Cukiniowe babeczki z malinowym kremem
Przepis na babeczki z cukinii z kremem malinowym
Zapraszam na rewelacyjne cukiniowe babeczki z malinowym kremem. Same babeczki z cukinią są niezwykle aromatyczne i fajnie czekoladowe, z chrupiącymi kawałkami orzechów. Babeczki w połączeniu z kremem malinowym smakują obłędnie i mogą być ozdobą słodkiego stołu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Cukiniowe babeczki z malinowym kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie małe słodkie babeczki, a do tego lubicie przemycać w wypiekach warzywa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Cukiniowe babeczki z malinowym kremem przepis
Składniki
składniki na krem malinowy do babeczek
- 500 g malin
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( rozpuszczone w dwóch łyżkach zimnej wody)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
składniki na babeczki z cukinią:
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (siekanych – szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 cukinia ((około 300 g) starta na dużych oczkach)
- 80 ml oleju
- 0,5 łyżeczki wanilii (- można pominąć)
- 2 jajka (- rozmiar L)
- mleko (- opcjonalnie – do nadania konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić krem malinowy do babeczek
- Najpierw przygotuj frużelinę – maliny zasyp cukrem i podgrzej w garnku, aż puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.500 g malin, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Przetrzyj maliny przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Podgrzej chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj żelatynę do malin, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną frużeliną na gładki krem.500 g serka mascarpone
Jak zrobić babeczki cukiniowe:
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.225 g mąki pszennej, 200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- W drugiej misce połącz razem cukinię, jajka, olej i wanilię.1 cukinia, 80 ml oleju, 2 jajka, 0,5 łyżeczki wanilii
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj – jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka.mleko
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
- Po upieczeniu wystudź, a przed podaniem udekoruj krem malinowym, albo posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Babeczki z cukinią i malinami – uwagi
Moją dzisiejszą propozycją dla Was są cukiniowe babeczki z malinowym kremem.
Wcześniej już podawałam przepis na babeczki dyniowe i babeczki marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki.
Dlatego teraz postanowiłam wziąć na warsztat cukinię.
Jest to o tyle wdzięczne warzywo, że samo w sobie jest bardzo delikatne w smaku i świetnie reaguje na różne przyprawy.
Cukinia nie wpływa znacząco na smak wypieku, za to dodaje mu wilgotności i pozwala dłużej zachować świeżość.
Jeśli jeszcze nie piekliście babeczek z cukinią, to musicie to szybko nadrobić.
Babeczki z cukinii świetnie się komponują z malinowym kremem zrobionym z frużeliny malinowej i serka mascarpone. Może wymaga on trochę pracy, ale warto.
Przepis na babeczki cukiniowe znalazłam u Marthy Steward, a z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.
Polecane przepisy na ciasta z cukinią
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodaną do ciasta cukinią. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Cukiniowe babeczki z malinowym kremem przepis
Przepis na babeczki z cukinii z przepisu Marthy Stewart to bardzo proste i szybkie babeczki z cukinią i orzechami włoskimi. Dodatkowo do ciasta na babeczki z cukinią dodajemy trochę gorzkiego kakao, które nadaje babeczkom lekko czekoladowego smaku. Takie cukinowe babeczki możecie zjeść posypane cukrem pudrem, albo polane rozpuszczoną czekoladą i będą smakowały wyśmienicie. Możecie również przygotować do nich mój obłędny krem malinowy zrobiony z serka mascarpone i malinowej frużeliny. Ten krem malinowy smakuje nieziemsko i świetnie się komponuje z babeczkami z cukinii - spróbujcie koniecznie.
Przepis na babeczki z cukinii z kremem
Zobaczcie mój przepis na babeczki z cukinią i sprawdźcie jak zrobić babeczki z cukinią i orzechami włoskimi. Gwarantuję wam, że te cukiniowe babeczki z malinowym kremem bardzo wam zasmakują. Babeczki z cukinią i kremem przepis dla każdego - bo same babeczki są bardzo proste do zrobienia, a do tego szybkie. Koniecznie upieczcie te babeczki z cukinii i orzechów na weekend. Polecam wam również inne moje przepisy na babeczki - znajdziecie tu mnóstwo inspirujących przepisów.