Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Przepis na drożdżowe ślimaczki dyniowe z cynamonem
Oto prawdziwie jesienne ciasto drożdżowe – pachnące i pięknym pomarańczowym kolorze i oczywiście przepyszne. Ten kolor to zasługa puree z dyni dodanemu do ciasta – tak powstały moje dyniowe ślimaczki drożdżowe. Słodkie, miękkie i pachnące cynamonem. Prawdziwie uzależniające. Nie sądziłam, że ciasto drożdżowe z dynią będzie tak wspaniale smakować – spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Dyniowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste i aromatyczne drożdżowe bułeczki, to tej jesieni upiecz te obłędne ślimaczki z puree z dyni.
Dyniowe ślimaczki drożdżowe przepis
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy do ślimaczków
- 15 g drożdży (świeżych )
- 40 ml mleka (ciepłego )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
składniki na drożdżowe ciasto dyniowe:
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
- 250 g puree z dyni (odsączonego, gęstego)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Jak zrobić rozczyn drożdżowy do drożdżówek
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, wlej mleko i wymieszaj.15 g drożdży, 40 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej
- Miseczkę z drożdżami przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
Jak zrobić drożdżowe ciasto dyniowe:
- Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – będzie z tych bardziej kleistych.350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szczypta soli, 50 g masła, 250 g puree z dyni, 1 jajko, 2 łyżki mleka
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny lub w lodówce na całą noc.
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć (w razie konieczności dodaj odrobinę mąki).
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt (około 20/30 cm), wyłóż na niego masę piernikową (w miseczce zmieszaj razem masło z cukrem i przyprawami) i dokładnie rozprowadź po całości.60 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 szczypta kardamonu
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki.
- Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce lub włóż do foremki.
- Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz go na 170 (termoobieg).
- Piecz przez około pół godziny – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem z cynamonem.
Notatki
Prywatne
Drożdżowe bułeczki z dynią i korzennymi przyprawami – uwagi
Zapraszam dziś Was na coś wyjątkowo smacznego – będą to dyniowe ślimaczki drożdżowe :)
Puree z dyni dodane do ciasta sprawia, że jest ono lekkie i bardzo puszyste, a na dodatek (odpowiednio zabezpieczone) mniej obsycha.
Przepis na drożdźówkę dyniową wypatrzyłam u Viridianki z blogu Cioccolatto Gatto.
Stwierdziłam, że to będzie świetna baza do ślimaczków wypełnionych masą piernikową i się nie myliłam :)
Niebywały smak i aromat podkręca dodatkowo cynamonowy lukier (który również świetnie zapobiega przed wysychaniem ciasta).
Sposób na uzyskanie puree z dyni podawałam już wcześniej (przeczytajcie mój post dotyczący tego jak przygotować puree z dyni), ale w skrócie – dynię należy razem ze skórką upiec albo ugotować, a następnie obrać i rozgnieść. Osobiście polecam pieczenie dyni, bo gotowanie dodatkowo wpływa na konsystencję dyni.
Z tej porcji otrzymacie około 7-8 ślimaczków dyniowych (zależy jak grube plastry ciasta będzie kroić).
Podaję przepis z moimi zmianami.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta drożdżowe z bloga oraz przepisów z dynią.
Polecane przepisy na wypieki z dynią
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne wypieki z dynią – zarówno te na słodko jak i takie na słono. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowe ślimaczki z dynią
Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżówki, więc dość często je piekę. Tym razem mojej rodzinie upiekłam obłędne dyniowe ciasto drożdżowe, a dokładnie dyniowe ślimaczki zawijane z masą piernikową w środku. Jak te bułeczki dyniowe smakowały, to brak mi słów, aby to opisać. Nie wiem, czy to nie najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. Nie dość, że wyglądały rewelacyjnie z tym swoim pomarańczowym kolorem, to jeszcze tak smakowały, że czapki z głów :D
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dynią?
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku na dyniowe drożdżówki i sprawdźcie jak zrobić w domu takie ślimaczki dyniowe. Ostrzegam, że może się skończyć tak, że będziecie musieli szybko piec nową porcję ciasta. Ono znika w oka mgnieniu. Ja się nie mogłam oderwać od tych bułeczek. Najlepiej zjeść jeszcze lekko ciepłe, oblane lukrem, a do nich kubek gorącej herbaty, albo fajna kawa - tutaj będzie wspaniale smakowała dyniowa kawa spice latte. Podwójna dawka dyni to pełnia szczęścia :)