Ciasto piernikowo-migdałowe – prosty przepis

Przepis na proste i aromatyczne ciasto piernikowe z masą migdałową
Jeśli marzysz o aromatycznym, miękkim i niezwykle prostym w przygotowaniu wypieku, to ciasto piernikowo-migdałowe będzie strzałem w dziesiątkę. To wyjątkowe połączenie korzennego ciasta piernikowego z delikatną, słodką masą migdałową oraz chrupiącymi płatkami migdałów sprawia, że każdy kawałek smakuje jak mała porcja świątecznej magii. Ciasto nie wymaga skomplikowanych przygotowań, a efekt zawsze zachwyca – idealne na święta, zimowe popołudnie czy szybki deser do kawy. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak prosto można przygotować coś naprawdę wyjątkowego!
Spis treści

Ciasto piernikowo-migdałowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne, korzenne ciasta oraz uwielbiasz migdały i marcepan, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

Ciasto piernikowo-migdałowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto piernikowe
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 60 ml oleju
- 120 g jogurtu greckiego (½ szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na masę migdałową
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g migdałów (mielonych – 1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- ok 30 g płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowo-migdałowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 – przygotowanie ciasta piernikowego
- Do większej miski wsyp suche składniki i wymieszaj je rózgą lub łyżką.150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 100 g cukru
- Dodaj do miski mokre składniki.60 ml oleju, 120 g jogurtu greckiego, 2 jajka
- Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą lub łyżką.
- Przełóż ciasto do formy, wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 20 minut.
Krok 3 – przygotowanie masy migdałowej do ciasta
- Gdy ciasto piernikowe się piecze przygotuj masę migdałową.
- Do miski przełóż składniki na masę.100 g cukru pudru, 100 g masła, 100 g migdałów, 2 jajka
- Dokładnie wymieszaj – możesz też zmiksować składniki mikserem.
Krok 4 – pieczenie ciasta z masą migdałową
- Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i od razu wyłóż na nie masę migdałową.
- Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.ok 30 g płatków migdałowych
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec ten piernik z masą migdałową?
Wszędzie dookoła już się robi świątecznie mimo, że dalej trwa listopad. W internecie świąteczne reklamy, świąteczne przepisy i pierniczki zaczynają dominować i mi też przez to się udzielił już taki przedświąteczny nastrój. U mnie na razie „spokojnie” z tymi wszystkimi Jingle Bells, ale w smaku już tak bardziej zimowo i świątecznie. A to za sprawą aromatycznego piernikowego ciasta zapiekanego z migdałową masą frangipane. Samo ciasto jest niebywale proste i szybkie do przygotowania – można je zrobić nawet bez użycia miksera (chociaż można i z nim ;)). Do tego jest pyszne, wilgotne i wspaniale się prezentuje. Spokojnie można ja upiec na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :)

Zobacz mój dokładnie opisany krok po kroku przepis – ze zdjęciami z przygotowań. Obejrzyj też mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto piernikowo-migdałowe i koniecznie upiecz to ciasto swoim bliskim!

Składniki potrzebne do upieczenia piernikowego ciasta z migdałami
Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które albo już masz, albo bez problemu kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki;
- przyprawa do piernika – najlepsza będzie oczywiście domowa przyprawa do piernika, bo będzie mocna i bardzo aromatyczna. Jeśli nie masz na nią składników, albo nie masz jak ją zrobić, to możesz oczywiście użyć taką ze sklepu. Pamiętaj jednak, aby najpierw sprawdzić skład kupowanej przyprawy – jeśli na pierwszym miejscu w składnikach jest wymieniona mąka, to ta przyprawa będzie słaba w smaku i mało aromatyczna. Nie kupuj takiej przyprawy! Ja osobiście polecam tu przyprawę od Kotanyi.
- jogurt – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz też użyć gęsty (!) jogurt naturalny albo np. naturalny skyr
- migdały – do masy frangipane potrzebujesz tzw. mączkę migdałową, czyli bardzo drobno mielone migdały, dostaniesz je w każdym Lidlu czy też Biedronce, możesz też zmielić (np. w młynku do kawy) zwykłe migdały
- masło – użyłam tu masło extra 82% i ono będzie tu najlepsze, ale ostatecznie możesz użyć masło typu mix
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale może też być inny olej i delikatnym smaku

Czym zastąpić płatki migdałowe?
Nie masz płatków i nigdzie nie możesz ich dostać? Nie ma sprawy. Posiekaj nożem na małe kawałki zwykle migdały i posyp nimi wierzch ciasta. W sklepach oprócz płatków migdałowych możesz również dostać migdały w słupkach lub krokant migdałowy – one również doskonale się tu sprawdzą.

Jak przechowywać ciasto piernik z masą migdałową?
To świąteczne ciasto piernikowe z migdałami po upieczeniu i ostudzeniu przykryj kloszem, albo przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu ciasto dłużej zachowa świeżość, puszystość i wilgotność. Nie musisz trzymać go w lodówce. W temperaturze pokojowej i schowane do pudełka może spokojnie postać około 5 dni, albo nawet dłużej.

Ile kcal ma piernik z migdałami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta piernikowo-migdałowego. Za to jeśli pokroisz je na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek ciasta będzie miał około 304 kcal (węglowodany – 28 g, tłuszcze – 19 g, białka – 6 g). Trzeba przyznać, że to bardzo przyjemna dawka kalorii, więc można ją spokojnie spożyć w towarzystwie kawy ;)

Mam nadzieję, że mój prosty przepis na aromatyczne ciasto piernikowo-migdałowe spodoba się tobie i zasmakuje wszystkim. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później (polecam używanie do tego mojego instagrama) i podziel się przepisem z przyjaciółmi.

Polecane przepisy na ciasta piernikowe
Jeśli zimą i późną jesienią lubisz gdy po domu rozchodzi się zapach piernika, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na takie świąteczne ciasta piernikowe.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na piernik z masą migdałową
Ciasto piernikowo-migdałowe to prosty i niezawodny przepis na aromatyczne, korzenne ciasto piernikowe zapiekane z kremową masą migdałową i posypką z płatków migdałów. Ten wypiek zachwyca nie tylko smakiem, ale też łatwością wykonania – sprawdzi się zarówno na święta, jak i na szybki, domowy deser w ciągu roku. W moim przepisie znajdziesz film z przygotowań oraz zdjęcia krok po kroku, dzięki którym bez trudu przygotujesz idealne ciasto już za pierwszym razem. To wyjątkowa propozycja dla miłośników piernikowych aromatów i migdałowych wypieków. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak pyszny może być ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser!











