Minipavlova pinacolada
Przepis na małe bezy z kremem kokosowo-ananasowym
Dziś u mnie będzie tropikalnie, bo zawitała minipavlova pinacolada. Wypróbuj mój przepis na te delikatne małe bezy, które rozpływają się w ustach, a do tego wypełnione są kremem kokosowo-ananasowym. To idealna kombinacja smaków, która przenosi Cię prosto na tropikalną plażę. Te małe cudeńka są nie tylko przepyszne, ale też efektowne, więc sprawdzą się doskonale na różne okazje – od spotkań rodzinnych po eleganckie przyjęcia. Odkryj radość w każdym kęsie tych lekkich i kremowych bezy!
Spis treści
Minipavlova pinacolada przepis krok po kroku
Wypróbujcie koniecznie mój przepis na pyszne i proste mini bezy z kremem pinacolada – sprawdzą się idealnie na deser!
Minipavlova pinacolada przepis
Składniki
składniki na mini bezy
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na krem pinacolada do bez
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- około 3 łyżki cukru pudru ((do smaku))
- 1 puszka ananasa
- około 50 g wiórek kokosowych
- likier kokosowy ( lub syrop kokosowy do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić mini bezy
- Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę.3 białka, 1 szczypta soli
- Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.150 g cukru pudru
- Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
- Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
Jak zrobić krem pinacolada do bezy
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, około 3 łyżki cukru pudru
- Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.około 50 g wiórek kokosowych
- Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.1 puszka ananasa, likier kokosowy
- Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Prywatne
Mini bezy z kremem pinacolada – uwagi
Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady. Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie. Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi bezy rocher.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy z kremem. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mini pavlova pinacolada
Przepis na bezy z kremem kokosowym oraz musem ananasowym to świetny deser dla każdego łasucha. Lekkie i bezy podałam z prostym kremem kokosowym przygotowanym ze zmiksowanej śmietany kremówki, do której wmieszałam wiórki kokosowe. Aby minipavlova pinacolada miała bardziej tropikalny charakter to podałam je z musem ze zmiksowanego ananasa z dodatkiem odrobiny likieru kokosowego (w wersji dla dorosłych). Jeśli ten deser bezowy mają jeść dzieci, to zamiast likieru kokosowego możecie dodać do ananasa odrobinę aromatu kokosowego.
Bezy pavlova z kokosem
Minipavlova pinacolada bardzo mi zasmakowała, dlatego wam również polecam ten przepis. Zobaczcie przepis i sprawdźcie jak zrobić bezy pavlovej z kremem kokosowym. Wszyscy wielbiciele kokosa pokochają tą wersję bez - sprawdźcie koniecznie. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy, polecam wam między innymi malinową bezę z kremem malinowym.