Ciasto murzynek
Przepis na proste i wilgotne czekoladowe ciasto murzynek jak za dawnych lat
Ciasto murzynek to chyba najbardziej popularne ciasto czekoladowe z czasów mojego dzieciństwa. Takie ciasto piekła moja mama – czasami nawet co tydzień, a to głównie dlatego, że ten przepis na murzynka jest bardzo prosty do zrobienia i ciasto z niego zawsze wychodzi. Zobaczcie więc najlepszy przepis na ciasto murzynek i upieczcie go na weekend do kawy czy też herbaty.
Spis treści
PRZEPIS na czekoladowe ciasto murzynek krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z dzieciństwa takie jak piekła babcia lub mama, to murzynek jest właśnie takim ciastem, które warto piec i pamiętać. Spróbujcie koniecznie!
Ciasto murzynek przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo tortownicę o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na murzynka
- 1 kostka margaryny ((250 g) możesz użyć też masło)
- 0,5 szklanki mleka (- 120 ml)
- 1,5 szklanki cukru (- 300 g)
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 4 łyżki kakao ((jeśli lubisz bardziej intensywne ciasta, możesz dać więcej))
- 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaskowatego dżemu (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto murzynek krok po kroku
- W dużym garnku rozpuść razem margarynę, mleko, cukier i kakao.1 kostka margaryny, 0,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao
- Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Odlej 2/3 szklanki masy czekoladowej (będzie zużyta jako polewa), a resztę masy ostudź.
- Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj żółtka pojedynczo do masy czekoladowej i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj porcjami mąkę i miksuj – pod koniec masa zrobi się gęsta.
- Moja mama często też w tym momencie lubi dodać kwaskowaty dżem – np. z czarnej porzeczki – 2-3 czubate łyżki.2-3 łyżki kwaskowatego dżemu
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.4 białka
- Dodaj pianę do ciasta w dwóch partiach – mieszaj delikatnie łyżką, aż piana się dobrze połączy z ciastem.
- Wylej ciasto do przygotowanej foremki (ja piekłam w foremce 30/20) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Odłożoną część masy czekoladowej ponownie podgrzej, a następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto murzynek – uwagi
To kakaowe ciasto to smak mojego dzieciństwa i zapewne wielu z Was również :)
Murzynek, czyli ciasto czekoladowe z czasów PRL – więc nie uświadczy się w nim masła, czy czekolady.
Za to koniecznie musi być margaryna (najlepiej „Palma”) i gorzkie kakao.
Jeśli to ciasto również u Was wzbudza sentyment, to zapraszam :)
W końcu tradycję trzeba przekazywać dalej ;)
Jak zrobić murzynka?
Aby zrobić to proste ciasto z kakao musicie najpierw rozpuścić w dużym garnku margarynę razem z gorzkim kakao (nie może to być słodkie kakao do napoju), cukrem i mlekiem. Dzięki temu otrzymacie dość gęstą czekoladową polewę – część niej odlewacie i potem użyjecie właśnie do polania wierzchu murzynka – mniam.
Polewę kakaową studzicie i wtedy dodajecie do garnka z nią pozostałe składniki – żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Możecie także dodać trochę kwaskowatego dżemu – np. z czarnej porzeczki albo powideł śliwkowych. Dzięki nim ciasto nabierze bogatszego smaku. Na koniec ubijacie pianę z białek i delikatnie mieszacie ją z ciastem.
To jest taki właśnie tradycyjny murzynek na kakao.
Co można dodać do murzynka, aby był jeszcze smaczniejszy?
Możecie dodać do niego – do rozpuszczanej margaryny – trochę kawy rozpuszczalnej (jeśli jest w proszku, to wsypcie sam proszek, jeśli macie granulowaną, to ją wcześniej rozpuście w niewielkiej ilości wody), fajnie sprawdza się również cynamon. Cynamon i czekolada bardzo się lubią, więc ciasto murzynek z cynamonem będzie smakował znakomicie :)
Prawdziwi wielbiciele czekolady mogą również wmieszać do ciasta posiekaną czekoladę – wtedy murzynek będzie podwójnie czekoladowy.
Jak długo piec murzynka?
Ja swoje ciasto upiekłam w dużej foremce (takiej 30/20), bo chciałam uzyskać niższe ciasto i piekłam je około 40 minut – do suchego patyczka. Możecie je upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy (wtedy odpowiednio wydłużcie czas pieczenia) – tak bardziej do około godziny.
Murzynka po upieczeniu studzicie i przed podaniem polewacie odlaną polewą z kakao. Jeśli upiekliście wysokiego murzynka, to możecie go dodatkowo przekroić na dwa blaty i posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Tak właśnie lubiła przygotowywać go moja mama :)
Ciasto murzynek kcal
Jeśli się zastanawiacie ile kalorii ma to ciasto to razem z polewą czekoladową oraz doliczonym dżemem porzeczkowym 100 g ciasta ma około 330 kalorii – całkiem przyjemnie :) Myślę, że można zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia.
Dlatego już dziś zaopatrzcie się w niezbędne składniki i upieczcie to ciasto czekoladowe z PRL i poznajcie smak dzieciństwa mojego pokolenia :)
Ps.
A ze smaków dzieciństwa gorąco polecam wam także przepis na domowy blok czekoladowy 😍
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe, które bez problemu zrobicie w swoim własnym domu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Murzynek przepis
W moim domu rodzinnym w czasach mojej młodości murzynka moja mama piekła bardzo często. A to dlatego, że bardzo je lubiliśmy. W tamtych czasach robiło się go margarynie do pieczenia - najczęściej była to Palma i na gorzkim kakao. Wtedy nikt nie dodawał do ciasta czekolady, bo to był taki rarytas, że szkoda było ją tak wykorzystywać. Za to robiło się murzynka z kakao, a moja mama często robiła też murzynka z dżemem z czarnej porzeczki. Dżem dodawała już do samego ciasta, a potem jeszcze często po upieczeniu murzynka przekrajała go na pół i smarowała dodatkowo dżemem.
Przepis murzynek
Przepis na murzynka jest w mojej rodzinie od lat i tak jak go robiła moja mama, tak teraz ja go piekę. Zawsze oblany jest tą niezwykłą polewą czekoladową, którą się odlewa w trakcie gdy przygotowuje się ciasto murzynka. Jak zrobić murzynka? Musicie najpierw rozpuścić w garnku margarynę, cukier, mleko i kakao. Z tego odlewacie część na polewę, a do reszty dodajecie jajka i mąkę. Wszystko możecie przygotować w tym samym garnku. Nie potrzeba używania innych, dodatkowych misek.
Przepis na murzynka
Zobaczcie mój przepis na murzynka i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto kakaowe. Możecie też dodać do niego trochę kwaskowatego dżemu. Podkreśli on dodatkowo wyjątkowy smak tego czekoladowego murzynka. Jeśli lubicie takie stare przepisy z czasów młodości to koniecznie wypróbujcie również mój przepis na szyszki z ryżu preparowanego albo przepis na ciasto metrowca.