Grecka Bougatsa przepis
Przepis na grecki deser z ciasta filo z kremem
Dziś u mnie grecka Bougatsa, czyli szybki, pyszny i mocno kremowy deser zrobiony z ciasta filo i lekkiego kremu. Możecie ją zjeść na słodkie śniadanie na ciepło, albo na przekąskę w ciągu dnia. Zobaczcie jak Grecy zaczynają swój dzień i spróbujcie tego deseru z ciastem filo.
Spis treści
Grecka Bougatsa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kuchnię bałkańską i grecką, to przygotujcie sobie ciasto filo, zróbcie lekki krem waniliowy i rozsmakujcie się w tym wyśmienitym deserze.
Grecka bougatsa przepis
Wyposażenie
- Wysoka żaroodporna forma do pieczenia o wielkości około 23/28 cm.
Składniki
składniki na bougatsę
- 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300 g (7 arkuszy))
- ok 50 g masła (rozpuszczonego)
- 1 l mleka (- użyłam 1,5%)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 40 g skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej – 2 mocno czubate łyżki)
- cukier puder (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić bougatsę z kremem
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
- Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj.1 l mleka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- W tym czasie jajka zmiksuj ze skrobią.4 jajka, 40 g skrobi
- Wlej do jajek część zagotowanego mleka i zmiksuj.
- Przelej jajka do reszty mleka i gotuj razem aż krem zgęstnieje – jak budyń. Zdejmij z kuchenki.
- Żaroodporne naczynie posmaruj rozpuszczonym masłem.
- Weź połowę ciasta filo – u mnie to było 3,5 arkusza i lekko gniotąc je ułóż je w foremce tak aby zapełnić całe dno.
- Pokrop wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.ok 50 g masła
- Podpiecz w piekarniku przez 5 minut.
- Wyjmij foremkę i wlej krem – rozprowadź po całej powierzchni.
- Pozostałe ciasto filo pozagniataj podobnie jak spodnią warstwę i ułóż na górze.
- Polej rozpuszczonym masłem.
- Piecz bougatsę przez 15 minut – do zarumienia.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
- Podaj na ciepło posypane cukrem pudrem.cukier puder
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Grecki deser z ciasta filo – uwagi
Dziś się wam poleca grecka bougatsa.
A co to takiego?
To bardzo popularny w Grecji deser zrobiony z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem.
Grecy najchętniej zjadają bougatsę na śniadanie – niedługo po upieczeniu. Wtedy jest jeszcze ciepła i krem jest luźniejszy – w typie budyniu.
Przygotowanie tego greckiego dania zabiera raptem około 30 minut, dlatego to świetny pomysł na szybkie, pyszne śniadanie.
A tego co nie zjecie na śniadanie możecie podać potem na deser.
Po ostudzeniu krem bardziej tężeje i wtedy można ukroić ładniejsze kawałki.
Jak zrobić bougatsę – wskazówki
Będziecie tu przede wszystkim potrzebować ciasto filo. Ja miałam opakowanie 300 g, a w nim 7 arkuszy ciasta.
Moją bougatsę przygotowałam w wyższym naczyniu żaroodpornym o wielkości 23/28 cm.
Poza tym będziecie potrzebować masło, mleko, jajka, cukier i skrobię – w przepisie z którego korzystałam była używana skrobia kukurydziana, ale możecie też skorzystać z ziemniaczanej.
A teraz co do masła ….
W przepisie autorka używa do bougatsy 200 g masła. Dla mnie to było trochę nie do przejścia i ja użyłam jedynie 50 g masła.
Musicie sami zdecydować jak dużo go dacie, ale ilość 50 g moim zdaniem jest wystarczająca.
Masło używamy do posmarowania foremki oraz do skropienia ciasta filo.
Masło dodaje ciastu filo chrupkości, więc nie rezygnujcie z niego zupełnie.
Za to jeśli chcecie trochę obniżyć kaloryczność, to do kremu możecie zamiast cukru użyć erytrol.
Mam nadzieję, że ta grecka bougatsa z ciasta filo zasmakuje wam równie mocno jak mi :)
Dajcie znać w komentarzach!
A z kuchni greckiej polecam wam jeszcze między innymi greckie ciasto karydopita, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti z papryki :)
Ps.
Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych słodkich wypieków na każdą okazję :)
Polecane przepisy z kuchni greckiej
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy inspirowane kuchnią grecką i bałkańską. Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Grecka Bougatsa przepis
Dziś mam dla was przepis z kuchni greckiej - zapraszam na pyszny i prosty deser z ciasta filo i kremu waniliowego. Bougatsa jest najczęściej podawana na śniadanie i zjadana niedługo po upieczeniu - jeszcze na ciepło. Wtedy krem waniliowy jest lekko płynny i całość deseru jest lekko rozpływająca się. Muszę powiedzieć, że połączenie lekkiego ciepłego kremu i chrupiącego ciasta filo bardzo mi zasmakowało. Ja zawsze lubiłam budynie, więc ten deser grecki z kremem budyniowym bardzo, ale to bardzo polubiłam. Zresztą co tu nie lubić? Ekspresowe przygotowanie, podstawowe, proste składniki, a efekt WOW gwarantowany!
Ciasto filo przepisy
Dawniej ciasto filo było w Polsce trudno dostępne, więc takie desery z ciasta filo były w zasadzie poza naszym zasięgiem. Zrobienie bougatsy w domu, albo baklavy było tylko marzeniem. Teraz ciasto filo kupicie spokojnie w sklepie - nawet w dyskontach. Wtedy możecie zrobić sobie takie szybkie ciasto filo z kremem waniliowym - podajcie go na śniadanie, albo po wystudzeniu na deser. Grecka bougatsa po wystudzeniu tężeje i daje się łatwiej kroić i nakładać. Mi smakowała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Grecki deser z ciasta filo przepis
Zobaczcie mój przepis na bougatsę i sprawdźcie jak zrobić deser z ciasta filo. Potrzebujecie tu jedynie 30 minut na przygotowanie i upieczenie bougatsy, a potem jeszcze chwilę na lekkie ostudzenie - to po to aby nie poparzyć języka przy jedzeniu :) Wiem co mówię, bo się dobrałam do gorącego kremu ;) Jeśli lubicie grecką kuchnię oraz kuchnię bałkańską, to ten szybki przepis na deser z budyniem bardzo się wam spodoba. Przepis jest bardzo prosty i dokładnie opisany. Do tego zdjęcia z przygotowań pomogą wam w razie wątpliwości. Ten prosty deser jest idealny dla każdego. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, bo jedyne co musicie zrobić to ugotować budyń. Myślę, że z tym zadaniem każdy sobie poradzi. Macie tu więc minimum wysiłku i maksimum efektu! Grecka bougatsa zasmakuje całej rodzinie - polecam!