Kokosowe babeczki ze szpinakiem
Przepis na bezglutenowe kokosowe babeczki ze szpinakiem
Zapraszam na pyszne bezglutenowe babeczki szpinakowe zrobione na mące kokosowej. Te babeczki mają obłędny zielony kolor i smakują doskonale! Do tego mają bardzo mało kalorii, więc mogą je spokojnie zjeść osoby na diecie redukcyjnej. Koniecznie upieczcie takie babeczki kokosowe ze szpinakiem i sprawdźcie jak rewelacyjnie smakują!
Spis treści
Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis krok po kroku
Upiecz już dziś te pyszne i wilgotne bezglutenowe babeczki kokosowe ze szpinakiem i słodkim lukrem.
Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe babeczki ze szpinakiem
składniki na lukier do babeczek
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- ok 3 łyżki soku z cytryny ( lub mleka)
- owoce ( do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe babeczki ze szpinakiem
- Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.125 ml oleju, 60 g szpinaku, 140 ml maślanki
- Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.80 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką – tylko do połączenia składników.2 jajka
- Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.2 jabłka
- Nałóż masę do foremek do babeczek – około 12-15 sztuk.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku z cytryny
- Posmaruj lukrem babeczki i udekoruj wg uznania.owoce
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe babeczki ze szpinakiem – uwagi
Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.
Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.
Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.
Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)
Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.
Te kokosowe babeczki szpinakowe są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.
Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.
Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.
Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki zrobione ze szpinakiem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspiracja – Moje wypieki
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kokosowe babeczki ze szpinakiem
Przepis na bezglutenowe babeczki kokosowe ze szpinakiem to przepis dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko! Takie babeczki na pewno zasmakują każdemu, a dzieci zjedzą je nie wiedząc, że jedzą szpinak :) Ich piękny zielony kolor wygląda rewelacyjnie i bardzo wiosennie. Do tego jedna taka babeczka ma niewiele kalorii - a jeśli zrezygnujecie z lukru a babeczki jedynie posypiecie cukrem pudrem, to będą miały jeszcze mniej kalorii.
Bezglutenowe babeczki ze szpinakiem
Zobaczcie mój przepis na kokosowe babeczki ze szpinakiem i sprawdźcie jak zrobić kokosowe babeczki bez glutenu. Te babeczki kokosowe zachwycą każdego. A nie dość, że pięknie wyglądają, świetnie smakują, to jeszcze super wilgotne. Koniecznie je spróbujcie. A przy okazji polecam wam babkę szpinakową z orzechami i skórką pomarańczową oraz pieczone mini placuszki kokosowe - również bezglutenowe.