oprócz płatków migdałowych możesz również dostać migdały w słupkach lub krokant migdałowy – one również doskonale się tu sprawdzą.

    ciasto korzenne z migdałowym frangipane i migdałami

    Jak przechowywać ciasto piernik z masą migdałową?

    To świąteczne ciasto piernikowe z migdałami po upieczeniu i ostudzeniu przykryj kloszem, albo przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu ciasto dłużej zachowa świeżość, puszystość i wilgotność. Nie musisz trzymać go w lodówce. W temperaturze pokojowej i schowane do pudełka może spokojnie postać około 5 dni, albo nawet dłużej.

    prosty wilgotny piernik z marcepanem i migdałami

    Ile kcal ma piernik z migdałami?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta piernikowo-migdałowego. Za to jeśli pokroisz je na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek ciasta będzie miał około 304 kcal (węglowodany – 28 g, tłuszcze – 19 g, białka – 6 g). Trzeba przyznać, że to bardzo przyjemna dawka kalorii, więc można ją spokojnie spożyć w towarzystwie kawy ;)

    przepis na piernik z masą migdałową i migdałami

    Mam nadzieję, że mój prosty przepis na aromatyczne ciasto piernikowo-migdałowe spodoba się tobie i zasmakuje wszystkim. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później (polecam używanie do tego mojego instagrama) i podziel się przepisem z przyjaciółmi.

    proste korzenne ciasto z migdałami i masą migdałową

    Polecane przepisy na ciasta piernikowe

    Jeśli zimą i późną jesienią lubisz gdy po domu rozchodzi się zapach piernika, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na takie świąteczne ciasta piernikowe.

    Opublikowano: 2025 28 listopada

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    0 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na piernik z masą migdałową

    Ciasto piernikowo-migdałowe to prosty i niezawodny przepis na aromatyczne, korzenne ciasto piernikowe zapiekane z kremową masą migdałową i posypką z płatków migdałów. Ten wypiek zachwyca nie tylko smakiem, ale też łatwością wykonania – sprawdzi się zarówno na święta, jak i na szybki, domowy deser w ciągu roku. W moim przepisie znajdziesz film z przygotowań oraz zdjęcia krok po kroku, dzięki którym bez trudu przygotujesz idealne ciasto już za pierwszym razem. To wyjątkowa propozycja dla miłośników piernikowych aromatów i migdałowych wypieków. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak pyszny może być ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser!