Przepis na gofry belgijskie

Zaktualizowany: 2023 12 października
gofry belgijskie

Chrupiące drożdżowe gofry belgijskie sprawdzony przepis

Czy ktoś jeszcze lubi się delektować pysznymi goframi w ciągu dnia? Właśnie upiekłam te belgijskie smakołyki w domu i są nieziemskie! Pachną cynamonem i wanilią, a wierzch jest idealnie chrupiący. Polecam każdemu, kto chce poczuć smak prawdziwych, domowych gofrów belgijskich. Uwielbiam je z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i świeżymi owocami. To moje ulubione danie na śniadanie, ale nadaje się również na deser lub przekąskę. A Ty, kiedy ostatnio jadłeś/aś gofry? Najlepszy gofr belgijski może być Twój już dziś!

gofry belgijskie 4

Karmelowe gofry belgijskie – przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiacie słodkie i chrupiące gofry to koniecznie zróbcie belgijskie gofry na drożdżach z karmelizowanym cukrem perłowym. To chyba jedne z najlepszych gofrów na świecie!

gofry belgijskie

Gofry belgijskie przepis

Wypieki Beaty
Pyszne, chrupiące, karmelowe gofry belgijskie do zrobienia w domu.
4.13 z 48 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 days 2 hours
Czas całkowity 2 days 3 hours 10 minut
Porcje 18
Składniki

składniki na gofry belgijskie

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry belgijskie krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 160 ml mleka
  • W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.
    360 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut – możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
  • Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.
    100 g grubego cukru perłowego
  • Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy – nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy – gofry mają mieć nieregularny kształt.
  • Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Dzięki dodatkowi masła w cieście nie musiałam dodatkowo smarować gofrownicy tłuszczem – sprawdź :)
CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER PERŁOWY? Jeśli nie możecie dostać cukru perłowego, to możecie użyć cukier z grubej rafinady.
Prywatne
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry belgijskie 7

Drożdżowe gofry belgijskie – uwagi

Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam!

Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego).

Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie. A syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole.

gofry belgijskie 3

Jak zrobić belgijskie gofry drożdżowe – wskazówki

Gofr belgijski to gofr drożdżowy. Dlatego do ich zrobienia musicie przygotować ciasto drożdżowe. To jedna z przyczyn, dlaczego te gofry są tak bardzo chrupiące i pyszne.

Ciasto polecam przygotować z pomocą miksera – zdoła on dobrze napowietrzyć ciasto, dzięki czemu będzie lżejsze i bardziej puszyste. Gotowe ciasto na gofry odstawiamy w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej), aby sobie trochę podrosło i stało się lżejsze.

Druga przyczyna – to cukier dodawany do ciasta.

Sekretem tych gofrów jest cukier.

Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.

W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się od mocno rozgrzanej gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam.

Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem – wtedy nie dodawajcie do ciasta cukru perłowego!

Rano trzeba go ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry :D

Zjedz je jeszcze na ciepło – możesz je posypać cukrem pudrem, albo podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie się tu sprawdzą świeże owoce i bita śmietana.

Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną.

A jak te znikną, to przygotujcie sobie gofry z moich innych przepisów – np. gofry bananowe, budyniowe, czy też czekoladowe.

gofry belgijskie 8
gofry belgijskie 9
gofry belgijskie 10
gofry belgijskie 1

Przepis znalazłam na stronie Chilli bite – podaję z małymi zmianami.

Polecane przepisy na gofry domowe

Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie, a także jako słodka przekąska w ciągu dnia, czy też deser. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2016 18 maja

Podziel się przepisem

4.13 from 48 votes (48 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na gofry belgijskie

Gofry belgijskie nazywane także goframi z Liege albo goframi brukselskimi, to rewelacyjne i przepyszne słodkie gofry drożdżowe. Ciasto na gofry robione jest z dodatkiem drożdży, dużą ilością rozpuszczonego masła oraz dużą ilością cukru perłowego. Cukier perłowy jest według mnie główną przyczyną popularności gofrów belgijskich. Cukier w kuleczkach dodany do ciasta na gofry podczas smażenia karmelizuje się i gofry smakują niebiańsko. Przepis na belgijskie gofry jest prosty do zrobienia, tylko wymaga trochę więcej czasu. Ale to w końcu ciasto drożdżowe. Drożdże potrzebują czasu, aby zaczęły działać. I tak samo jest w przypadku tych gofrów.

Jeśli więc macie więcej czasu, to zaskoczcie rodzinę karmelowymi goframi belgijskimi. Na pewno będą wam wdzięczni za takie smakołyki. Ten przepis na gofry jest niezawodny! A gofry wychodzą słodkie, aromatyczne i lekko chrupiące. Takie gofry można zjeść na śniadanie, obiad i kolację. W każdym razie - ja bym mogła :)

Belgijskie gofry przepis

Przepis na drożdżowe gofry z Liege warto sobie zapisać i korzystać z niego przy różnych okazjach. Latem warto podać gofry po belgijsku z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. W okresie zimowym możecie dodać do nich sos czekoladowy i pomarańcze. Taki gofr belgijski będzie smakował wyśmienicie z każdym dodatkiem, ba .... one nawet same bez dodatków smakują wyśmienicie. Są już słodkie od cukru perłowego, więc nie trzeba im wiele dodatków.

Jeśli lubicie gofry, ale macie mniej czasu na przygotowanie ciasta na gofry, to polecam wam rewelacyjny i idealny przepis na chrupiące gofry przygotowane na gazowanej wodzie. Gwarantuję, że ten przepis na gofry się wam spodoba!