Ciasto z truskawkami na oleju
Przepis na proste ciasto z truskawkami i kruszonką
Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne i do tego bardzo proste, szybkie i wilgotne ciasto z truskawkami na oleju. To ciasto jest puszyste i jednocześnie fajnie wilgotne dzięki dodaniu do ciasta dużej ilości świeżych truskawek. Słodka i lekko chrupiąca kruszonka zapieczona na wierzchu ciasta sprawia, że to proste ciasto smakuje jeszcze lepiej! Sam przepis jest szybki i dokładnie opisany, więc na pewno każdy sobie poradzi z upieczeniem takiego truskawkowego ciasta. Przepis na ciasto jest na dużą blachę więc na pewno wystarczy go dla wszystkich domowników! Spróbuj koniecznie i upiecz to ciasto jak najszybciej!
Spis treści
- Proste ciasto z truskawkami na oleju przepis krok po kroku
- Szybkie ciasto truskawkowe na oleju – uwagi
- Składniki i zamienniki niezbędne do upieczenia ciasta truskawkowego
- Czy można zrobić ciasto z truskawkami mrożonymi?
- Czy można zrobić ciasto z truskawkami bez kruszonki?
- Jak przechowywać ciasto z truskawkami na oleju?
- Polecane przepisy na wypieki z truskawkami
Proste ciasto z truskawkami na oleju przepis krok po kroku
Jeśli szukasz idealnego przepisu na ciasto truskawkowe, które nie wymaga wiele pracy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto z truskawkami i kruszonką przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 (lub nieco większa). Najlepiej wyłożona papierem lub posmarowana masłem i wysypana bułką tartą.
Składniki
składniki na ciasto z truskawkami
składniki na kruszonkę do ciasta
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 60 g cukru (niepełna 1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z truskawkami i kruszonką krok po kroku
Krok 1 – ubicie jajek
- Przygotowanie ciasta zacznij od dobrego zmiksowania jajek z cukrem – ja je miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż masa nabiera dużej gęstości, znacząco zwiększa objętość i nabiera jasnej barwy.6 jajek, 300 g cukru
Krok 2 – dodaj składniki do ciasta
- Do zmiksowanych jajek dodaj część mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach miksera.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zacznij dodawać na zmianę olej i resztę mąki aż do wykorzystania składników – miksuj krótko na niskich obrotach i tylko do połączenia.250 ml oleju
- Na koniec dodaj mleko i krótko zmiksuj.ok 60 ml mleka
Krok 3 – przełóż ciasto do formy
- Wylej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i rozprowadź równą warstwą.
- Ułóż na górze pokrojone truskawki.ok 800 g truskawek
Krok 4 – przygotuj kruszonkę
- Do miski przełóż masło, dodaj mąkę i cukier.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
- Zagnieć razem składniki na grudkowatą masę.
- Wysyp kruszonkę na wierzch truskawek.
Krok 5 – pieczenie ciasta
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka – jeśli trzeba to wydłuż czas pieczenia.
- Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je jeszcze dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto truskawkowe na oleju – uwagi
Jechaliśmy jakiś czas temu na nasz już tradycyjny wyjazd w Bieszczady na Festiwal Rzeźnika. Niestety w tym roku musiałam zrezygnować z udziału w zaplanowanym maratonie rzeźnickim (52 km) ze względu na kontuzję. Za to mój mąż i przyjaciele biegali tam, że tak powiem „ile wlezie” ;) Bartek robił w tym roku szlema – czyli trzy biegi – maraton 52 km, ultra – ponad 96 km i rzeźniczka – 28 km – i to dzień po dniu. Zawsze na takie wyjazdy piekę jakieś fajne ciasto. Teraz miałam ochotę na puszyste ciasto z owocami na oleju i kruszonką. Dla dodania chłopakom sił upiekłam właśnie to ciasto z truskawkami i kruszonką. Zależało mi, aby dostarczyło wszystkim niezbędnej energii na długie bieganie i jednocześnie nie zapychało podczas jedzenia. Dzięki dużej ilości truskawek ciasto nabrało fajnej wilgotności, a słodka kruszonka dodała mu wyjątkowej chrupkości. Do tego to ciasto bardzo długo zachowało świeżość i było miękkie i idealne do jedzenia nawet po pięciu dniach (piekłam je we wtorek, a kończyliśmy ostatnie kawałki w niedzielę). Dlatego gorąco polecam to wyjątkowe ciasto również tobie!
Składniki i zamienniki niezbędne do upieczenia ciasta truskawkowego
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowe i ogólnie dostępne produkty (większość – o ile nie wszystkie – masz już zapewne w domu). Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mąka pszenna – ja tu użyłam mąkę typ 500, może też być mąka tortowa 450 lub 550 – będziesz potrzebować w sumie (razem z kruszonką) 600 g mąki czyli 4 szklanki
- cukier – użyj zwykły cukier kryształ, ale może też być cukier puder – ja do ciasta dodałam 300 g cukru – jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to możesz użyć go trochę mniej
- olej – ja użyłam tu szklankę oleju rzepakowego, możesz też użyć olej słonecznikowy, albo nawet rozpuszczony olej kokosowy
- masło – do kruszonki niezbędne będzie masło – moje było miękkie i temperaturze pokojowej, ale możesz też użyć zimne masło – wtedy pokrój je na mniejsze kawałki, aby szybciej zrobić kruszonkę, możesz też użyć masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz je zamienić na inne mleko, albo napój roślinny
Czy można zrobić ciasto z truskawkami mrożonymi?
Teraz jest sezon na truskawki i warto wykorzystać świeże owoce, które są teraz najsmaczniejsze. Poza sezonem na truskawki możesz wykorzystać mrożone owoce – wtedy ich przed użyciem nie rozmrażaj – ale najlepiej wybierz drobniejsze owoce. Jeśli będziesz je rozmrażać, to przed dodaniem do ciasta odsącz je z nadmiaru soku.
Czy można zrobić ciasto z truskawkami bez kruszonki?
Oczywiście, że tak! To ciasto bez kruszonki będzie równie smakowite, a przy okazji będzie też miało mniej kalorii. Chociaż myślę, że kaloryczność na poziomie 280 kcal w 100 g (a więc w zasadzie w jednym kawałku ciasta pokrojonego na 24 porcje) nie jest tak duża, żeby trzeba było ją jeszcze dodatkowo obniżać :)
Jak przechowywać ciasto z truskawkami na oleju?
To truskawkowe ciasto z kruszonką najlepiej przechowywać poza lodówką. Blat kuchenny (ale nie bezpośrednio na słońcu) w zupełności wystarczy. Aby ciasto długo było świeże i miękkie warto trzymać je pod przykryciem, albo w szczelnym pojemniku. Wtedy spokojnie może poleżeć nawet kilka dni. Ciasto truskawkowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Jeśli lubisz ciasta truskawkowe, to zobacz również moje zestawienie 15 przepisów na ciasta z truskawkami – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.
Gorąco zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a są tam one w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na wypieki z truskawkami
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkości przygotowane z użyciem truskawek. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Przygotuj dziś ze mną przepyszne, proste i szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowane na oleju. To ciasto z podstawowych i łatwo dostępnych składników upieczesz w dużej formie do pieczenia, więc możesz je pokroić na wiele porcji. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem video z przygotowania pozwoli ci upiec najlepsze ciasto z truskawkami. Zachwyć więc swoją rodzinę i bliskich takim wilgotnym ciastem z truskawkami i ciesz się jego niezwykłym smakiem już dziś!