Domowy hummus przepis
Przepis na domowy hummus
Domowy hummus to jedwabista konsystencja i niezwykły smak, które wyróżniają się na tle gotowych wersji dostępnych w sklepach. To lekki i zdrowy dip z ciecierzycy, tahini, czosnku i przypraw, idealny do podawania z warzywami lub chlebem. Ten przepis przenosi klasyczny hummus na wyższy poziom, gwarantując niezapomniane smakowe doznania. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Domowy hummus przepis krok po kroku
Jeśli lubisz różne roślinne smarowidła idealne na kanapki, do pieczywa, czy też do warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Domowy hummus przepis
Składniki
składniki na domową pastę tahini:
- 100 g ziaren sezamu
- około 1 łyżka oliwy z oliwek
składniki na hummus:
- 1 puszka cieciorki ((około 400 g))
- sok (z jednej cytryny)
- około 4 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kuminu ((kminu rzymskiego))
- sól i pieprz ( do smaku)
- przyprawy ( – ostra papryka, curry ewentualnie inne ulubione)
Instrukcja
Jak zrobić pastę tahini:
- Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.100 g ziaren sezamu
- Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem – im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza – jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.około 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić hummus z cieciorki
- Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).1 puszka cieciorki
- Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy.sok, około 4 łyżki pasty tahini, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki kuminu, sól i pieprz, przyprawy
- Zmiksuj blenderem na gładką masę – jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
- Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
- Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
Prywatne
Pasta z cieciorki – hummus – uwagi
Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka. Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry. Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.
Przygotowanie hummusu – wskazówki
Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów). To tyle jeśli chodzi o hummus.
Jak podać hummus?
Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb. Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami.
I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda. Bo z takiej wody po cieciorce (aquafaby) możecie zrobić bezy i to nie są żarty! Zresztą sami wypróbujcie mój przepis na wegańskie bezy a aquafaby.
Polecane przepisy na pasty kanapkowe
Koniecznie wypróbuj również te przepisy na pyszne smarowidła i dipy idealne na przekąskę i imprezy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na hummus z cieciorki
Przepis na domowy hummus to prosta i pyszna przekąska, która idealnie smakuje do podpłomyków lub chlebków naan. Możecie też podać do niego świeże warzywa pokrojone w słupki. Hummus z cieciorki z puszki zrobicie bardzo szybko i bez większych problemów. Możecie go zrobić z ziaren ciecierzycy, wtedy musicie ją wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości.
Jak zrobić hummus?
Jeśli macie cieciorkę w puszce, to przygotowanie hummusu jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować cieciorkę z odrobiną aquafaby, oliwą, przyprawami i pastą tahini na gładką masę. Ja od jakieś czasu lubię dodać do mojego domowego hummusu trochę jogurtu naturalnego. Sprawia on, że hummus jest jeszcze bardziej gładki i dodaje mu fajnego smaczku.
Oprócz hummusu z cieciorki możecie zrobić również pyszne czekoladowe ciasto z cieciorką - spróbujcie koniecznie!