Czekoladowe ciasto majonezowe
Przepis na wilgotne czekoladowe ciasto na majonezie
Odkryj szybki i prosty przepis na czekoladowe ciasto majonezowe. To niezwykle proste i szybkie ciasto czekoladowe pieczone z majonezem przygotujesz bez użycia miksera. Ten wyjątkowy przepis pozwala także na stworzenie wersji wegańskiej tego pysznego ciasta. Zobacz więc mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto z majonezem z zaledwie kilku podstawowych składników!
Spis treści
Szybkie czekoladowe ciasto majonezowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz przepisy na szybkie i proste ciasta, które możesz przygotować bez użycia miksera, to koniecznie zrób to ciasto na majonezie.
Czekoladowe ciasto na majonezie przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 (lub nieco większa).
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z majonezem
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 300 g cukru (1,5 szklanki – ciasto jest mało słodkie – możesz użyć więcej cukru jeśli chcesz je słodsze)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 80 g gorzkiego kakao (9 łyżek – możesz użyć 50 g jeśli chcesz bardziej słodkie ciasto)
- ok 360 ml mleka (u mnie 1,5%)
- ok 310 g majonezu (1,5 szklanki)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 200 ml śmietany kremówki (jeśli chcesz użyć czekoladę mleczną, to zmniejsz ilość kremówki do 100-120 ml)
- 200 g czekolady gorzkiej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto majonezowe
Krok 1 – wymieszaj suche składniki
- Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier oraz gorzkie kakao.450 g mąki pszennej, 300 g cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ok 80 g gorzkiego kakao
- Wymieszaj wszystko razem łyżką albo rózgą kuchenną.
Krok 2 – dodaj mokre składniki ciasta
- Dodaj do miski mleko i krótko wymieszaj – nie musi to być dokładnie zmieszane.ok 360 ml mleka
- Dodaj majonez i wymieszaj aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać do niego trochę więcej mleka.ok 310 g majonezu
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).
Krok 3 – upiecz ciasto majonezowe
- Formę z ciastem czekoladowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 – przygotuj polewę czekoladową na ciasto
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę (pamiętaj, że jeśli robisz polewę z mlecznej czekolady, to potrzebujesz mniej śmietany), gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady gorzkiej
- Wymieszaj dokładnie całość aż otrzymasz gładką polewę.
- Ostudź czekoladę i gdy lekko stężeje polej nią wierzch ciasta.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch polewy posypką czekoladową lub tartą czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Majonezowe ciasto czekoladowe – uwagi
Ciasto majonezowe, a dokładniej babka majonezowa nie jest ci pewnie obca. Tradycja pieczenia takiej babki jest w Polsce dość głęboka i ja sama mam na blogu przepis na babeczki majonezowe oraz na łaciatą babkę na majonezie. Nasze polskie przepisy pozwalają na upieczenie puszystego ciasta. Za to dziś mam przepis w wersji amerykańskiej. To ciasto bez użycia miksera, mieszane łyżką w misce. Z zaledwie kilku podstawowych składników. Do tego to ciasto wychodzi mocno wilgotne, zwarte i takie bardziej „mięsiste” – bliżej mu do brownie niż do puszystego ciasta. Spróbuj koniecznie jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta majonezowego?
Do samego ciasta będziesz potrzebować zaledwie 6 składników i to ogólnie dostępnych – mąki pszennej, cukru, mleka, gorzkiego kakao, sody oczyszczonej oraz oczywiście majonezu. Do ciasta nie dodawałam już żadnych jajek, masła ani oleju. Majonez stanowi jedyny dodawany do ciasta tłuszcz. Ja swoje ciasto dodatkowo polałam prostą polewą czekoladową zrobioną ze śmietany kremówki 30% i gorzkiej czekolady (lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli nie chcesz jej robić, to wystarczy ciasto z majonezem po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe z majonezem?
Z tego przepisu możesz bardzo łatwo przygotować wegańskie ciasto czekoladowe. Wystarczy, że w sklepie kupisz wegański majonez – jest ich całkiem spory wybór. Dodatkowo pamiętaj o zastąpieniu mleka krowiego mlekiem roślinnym – wybierz swój ulubiony napój roślinny. Jeśli chcesz zrobić polewę czekoladową do swojego wegańskiego ciasta, to kup wegańską czekoladę i rozpuść ją z dodatkiem niedużej ilości mleka roślinnego – najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej.
Ile kalorii ma czekoladowe ciasto majonezowe?
Kaloryczność dla 100 g ciasta (z polewą czekoladową) podałam powyżej w przepisie, za to jeśli ciasto podzielisz na 24 porcje mniej więcej podobnej wielkości, to kawałek ciasta będzie miał około 290 kcal (węglowodany – 32 g, białka – 4 g, tłuszcze – 15 g). Ja tu podaję kaloryczność policzoną dla produktów, które ja użyłam. Ciasto bez polewy będzie miało oczywiście mniej kalorii.
Polecam ci również inne ciasto czekoladowe bez użycia miksera – z pysznym czekoladowym ganache. Możesz zobaczyć krótki film gdzie pokazuję jak zrobić takie ciasto.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta czekoladowe idealne na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj pokazuję trzy takie przepisy, a dużo więcej na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe ciasto z majonezem
Upiecz dziś ze mną bardzo proste, bardzo szybkie i smakowite czekoladowe ciasto z majonezem. To ciasto z zaledwie 6 składników zrobisz bez użycia miksera! Wystarczy wymieszać łyżką składniki i już można piec ciasto. Swoje majonezowe ciasto zrobiłam z gorzkim kakao, które nadało mu głębokiego i mocno czekoladowego smaku. Prosta czekoladowa polewą, którą polałam wierzch ciasta dodała jej wspaniałego wyglądu oraz pokreśliła czekoladowy smak ciasta. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań. Możesz również obejrzeć mój krótki film video z przygotowania ciasta. Z moimi wskazówkami upieczenie ciasta z majonezem będzie przyjemnością!