Espresso scones
Przepis na pobudzające ciastka scones z kawą i kawowym lukrem
Upiecz dziś ze mną espresso scones, czyli kawowe ciastka oblane dodatkowo lukrem kawowym. Te popularne amerykańskie ciastka/bułeczki to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, które zapewni dawkę energii na długi czas. Scones z kawą świetnie smakują i już jedna porcja wystarczy by być najedzonym. Zobacz koniecznie mój przepis ze zdjęciami i filmem i sprawdź jak zrobić pyszne ciastka z kawą.
Spis treści
Espresso scones przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, które do tego świetnie smakują i możesz je zabrać do pracy czy też na uczelnię, to wypróbuj ten przepis.
Espresso scones przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki
składniki na espresso scones
- 300-350 g mąki pszennej (2 – 2 i 1/3 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła (zimnego, w kawałkach)
- 150 ml maślanki (zimnej)
- 30 ml espresso (ostudzonego)
- ok 10-20 g ziaren kawy (opcjonalnie)
składniki na lukier kawowy
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 2-3 łyżki kawy
Instrukcja
Jak zrobić kawowe scones krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni – tryb góra/dół.
- Posiekaj ziarna kawy – jeśli je używasz.ok 10-20 g ziaren kawy
Krok 2 – przygotowanie ciasta
- Wsyp do dużej miski 300 g mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz zimne masło – zagnieć razem na kruszonkę.300-350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g masła
- Dodaj do ciasta maślankę i kawę – zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dodaj trochę więcej mąki.150 ml maślanki, 30 ml espresso
- Dodaj do ciasta posiekaną kawę (jeśli chcesz) i krótko zagnieć.
Krok 3 – przygotowanie scones
- Ciasto na scones wyjmij na blachę z papierem do pieczenia.
- Ugnieć ciasto na placek o grubości około 1-1,5 cm.
- Potnij ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
- Rozsuń delikatnie ciastka.
- Posmaruj ciastka jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka.1 jajko, trochę mleka
Krok 4 – pieczenie scones
- Scones piecz przez około 20-25 minut – aż ładnie urosną i się zrumienią.
- Po upieczeniu przestudź je – ale możesz je jeść jeszcze na ciepło.
Krok 5 – przygotuj lukier kawowy
- Do miski przesyp cukier puder i dodaj do niego porcjami kawę – mieszaj aż otrzymasz lekko płynny (ale dalej gęsty) lukier.100 g cukru pudru, 2-3 łyżki kawy
- Posmaruj lukrem scones.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Scones z kawą i lukrem – uwagi
Przepis na espresso scones wypatrzyłam na Pinterest, a że jestem wielbicielką kawy, to koniecznie musiałam go wypróbować. Autorka robi je z dużej porcji, a ja zrobiłam ich tylko 8 – więcej moja rodzina nie jest w stanie przejeść ;) Troszeczkę też dostosowałam przepis do polskich realiów i mojego smaku. Bułeczki nie są mocno słodkie, bo do środka dodałam zaledwie 1/4 szklanki cukru, więc nie warto tu rezygnować z warstewki lukru – szczególnie, że smakuje obłędnie dzięki dodatkowi zaparzonej kawy. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciastek kawowych?
Do przygotowania tych scones będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kawa – do ciasta dodałam 30 ml ostudzonej kawy espresso, możesz też przygotować kawę rozpuszczalną – użyj tu około 1 łyżeczkę na 30 ml wody, poza kawą zaparzaną dodałam też trochę posiekanych ziaren kawy, aby podkręcić kawowy smak scones
- maślanka – ma to być maślanka naturalna, zamiast niej możesz użyć kefir, albo taki rzadszy jogurt naturalny, w ostateczności może to też być mleko – jeśli po dodaniu mleka ciasto będzie zbyt lepkie, to dodaj więcej mąki
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić miksem, albo masłem roślinnym dobrej jakości
Czym zastąpić kawę w scones?
Jeśli nie przepadasz za kawą, a masz ochotę na scones, to espresso zastąp dodając więcej maślanki. Posiekane ziarna kawy możesz zastąpić posiekaną czekoladą albo czekoladowymi groszkami. Możesz tu dodać zarówno gorzką jak i mleczną czekoladę – zależy jak słodkie wypieki lubisz.
Jak przechowywać scones?
Scones są najlepsze do jedzenia pierwszego i drugiego dnia. Te co nie zjesz od razu najlepiej przełóż do szczelnego pojemnika, aby nie obsychały. Możesz je też odświeżyć podgrzewając chwilę w mikrofalówce. Scones bez lukru możesz też przeciąć na pół i podgrzać w tosterze :)
Mam nadzieję, że takie kawowe scones (ciastka z kawą) zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)
A jeśli lubisz kawowe słodkości, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na pieczone oponki kawowe albo na włoski deser kawowy.
Polecane przepisy na scones
Zobacz również inne moje przepisy na scones w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kawowe ciastka scones przepis
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie amerykańskie ciastka scones idealne na śniadanie ale również na przekąskę w ciągu dnia. Te scones zrobione z kawą espresso oraz z ziarnami kawy dodadzą energii o poranku i zapewnią mnóstwo sił na cały dzień. Prosty przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem gwarantują, że każdy poradzi sobie z upieczeniem scones w zaciszu własnej kuchni. Jeśli lubisz kuchnię amerykańską i angielską to koniecznie wypróbuj ten przepis.