Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
Przepis na ciasto z gruszkami i migdałami
Dziś mam dla was przepis na gruszkowe ciasto z przepisu Nigela Slatera. To ciasto to pyszne ucierane ciasto migdałowe, które pieczone jest z duszonymi w cynamonie gruszkami. Tak otrzymujemy pyszne jesienne ciasto. Zjedzcie jeszcze lekko ciepłe z lodami – obłęd!
Spis treści
Gruszkowe ciasto Nigela Slatera przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne ciasta z gruszkami, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu!
Gruszkowe ciasto Nigela Slatera przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na gruszkowe nadzienie do ciasta
- 450 g gruszek ((około 3 sztuki))
- 20 g masła
- 2-3 szczypty mielonego cynamonu
- 3 łyżki syropu klonowego
składniki na ciasto migdałowe:
- 100 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru trzcinowego ((użyłam cukru pudru trzcinowego) – 0,5 szkl.)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (mielonych – )
- 50 g migdałów (- 0,5 szkl.)
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 2 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy)
Instrukcja
Jak przygotować gruszki do ciasta
- Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.450 g gruszek
- Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon – duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.20 g masła, 2-3 szczypty mielonego cynamonu, 3 łyżki syropu klonowego
- Owoce przestudź.
Jak zrobić ciasto migdałowe:
- Zmiksuj masło z cukrem i wanilią aż będzie puszyste.100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Jajka zmieszaj z mlekiem.3 jajka, 2 łyżki mleka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g migdałów
- Do masy maślanej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy.
- Na wierzchu ułóż gruszki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu lekko przestudź.
- Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.
Prywatne
Migdałowe ciasto z gruszkami – uwagi
Bardzo lubię gruszki i zwykle je po prostu zjadam zamiast coś z nich upiec, ale teraz dla odmiany zrobiłam pyszne i bardzo łatwe ciasto.
Przepis na nie znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender vol 2” (może niedługo umieszczę na blogu recenzję do tej książki :)).
Jak napisałam wyżej ciasto z gruszkami robi się bardzo prosto, a efekt jest świetny – aromatyczne ciasto o ciekawych teksturach – spróbujcie koniecznie.
Do jego wykonania będzie potrzebować oprócz gruszek (oczywiście), syrop klonowy – myślę, że możecie go ostatecznie zastąpić golden syrup (przepis znajdziecie tutaj), albo sztucznym miodem.
Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm.
Polecane przepisy na ciasta z gruszkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z gruszkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto gruszkowe przepis
Zapraszam na pyszne ciasto z duszonymi gruszkami z syropem klonowym. To ciasto będzie idealnie smakowała z kubkiem herbaty albo kawy i w towarzystwie lodów :) Duszone gruszki mają lekko cynamonowy i słodki smak, a do tego lekkie migdałowe ucierane ciasto. Prosty przepis, proste ciasto, a smak nieziemski :) Spróbujcie koniecznie.
Jak zrobić ciasto z gruszkami?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i najpierw przygotujcie gruszki - uduście je na maśle z dodatkiem syropu klonowego. Potem przygotujcie ucierane ciasto z migdałami i na wierzch wyłóżcie gruszki. Teraz już tylko pieczenie, chwila studzenia i już można jeść :) Jesienią oprócz ciast z gruszkami polecam wam również wszelkie ciasta z jabłkami - na blogu znajdziecie wiele pysznych przepisów - zapraszam.