Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Przepis na ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami i sosem czekoladowym
Upiecz dziś ze mną to pyszne i cudownie puszyste czekoladowe ciasto ze śliwkami i podaj je z obłędnym sosem czekoladowym. To ciasto w stylu murzynka smakuje rewelacyjnie dzięki dodatkowi soczystych śliwek, a polane sosem czekoladowym jest jeszcze lepsze i bardziej czekoladowe. Spróbuj koniecznie – również z innymi owocami.
Spis treści
Czekoladowe ciasto ze śliwkami przepis z filmem
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta z dodatkiem owoców, to koniecznie upiecz to ciasto ze śliwkami.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto ze śliwkami
- 60 ml mleka (u mnie 1,5%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki – zwykłego cukru 1 szklanka)
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 5 białek
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiego kakao (- 2 łyżki)
- ok 600 g śliwek
składniki na sos czekoladowy
- 100 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 50 g gorzkiej czekolady
- cukier puder (do smaku – opcjonalnie – nie dawałam)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej mleko i rozpuść razem – ja je podgrzałam w mikrofalówce, można też rozpuścić w kąpieli wodnej – dokładnie wymieszaj i przestudź.60 ml mleka, 100 g gorzkiej czekolady
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na wysokich obrotach aż się napuszy i zrobi się bardzo jasne.200 g masła, 200 g cukru pudru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem i kakao.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g gorzkiego kakao
- Do zmiksowanego masła dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia.5 żółtek
- Wsyp porcjami mąkę zmiksuj krótko na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą i białą pianę.5 białek
- Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta czekoladowego i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki – ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki skórką do dołu.ok 600 g śliwek
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
Jak zrobić sos czekoladowy do ciasta
- W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.100 ml śmietany kremówki, 50 g gorzkiej czekolady
- Wymieszaj dokładnie sos, aż będzie jednolity.
- Jeśli wolisz słodsze sosy, to możesz go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem.cukier puder
- Sosem polej ciasto.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami – uwagi
Ostatnio, korzystając z bogactwa polskich śliwek upiekłam rodzince takie pyszne ciasto czekoladowe.
To ucierane ciasto, więc miękkie masło zmiksowałam tu z cukrem na puszystą i bardzo jasną masę i dopiero wtedy zaczęłam dodawać do niego inne składniki.
Jakie składniki są potrzebne do ciasta czekoladowego?
- masło – używamy tu masła extra – 82% tłuszczu, do tego masło musi być miękkie, w temperaturze pokojowej. Dlatego warto je wcześniej wyjąć z lodówki.
- czekolada – dla mocnego czekoladowego smaku polecam tu czekoladę gorzką o dobrej jakości
- cukier – ja lubię ciasta ucierane przygotowywać na cukrze pudrze, masło ładniej się na nim ubija i ma lepszą strukturę
- kakao – poza czekoladą do ciasta dodałam jeszcze trochę gorzkiego kakao, aby smak był jeszcze bardziej instensywny
- śliwki – możecie tu użyć dowolne śliwki, te większe pokrójcie na mniejsze kawałki, tak aby nie były zbyt ciężkie
- śmietana kremówka – do sosu czekoladowego będziecie potrzebować śmietanę kremówkę, ja użyłam tu płynną śmietankę 30%
Jak zrobić ucierane ciasto czekoladowe, aby było puszyste?
Aby ciasto ucierane było puszyste i lekkie po upieczeniu musicie zwrócić uwagę na kilka elementów.
Po pierwsze – ucieranie masła – masło ucieramy długo – aż cukier się dobrze rozpuści, a masa maślana widocznie zwiększy swoją objętość i nabierze bladego jasnego koloru. Masło możecie ubijać nawet z 10 minut. Przy użyciu cukru pudru masło ubija się szybciej.
Po drugie – mąkę, proszek do pieczenia i gorzkie kakao dobrze jest przesiać przez sitko. To ją napowietrzy i będzie lżejsza po dodaniu do masła.
Po trzecie – gdy dodajecie mąkę do ubitego masła, to miksujecie ją na niskich obrotach i krótko – tylko do połączenia składników.
Po czwarte – piana z białek. W tym cieście ucieranym białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam w dwóch porcjach do ciasta. Pianę mieszamy z ciastem już tylko łyżką wtłaczając ją do ciasta. Piana z białek dodaje ucieranemu ciastu dodatkowej puszystości i lekkości.
Po piąte – nie otwieramy piekarnika po włożeniu ciasta do pieczenia aż do końca czasu. Dopiero pod koniec pieczenia możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, czy też potrzebuje trochę więcej czasu.
Czym zastąpić śliwki w cieście czekoladowym?
Jeśli nie przepadasz za śliwkami, albo ich nie masz, to możesz użyć inne owoce. Świetnie się tu sprawdzą gruszki – pokrojone w plasterki, albo maliny, czy też borówki. Możesz też tu użyć owocowe z kompotu czy też owoce z puszki.
Niezależnie od użytych owoców, to ciasto czekoladowe z sosem czekoladowym będzie smakować obłędnie!
A jeśli lubisz ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z czekoladą.
Polecam Ci również mojego e-booka – „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same czekoladowe słodkości. E-booka możesz zobaczyć w moim sklepie.
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Jeśli uwielbiasz śliwki i cista ze śliwkami, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ucierane ciasto czekoladowe
Zapraszam na pyszne, mocno czekoladowe i super puszyste ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami. Do swojego ciasta dodałam na wierzch sporo pokrojonych śliwek, które dodały mu smaku, ale również fajnej tekstury. Śliwki po upieczeniu fajnie zmiękły i stały się bardziej aromatyczne. Ciasto przed podaniem polałam sosem czekoladowym, który dodatkowo podkreślił czekoladowy smak ciasta i fajnie otulił śliwki w cieście. Tak powstało ciasto czekośliwka :) Śliwki w czekoladzie na czekoladowym cieście to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Koniecznie musisz tego spróbować! Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i dokładnie opisanymi etapami przygotowania. Zobacz moje wskazówki jak przygotować ucierane ciasto czekoladowe, aby było puszyste i nie miało zakalca. Wypróbuj ten przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami i daj znać w komentarzu jak ci smakowało.
Ciasto śliwka w czekoladzie przepis
Jeśli nie masz śliwek, to zastąp je innymi dostępnymi aktualnie owocami. Możesz też użyć do ciasta owoce z kompotu albo z puszki. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Sosem czekoladowym możesz też polać od razu całe ciasto tworząc fantazyjne wzory.