Espresso scones

Zaktualizowany: 2024 13 października
espresso scones z kawą i lukrem

Przepis na pobudzające ciastka scones z kawą i kawowym lukrem

Upiecz dziś ze mną espresso scones, czyli kawowe ciastka oblane dodatkowo lukrem kawowym. Te popularne amerykańskie ciastka/bułeczki to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, które zapewni dawkę energii na długi czas. Scones z kawą świetnie smakują i już jedna porcja wystarczy by być najedzonym. Zobacz koniecznie mój przepis ze zdjęciami i filmem i sprawdź jak zrobić pyszne ciastka z kawą.

ciastka espresso

Espresso scones przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, które do tego świetnie smakują i możesz je zabrać do pracy czy też na uczelnię, to wypróbuj ten przepis.

a plate of food on a table

Espresso scones przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na amerykańskie ciastka pieczone z kawą i polane lukrem kawowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 19 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 39 minut
Porcje 8
Kalorie 327 kcal
Wyposażenie
  • Duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki

składniki na espresso scones

  • 300-350 g mąki pszennej (2 – 2 i 1/3 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła (zimnego, w kawałkach)
  • 150 ml maślanki (zimnej)
  • 30 ml espresso (ostudzonego)
  • ok 10-20 g ziaren kawy (opcjonalnie)

składniki na lukier kawowy

dodatkowo

Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe scones krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni – tryb góra/dół.
    • Posiekaj ziarna kawy – jeśli je używasz.
      ok 10-20 g ziaren kawy

    Krok 2 – przygotowanie ciasta

    • Wsyp do dużej miski 300 g mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz zimne masło – zagnieć razem na kruszonkę.
      300-350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g masła
      przygotowanie ciasta na scones
    • Dodaj do ciasta maślankę i kawę – zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dodaj trochę więcej mąki.
      150 ml maślanki, 30 ml espresso
      dodawanie kawy i maślanki do scones
    • Dodaj do ciasta posiekaną kawę (jeśli chcesz) i krótko zagnieć.
      dodawanie ziaren kawy do scones

    Krok 3 – przygotowanie scones

    • Ciasto na scones wyjmij na blachę z papierem do pieczenia.
    • Ugnieć ciasto na placek o grubości około 1-1,5 cm.
      formowanie ciasta na scones
    • Potnij ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
      jak podzielić ciasto na scones
    • Rozsuń delikatnie ciastka.
      rozdzielanie scones przed pieczeniem
    • Posmaruj ciastka jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
      1 jajko, trochę mleka
      smarowanie scones roztrzepanym jajkiem

    Krok 4 – pieczenie scones

    • Scones piecz przez około 20-25 minut – aż ładnie urosną i się zrumienią.
    • Po upieczeniu przestudź je – ale możesz je jeść jeszcze na ciepło.

    Krok 5 – przygotuj lukier kawowy

    • Do miski przesyp cukier puder i dodaj do niego porcjami kawę – mieszaj aż otrzymasz lekko płynny (ale dalej gęsty) lukier.
      100 g cukru pudru, 2-3 łyżki kawy
      jak zrobić lukier kawowy
    • Posmaruj lukrem scones.
      smarowanie scones lukrem kawowym
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz ewentualne wskazówki i zamienniki w uwagach pod przepisem. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 327kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 15g
    Słowa kluczowe ciastka z kawą, ciastka z ziarnami kawy
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    kawowe bułeczki scones z kawą i lukrem

    Scones z kawą i lukrem – uwagi

    Przepis na espresso scones wypatrzyłam na Pinterest, a że jestem wielbicielką kawy, to koniecznie musiałam go wypróbować. Autorka robi je z dużej porcji, a ja zrobiłam ich tylko 8 – więcej moja rodzina nie jest w stanie przejeść ;) Troszeczkę też dostosowałam przepis do polskich realiów i mojego smaku. Bułeczki nie są mocno słodkie, bo do środka dodałam zaledwie 1/4 szklanki cukru, więc nie warto tu rezygnować z warstewki lukru – szczególnie, że smakuje obłędnie dzięki dodatkowi zaparzonej kawy. Spróbuj koniecznie!

    bułeczki scones z kawą i lukrem

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciastek kawowych?

    Do przygotowania tych scones będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • kawa – do ciasta dodałam 30 ml ostudzonej kawy espresso, możesz też przygotować kawę rozpuszczalną – użyj tu około 1 łyżeczkę na 30 ml wody, poza kawą zaparzaną dodałam też trochę posiekanych ziaren kawy, aby podkręcić kawowy smak scones
    • maślanka – ma to być maślanka naturalna, zamiast niej możesz użyć kefir, albo taki rzadszy jogurt naturalny, w ostateczności może to też być mleko – jeśli po dodaniu mleka ciasto będzie zbyt lepkie, to dodaj więcej mąki
    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić miksem, albo masłem roślinnym dobrej jakości
    ciastka scones z kawą i lukrem

    Czym zastąpić kawę w scones?

    Jeśli nie przepadasz za kawą, a masz ochotę na scones, to espresso zastąp dodając więcej maślanki. Posiekane ziarna kawy możesz zastąpić posiekaną czekoladą albo czekoladowymi groszkami. Możesz tu dodać zarówno gorzką jak i mleczną czekoladę – zależy jak słodkie wypieki lubisz.

    ciastka kawowe scones z lukrem kawowym

    Jak przechowywać scones?

    Scones są najlepsze do jedzenia pierwszego i drugiego dnia. Te co nie zjesz od razu najlepiej przełóż do szczelnego pojemnika, aby nie obsychały. Możesz je też odświeżyć podgrzewając chwilę w mikrofalówce. Scones bez lukru możesz też przeciąć na pół i podgrzać w tosterze :)

    Mam nadzieję, że takie kawowe scones (ciastka z kawą) zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)

    A jeśli lubisz kawowe słodkości, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na pieczone oponki kawowe albo na włoski deser kawowy.

    Polecane przepisy na scones

    Zobacz również inne moje przepisy na scones w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 14 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Kawowe ciastka scones przepis

    Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie amerykańskie ciastka scones idealne na śniadanie ale również na przekąskę w ciągu dnia. Te scones zrobione z kawą espresso oraz z ziarnami kawy dodadzą energii o poranku i zapewnią mnóstwo sił na cały dzień. Prosty przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem gwarantują, że każdy poradzi sobie z upieczeniem scones w zaciszu własnej kuchni. Jeśli lubisz kuchnię amerykańską i angielską to koniecznie wypróbuj ten przepis.