Odwrócona drożdżówka truskawkowa
Wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami pieczone do góry nogami
Moja dzisiejsza odwrócona drożdżówka truskawkowa, to niezwykle lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami. Dzięki pieczeniu z truskawkami ułożonymi na dnie formy ciasto nabiera niezwykłej delikatności i wilgotności. Ta drożdżówka jest świeża i mięciutka nawet następnego dnia! Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić odwrócone ciasto z truskawkami!
Spis treści
Odwrócona drożdżówka truskawkowa przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz ciasta drożdżowe i kochasz ciasta z truskawkami, to koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie. Na pewno nie będziesz żałować!
Odwrócone ciasto drożdżowe z truskawkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Szczelna forma o średnicy około 25-26 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami
- ok 500 g truskawek
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 15 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 120 ml letniego mleka
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła
Instrukcja
Jak zrobić odwróconą drożdżówkę z truskawkami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i lekko razem zmieszaj.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Wlej mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.120 ml letniego mleka
- Przykryj miseczkę ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe
- Do dużej misy wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier oraz masło.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Wlej rozczyn drożdżowy.
- Wyrób gładkie i gęste ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 – przygotuj formę do pieczenia
- Szczelną (najlepiej żaroodporną) formę posmaruj masłem.
- Na dno wysyp cukier i rozprowadź po całym dnie.50 g cukru
- Ułóż gęsto truskawki przekrojone na pół – przekrojeniem do dołu.ok 500 g truskawek
- Pozostałe truskawki pokrój na mniejszą kostkę.
Krok 4 – przygotuj drożdżówki
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
- Posyp wierzch ciasta pokrojonymi truskawkami.
- Zwiń ciasto w rulon – wzdłuż węższego boku.
- Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
- Ułóż bułeczki na wierzchu truskawek.
- Przykryj formę z bułeczkami folią spożywczą i zostaw na 30 minut do napęcznienia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Krok 5 – upiecz bułeczki z truskawkami
- Wstaw do piekarnika formę z bułeczkami i piecz przez około 30 minut – możesz sprawdzić patyczkiem, czy bułeczki są w środku dobrze upieczone.
Krok 6 – wyjęcie drożdżówki z formy
- Formę z gorącą drożdżówką zostaw do ostudzenia na około godzinę.
- Po tym czasie obkrój ją nożem po obwodzie.
- Nałóż od góry większy talerz i ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami – uważaj, bo może pociec sok z truskawek.
- Zdejmij formę z wierzchu ciasta.
- Możesz już podać ciasto do jedzenia :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Prosta drożdżówka z truskawkami – uwagi
Zachciało mi się ostatnio ciasta drożdżowego, bo już dawno takiego nie piekłam, a że miałam akurat pyszne i soczyste truskawki, to upiekłam takie właśnie ciasto drożdżowe z truskawkami :) Aby było ciekawiej upiekłam ją w wersji odwróconej. Tutaj na dnie formy do pieczenia ułożyłam świeże truskawki, na nich ułożyłam bułeczki drożdżowe z truskawkami zawiniętymi w środku. Podczas pieczenia truskawki połączyły się z cukrem i wypuściły sok, dzięki któremu ciasto nabrało wilgotności. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z formy obracając je do góry nogami, tak że truskawki z dna znalazły się na górze ciasta (stąd drożdżówka do góry nogami). Upieczone truskawki utworzyły na wierzchu wspaniałą, mocno owocową, wilgotną warstwę. Dzięki niej ciasto drożdżowe wspaniale się prezentuje i dodatkowo długo zachowuje świeżość. Dodatkowo sok z truskawek wytworzony podczas pieczenia ciągle nasącza i nawilża ciasto. Jak dla mnie to idealne ciasto z truskawkami! Spróbuj koniecznie!
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne ciasta z truskawkami, to polecam ci placek z truskawkami i kruszonką – idealny na letnie dni.
Składniki i zamienniki do ciasta drożdżowego z truskawkami
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku bardzo podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mąka pszenna – ja użyłam mąki typ 500, możesz też użyć mąki 450 lub 550
- drożdże – u mnie to świeże drożdże, możesz je zamienić na drożdże suszone – opakowanie 7g w zupełności wystarczy. Jeśli używasz drożdży instant, to nie musisz robić rozczynu drożdżowego, dodaj je razem z mlekiem już bezpośrednio do misy ze składnikami na ciasto drożdżowe
- masło – u mnie to masło extra 82%, możesz je zastąpić olejem albo margaryną
- truskawki – najlepsze będą tu truskawki świeże, ładne i jędrne
Czy można zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi? W ostateczności możesz użyć mrożone truskawki, ale wcześniej je rozmroź i odsącz z nadmiaru soku. Jeśli nie masz truskawek, to możesz je zastąpić innymi świeżymi owocami – fajnie się tu sprawdzą np. borówki albo brzoskwinie.
Ile kcal ma ciasto drożdżowe z truskawkami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli przygotujesz z niego osiem mniej więcej równych bułeczek, to każda z nich będzie miała około 269 kcal (węglowodany – 41 g, białko – 7 g, tłuszcze – 8 g). Duża ilość truskawek bardzo fajnie obniża kaloryczność bułeczek, więc tym bardziej warto się skusić na ich upieczenie :)
Jak przechowywać odwrócone ciasto z truskawkami?
Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. bezpośrednio na blacie kuchennym (ale nie w słonecznym miejscu). Aby drożdżówka długo była świeża warto ją przykryć, albo schować do szczelnego pojemnika. Ja ją jadłam jeszcze następnego dnia i była tak samo świeża i mięciutka jak po upieczeniu. Jeśli zrobi się bardzo gorąco i ciasto nie będzie zjedzone w przeciągu dwóch dni, to resztki warto schować do lodówki, tak aby warstwa owocowa nie zaczęła się psuć.
Mam nadzieję, że taka odwrócona drożdżówka truskawkowa przypadnie tobie i twoim bliskim do gustu i będziesz ją piec nie raz!
Przy okazji polecam gorąco obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w bardzo łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta odwrócone
Jeśli lubisz takie właśnie odwrócone ciasta pieczone z owocami albo innymi składnikami na dnie i potem obrócone do góry nogami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy, bo jest już kilka na blogu. Tutaj polecam takie trzy, a resztę znajdź na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis
Zapraszam na pyszny przepis z truskawkami. Odwrócona drożdżówka truskawkowa, to nie tylko smakuje przepysznie, ale do tego cudownie się prezentuje z grubą warstwą truskawek na wierzchu. Samo ciasto drożdżowe jest lekkie i puszyste, a dzięki truskawkom nabiera wilgotności i długo zachowuje świeżość. Myślę, że to idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje każdemu! Zobacz mój film video oraz zdjęcia krok po kroku z przygotowań i zobacz jak zrobić bułeczki drożdżowe z truskawkami, które zasmakują każdemu!