Mega babeczki czekoladowo-malinowe
Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe
Zapraszam dziś na smakowite wilgotne muffinki czekoladowe z malinami. Te babeczki zawierają w sobie kakao i posiekaną czekoladę, a maliny dodają im ciekawego i lekko kwaskowego smaku. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom czekolady.
Spis treści
Babeczki czekoladowo-malinowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe wypieki, to koniecznie upiecz takie babeczki z czekoladą i malinami.
Mega babeczki czekoladowo-malinowe przepis
Składniki
składniki na babeczki czekoladowo-malinowe
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 40 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 125 g masła (roztopionego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g czekolady (posiekanej (użyłam mleczną))
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowo-malinowe
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 40 g gorzkiego kakao
- Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.2 jajka, 160 g cukru
- Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.125 g masła
- Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem – miksuj na niskich obrotach i tylko do połączenia składników.250 ml mleka
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny – wymieszaj delikatnie łyżką.50 g czekolady, 150 g malin
- Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
- Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
- Po upieczeniu i ostudzeniu możesz babeczki czekoladowo-malinowe posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową.
Notatki
Prywatne
Muffiny czekoladowe z malinami – uwagi
Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować. Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą. Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam. Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek. Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).
Podstawowe składniki do babeczek czekoladowo-malinowych
Do tych czekoladowych babeczek będziecie potrzebować gorzkie kakao, a także posiekaną czekoladę – ja tu użyłam mleczną czekoladę, ale możecie też użyć deserową lub nawet gorzką. Maliny możecie użyć świeże albo mrożone – jeśli macie mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać.
Polecane przepisy na czekoladowe babeczki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babeczki z kremem albo z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe babeczki z malinami
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z malinami i siekaną czekoladą jak w sklepach Lidl. Ten przepis na czekoladowe babeczki jest przepyszny. Babeczki są mocno czekoladowe z dodatkiem posiekanej czekolady oraz z malinami. Maliny możecie użyć świeże lub mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Z przepisu na babeczki otrzymacie duże muffinki jak ze sklepu. Możecie je także upiec w mniejszych papilotkach - wtedy tylko skróćcie czas pieczenia!
Przepis na kakaowe babeczki z malinami i czekoladą
Kakaowe babeczki z malinami zasmakują i dorosłym i dzieciom. Możecie je zabrać i do pracy i do szkoły. Jeśli lubicie czekoladę, to możecie dodatkowo posmarować wierzch czekoladowych babeczek rozpuszczoną czekoladą. Zapiszcie sobie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie te babeczki czekoladowo-malinowe dla swojej rodziny.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki, między innymi polecam babeczki cytrynowo-borówkowe, waniliowe babeczki hortensje, babeczki marmurkowe, babeczki brownie z wiśniami, albo babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym.