Maślane ciasto z brzoskwiniami
Przepis na proste i puszyste ciasto na maśle z brzoskwiniami
Zapraszam na przepyszne maślane ciasto z brzoskwiniami. To pełne smaku ucierane ciasto maślane upiekłam z kawałkami świeżych brzoskwiń i po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Ciasto możecie również zrobić oczywiście z innymi aktualnie dostępnymi owocami. Gorąco polecam!
Spis treści
Maślane ciasto z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie puszyste i smakowite ciasta na maśle, to koniecznie zróbcie to ucierane ciasto z brzoskiwniami.
Maślane ciasto z brzoskwiniami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 brzoskwinie (średnie – moje miały około 400 g)
Instrukcja
Jak zrobić maślane ciasto z brzoskwiniami
- Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut.4 brzoskwinie
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste – ja ucieram zwykle około 10 minut.200 g masła, 200 g cukru pudru
- W tym czasie wyjmij brzoskwinie z wody i zdejmij z nich skórkę.
- Pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitego masła dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj już tylko na wolnych obrotach – przestań miksować, gdy będą jeszcze widoczne resztki mąki.
- Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą białe i bardzo gęste.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wielkości około 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 50-55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z foremki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste ciasto z brzoskwiniami – uwagi
Miałam ostatnio dużą ochotę na jakieś ciasto i upiekłam nam takie maślane ciasto z brzoskwiniami.
Sam przepis jest bardzo łatwy i zawiera same podstawowe składniki.
Aby go zrobić potrzebować będziecie miękkie masło, cukier, mąkę, jajka i oczywiście brzoskwinie.
Ja skorzystałam z sezonu i użyłam świeże brzoskwinie.
Najpierw zdjęłam z nich skórkę, a potem podzieliłam na cząstki.
Poza sezonem możecie użyć owoce z puszki.
To ciasto ucierane będzie również świetnie smakować z innymi owocami – np. pokrojonymi jabłkami czy też śliwkami.
Jak zrobić ucierane ciasto maślane – wskazówki
Miękkie masło ucieramy z cukrem (ja użyłam cukier puder, aby było szybciej), a następnie dodajemy same żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przy ciastach ucieranych trzeba pamiętać, żeby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo.
Miksujemy do momentu, gdy są jeszcze widoczne resztki mąki!
Wtedy ciasto należy przemieszać już tylko łyżką.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta – mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy do foremki, a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto upiekłam w średniej tortownicy (takiej 22 cm) dzięki temu wyszło wysokie i puszte.
Możecie także upiec je w większej prostokątnej blaszce (np. 20/30 cm), wtedy ciasto będzie niższe, ale będzie bardziej „podzielne”.
Jeśli chcecie upiec to maślane ciasto z brzoskwiniami w większej foremce, to skróćcie czas pieczenia do tak około 30-35 minut.
Mam nadzieję, że przepis się przyda i zasmakuje!
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami idealnymi na lato i nie tylko.
Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z brzoskwiniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z brzoskwiniami
Zapraszam dziś na pyszne ucierane ciasto maślane pieczone z kawałkami brzoskwiń. Ciasto dzięki użyciu masła jest bardzo smakowite i do tego fajnie puszyste i wilgotne. Piana z białek dodana do ciasta brzoskwiniowego dodaje mu jeszcze większej puszystości. To tradycyjne ciasto z owocami będzie idealne do kawy i herbaty. Można je zabrać na piknik, albo podać jako ciasto na grilla. Brzoskwiniowe ciasto może stać na zewnątrz na słońcu i nic się mu nie stanie. Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku, a upieczenie ciasta na maśle z brzoskwiniami nie sprawi wam żadnego problemu.