Ciasto z musem truskawkowym

Przepis na puszyste ciasto z truskawkowym musem na wierzchu
To puszyste ucierane ciasto z musem truskawkowym to idealny deser na cieplejsze dni – lekkie, wilgotne i przyjemnie orzeźwiające. Delikatne ciasto doskonale łączy się z warstwą świeżego, lekko kwaskowego musu truskawkowego, który nadaje mu letniego charakteru. Robi się je bardzo prosto, a efekt naprawdę zachwyca – idealne na weekend, spotkanie z bliskimi albo po prostu do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie!
Spis treści

Ciasto z musem truskawkowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste i owocowe ciasta, to koniecznie przygotuj to z owocowym musem.

Ciasto z musem truskawkowym przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na mus truskawkowy
- ok. 350 g truskawek
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 1-2 łyżeczki żelatyny (+ trochę zimnej wody – zobacz uwagi pod przepisem)
- 300 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na ucierane ciasto waniliowe
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła (miękkiego)
- 3 łyżki oleju
- 200 g cukru (1 szklanka)
- ekstrakt waniliowy (do smaku)
- 3 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 300 ml jogurtu naturalnego
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z musem truskawkowym krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół.
Krok 2 – przygotowanie puree z truskawek
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.ok. 350 g truskawek
- Zmiksuj owoce lub je zblenduj dokładnie.
- Przetrzyj truskawki przez gęste sitko – ja je przecierałam od razu do rondelka.
- Dodaj do truskawek cukier, wymieszaj i podgrzej całość aż cukier się rozpuści i lekko odparuje nadmiar soku.100 g cukru
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na chwilę aby napęczniała.1-2 łyżeczki żelatyny
- Dodaj napęczniałą żelatynę do gorących truskawek, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 3 – przygotowanie ucieranego ciasta
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło, olej, cukier oraz wanilię umieść w większej misce.140 g masła, 3 łyżki oleju, 200 g cukru, ekstrakt waniliowy
- Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera – aż otrzymasz puszystą, jasną masę.
- Dodaj po jednym jajku – każde krótko zmiksuj – tylko do połączenia.3 jajka
- Dodaj około połowę przesianej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Dodaj jogurt naturalny i krótko zmiksuj.300 ml jogurtu naturalnego
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia – skończ miksowanie, gdy jeszcze widać resztki mąki – domieszaj już wtedy ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Krok 4 – pieczenie ciasta
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu zupełnie ostudź.
Krok 5 – przygotowanie musu truskawkowego
- Zimną kremówkę przelej do miski i zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz bardzo gęstą bitą śmietanę.300 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany wystudzone puree z truskawek i delikatnie wymieszaj całość łyżką.
- Wyłóż mus na wystudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na przynajmniej 2 godziny – tak aby mus stężał.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ucierane ciasto z musem z truskawek – uwagi
Sezon truskawkowy się rozkręca, a wraz z nim moje truskawkowe wypieki. Wcześniej już pojawił się na blogu między innymi przepis na super szybkie i proste ciastka z mascarpone i truskawkami, a teraz mam dla ciebie przepis na to cudowne ciasto z musem. Ciasto mimo fantastycznego wyglądu nie jest trudne do zrobienia i myślę, że z moimi wskazówkami oraz filmem z przygotowań każdy poradzi sobie ze zrobieniem tego ciasta we własnej kuchni. Ty też musisz je przygotować!
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta z musem z truskawek?
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- truskawki – ja użyłam świeże owoce, ale poza sezonem możesz użyć mrożone truskawki. Wtedy możesz wrzucić zamrożone owocowe razem z cukrem i odrobiną wody do rondelka i razem je podgrzać. Gdy owoce będą miękkie zmiksuj je i wtedy przetrzyj całość przez sitko i dodaj napęczniałą żelatynę.
- jogurt naturalny – ja użyłam gęsty jogurt grecki
- śmietana kremówka – do przygotowania musu użyłam śmietanę kremówkę 36%, która jest gęstsza od 30% i po ubiciu jest też bardziej stabilna, dlatego użyłam tutaj 1 lekko czubatą łyżeczkę żelatyny do truskawek, jeśli używasz śmietankę 30%, to polecam użycie 2 łyżeczek żelatyny do puree z truskawek, aby mus po przygotowaniu był bardziej stabilny
- wanilia – ja użyłam ekstrakt z wanilii, ale możesz też użyć aromat waniliowy, albo użyć łyżkę cukru waniliowego
Czy można zrobić ciasto z innymi owocami?
Oczywiście możesz zrobić ten mus również z innych owoców – świetnie się tu sprawdzą np. maliny czy też jagody. Ale ciekawy będzie również mus z owoców takich jak brzoskwinie, czy też mango. Daj znać jeśli przygotujesz to ciasto z innymi owocami :)
Jak przechowywać ciasto z musem truskawkowym?
Ze względu na mus na bazie śmietany kremówki ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Może ono oczywiście postać również trochę na zewnątrz, ale jeśli będzie bardzo ciepło, to mus będzie się ogrzewał i może się robić lekko płynący. Ciasto z musem wyjęte z lodówki będzie smaczniejsze, ale również fajnie orzeźwiające.
Mam nadzieję, że to ciasto z truskawkowym musem zagości również na twoim stole. Koniecznie daj znać jak ci smakowało!
Przy okazji polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta z musem
Jeśli lubisz takie lekkie i wyjątkowe ciasta przygotowane ze słodkim musem na wierzchu, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z truskawkowym musem przepis
Szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na ciasto z truskawkami? To puszyste ucierane ciasto z musem truskawkowym to doskonały wybór na wiosnę i lato! Delikatne, wilgotne ciasto łączy się z orzeźwiającym musem ze świeżych truskawek, tworząc lekki i owocowy deser, który świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. To idealne ciasto na weekend, rodzinne spotkanie, piknik czy po prostu do filiżanki kawy lub herbaty. Robi się je szybko i bez większego wysiłku – nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników.
Przepis został dokładnie opisany krok po kroku, z dołączonymi zdjęciami z przygotowań, które przeprowadzą Cię przez cały proces pieczenia. Dodatkowo znajdziesz tu krótki film, w którym pokazuję, jak samodzielnie przygotować to pyszne ciasto od A do Z.
Jeśli masz pod ręką świeże truskawki i ochotę na domowy, lekki deser – koniecznie wypróbuj ten przepis na ucierane ciasto z musem truskawkowym. To prosty sposób na smakowity kawałek lata na talerzu!